Zlot 2026 Międzynarodowy Zlot Miłośników Rowerów Poziomych
Dolina Baryczy, 1-5 lipca 2026

Projekt i budowa IMK P14

Zaczęty przez Franc, Wrzesień 22, 2018, 22:50:19

Poprzedni wątek - Następny wątek

Maciej K

Cytat: Franc w Październik 05, 2018, 10:01:55
Maciej: kufer - biorę :), będzie do roweru Juniora, bo do mojego roweru będę reanimował ten co mam.
Mój kufer kupiłem jako używany od Kamila Maneckiego na przełomie 2005/06 roku, a widziałem go u Niego na Zlocie w Krakowie w 2002(?) i już nie był nowy a pierwszy montaż (jeszcze do P7) był na Mistrzostwa Świata w 2006. Ma kufer swoje lata i parę gleb i kolizji zaliczył.

Dalej nie wiem jaka powinna być całkowita gramatura laminatu, grubość przekładki i sugerowana gramatura tkaniny.
O.K. Resztę ustalimy na priw. Pisz na maila.

Inc0

Cytat: raffi w Październik 05, 2018, 08:40:41
Cytat: Inc0 w Październik 04, 2018, 21:33:06
i wcale nie musi być masywne. https://www.cannondale.com/en/International/Innovation/lefty.aspx

Nie, skądże. Podwójna korona, średnica jak w amorze do downhillu, grubość ścianek pewnie nawet większa.
Wcale nie jest masywne. Ani odrobinkę. Filigranowe bym powiedział, że jest :D :D :D
raffi, no ba ! bo to przecież widelec szosowy "inaczej ":P i z cała pewnością lefty z dwoma półeczkami(1270g z manetka) jest cięższy od klasycznych podobnej klasy "jednopółkowców"(1800-2200g )  prawda? :p
Lepsze jest największym wrogiem dobrego.

tomo

Cytat: Franc w Październik 05, 2018, 10:01:55
Dalej nie wiem jaka powinna być całkowita gramatura laminatu, grubość przekładki i sugerowana gramatura tkaniny.
Rozmawiałem z Antonem o moim przyszłym ulepku i wg. Niego grubość laminatu powinna mieć w przekroju 1200g/m2 ( czyli np. 6 warstw tkaniny "dwusetki"), a na wzmocnieniach dwa razy tyle.

Franc

Zacząłem sobie liczyć liczyć masę roweru. Zakładam cirka 4kg na całą ramę (przednia część, fotelo-rama i wahacz), żelastwo i pianka wychodzi ~2kg, więc zostaje 2kg na laminat. W teorii proporcje szkła i żywicy powinny być 1:1, więc 1kg żywicy i 1kg tkaniny, przy powierzchni całkowitej laminatu 0.8m2 otrzymujemy średnią gramaturę 1.4kg/m2. Hmmmmm, w połączeniu z tym co napisał Tomo, wygląda legitnie. Znaczy P8 mający 3.5kg/m2 wygląda na ździebko przewymiarowany.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-01 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

Franc

Obrazki z Headshocka Mk4 czyli AGR 1 1/8" Ahead na 40mm:

Suche dane - 1 1/8" Ahead, 40mm skoku, amortyzacja sprężyna-elastomer (na razie nie dam rady zrobić hydrauliki, ale może w Mk5?), waga z widelcem dojdzie do 1.5kg (na razie nie ma elastomerów i jest 1.3kg), długość rury sterowej 166mm, wysokość nad osią - 343mm w stanie nieobciążonym (333mm dla 60kg nacisku i 303mm w stanie dobitym), offset 15mm.

IMK P14-01 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

Franc

Stany tylnego zawieszenia
Stan wyjściowy:

Praca przy ~50kg (~12.5mm skoku koła - SAG 25%)

koniec skoku (~50mm ruchu koła)

Skok amortyzatora - 38mm, długość - 165mm.
Oś obrotu wahacza - te 6 śrubek w sześciokąt

IMK P14-01 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

raffi

Cytat: Franc w Październik 06, 2018, 16:30:52
Zacząłem sobie liczyć liczyć masę roweru. Zakładam cirka 4kg na całą ramę (przednia część, fotelo-rama i wahacz), żelastwo i pianka wychodzi ~2kg, więc zostaje 2kg na laminat. W teorii proporcje szkła i żywicy powinny być 1:1, więc 1kg żywicy i 1kg tkaniny, przy powierzchni całkowitej laminatu 0.8m2 otrzymujemy średnią gramaturę 1.4kg/m2. Hmmmmm, w połączeniu z tym co napisał Tomo, wygląda legitnie. Znaczy P8 mający 3.5kg/m2 wygląda na ździebko przewymiarowany.

4kg to dość sporo, z grubsza tyle waży moja rama z Velogic'a. Aluminiowa. Z bagażnikiem na którym można stawiać rower w pionie.
Nie pamiętam czy w tej masie nie było też wszystkich gratów (stalowych) do USS  -drążka kierowniczego, obejmy do kierownicy i obejmy na widelec.

Franc

Fotelo-rama:

bok

tył

przód

dół

Siedzisko kanapka ES na rdzeniu z pianki Airex o grubości 8mm (sugestie kumpla z francuskiego forum) + tkanina 1200 (2x600), może 1280 (2x600+80)g/m2 na stronę.

2x żebro z kanapki laminat EX (1.5mm grubości na stronę max, czyli pewnie też z 1200g/m2) na sklejce 6mm

rdzeń z XPS 30mm, żeby rozsunąć żebra

Na to wszystko, od dołu pójdzie jeszcze laminat, żeby posklejać, więc pewnie dojdzie grubość do 2400g/m2

+ inserty z EN-AW 2017A, d12mm x 50mm + 2x M6 na końcach, żeby mocować boczne blachy o grubości 5 albo 6mm (frezowane z 10mm)

Nie chcę mieć 2 standardowy żeber fotela, bo bardzo utrudnia zrobienie dobrego systemu regulacji oraz systemu zawieszenia.

Nie będę robił wyłącznie z carbonu, nie nie mam narzędzi ani wiedzy. Z carbonu może będę tylko wstawki w punktach newralgicznych (tylko nie wiem jakiego).

IMK P14-01 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

Antonowitch

Hejka,
Franc muszę Ci pogratulować świetnych wizuali i zajawki.
Zgadza się zrobiłęm jeden rower z laminatu epoksydowo-szklanego ale nie czyni mnie to ekspertem w temacie ram.
Do experta w fotelach też trochę mi brakuje..
Gramatura jak pisał Tomo, łącznie 1200g ale Tomo nie wspomniał że to do czystego węgla  ;)))
Akurat taką gramaturę stosuje się w pewnej firmie której nazwy nie mogę zdradzić.
Nie pamiętam różnicy w wytrzymałości szkła do węgla ale trzeba go dać X razy więcej.
Poza tym rama musi być sztywna a szkło lekko pracuje tak więc polecam zakupić choćby metr lub półtorej metra węgla jedno lub dwukierunkowej/biax.
Na łączniki koniecznie węgiel, hybrydę węgiel-aramid można odpuścić ale szkody nie uczyni.
Poza tym aramid jest lżejszy od węgla ale mniej sztywny jednak jak jeb..e to aramid trzyma 2 kawałki w jednym ot jego zaleta ;)

Tak więc:
gramatura łącznie wg mnie 2500g na ramę a z 3500g na łączniki

Zakupić:
- worek/rękaw, matę odsączającą, folię perforowaną, tkaninę delaminacyjną, agregat od lodówki albo pompa jednostopniowa wystarczy
- tkanina zewnętrza/dekoracyjna, carbon splot twill/skośny 200tex  166g. wystarczy najlepiej aby była spreadowana/włókna rozwalcowane
- zbrojenie konstrukcyjne:
     - biax 200-300g. ,  - na proste lub mniej skomplikowane odcinki
     - jednokierunkowa  200g tu i tam
     - splot skośny lub biax 150g - 165g.  - na bardziej skomplikowane

Żywica epoksydowa oczywiście, co do przekładki 1-2mm perforowanej korematy miast sklejki wystarczy a na zewnątrz 600g (deco + biax)wystarczy
W takiej konstrukcji będzie trzymać.

Kolejność:
1. na rdzeniu laminujesz z 400g ręcznie bez docisku chyba że lekko stretchem
2. na tej skorupie dopiero możesz ułożyć/przesączyć właściwe zbrojenie
3. klamoty z delaminarzem na zewnątrz w worek i ssiesz
4 ściągasz delaminarz i układasz/przesączasz kolejne warstwy.

Maks 3 warstwy zbrojenia na operacje bo inaczej docisk pofałduje..
owijaj je mocno prócz pierwszej warstwy aby nie stracić geometrii rdzenia.

Jak coś niejasne wiesz gdzie mnie szukać.

Poziomo pozdrawiam,
Anton
Głównie fotele do rowerów poziomych: http://www.czescidopozioma.pl

Franc

Trochę liczyłem sobie, trochę kombinowałem, trochę myślałem (od razu się cieplej wtedy na dworze* robi) i tak mi wyszło:

Przednia część ramy: najpierw 1 warstwa tkaniny 80g/m2 po całości, żeby się rdzenie kupy trzymały, a potem 8 warstw tkaniny biax 300g/m2 co da jakieś 2480g/m2. W punktach newralgicznych dodatkowe 3 warstwy tkaniny biax 300g/m2 co da jakieś 3380g/m2. Teoretyczna waga laminatu to 1.2kg i całości 1.98kg

Wahacz: jak wyżej, najpierw 1 warstwa tkaniny 80g/m2 po całości, żeby się rdzenie kupy trzymały, a potem 8 warstw tkaniny biax 300g/m2 co da jakieś 2480g/m2. W punktach newralgicznych dodatkowe 3 warstwy tkaniny biax 300g/m2 co da jakieś 3380g/m2 + jakieś ścinki carbonu lub aramidu. Teoretyczna waga laminatu: 925g i całości jakieś 1.2kg.

Fotel: 80g/m2 na formę, potem 5 warstw biax 300g/m2, potem airex 10mm i znowu 5 warstw biax 300g/m2. Na same siedzisko to wyjdzie jakieś 1.6kg.

2 żebra: 4 warstwy biax 300g/m2, sklejka 8mm i znowu 4 warstwy biax 300g/m2

I żeby to wszystko pokleić do kupki kolejne 4 warstwy biax 300g/m2. Teoretycznie laminat na całą fotelo-ramę będzie ważył jakieś 2.5kg.

Dobrze by było się upewnić, czy tkanina biax 300g/m2 się będzie dobrze układać?
Co o tym myślicie? Jakieś sugestie?

* - dla Krakusów - na polu :D

IMK P14-01 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

golden

Ciemność widzę ????, brak fotek

klubowy

*na cieszyńskim też się chodzi na pole. Najlepiej mają na Śląsku, bo wychodzą na plac 8)

Nie widać zdjęć!
Ja, nie wiem, co to jest sen.
Przeglądam forum, przez całą noc i dzień
Bo gdy admin wpadnie szał
Skasuje mi to com przeczytać bym chciał...

3x3

Widać, nawet duże i szczegółowe. Tylko monitor trza włączyć ;)

LowRider

Franc

IMK P14-01 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800