Zlot 2026 Międzynarodowy Zlot Miłośników Rowerów Poziomych
Dolina Baryczy, 1-5 lipca 2026

Projekt i budowa IMK P12

Zaczęty przez Franc, Czerwiec 28, 2018, 08:35:23

Poprzedni wątek - Następny wątek

Franc

Udało się, ostatnim rzutem na taśmę, Dżimi już czekał z przyczepką a ja z juniorem dopiero robiliśmy kółka testowe, ale się udało. Yesss!!!! 8)

Tak, że po kolei:
Na początku był chaos, kupę rurek (potem pociętych rurek), mnóstwo drogich części, tyleż samo części używanych a potem zaczęła się gorączkowa bieganina, spawanie, problem z przywiezieniem pospawanej ramy do domu (problem z transportem), montaż, demontaż, dorabianie części, próby, poprawki, więcej dorobionych części, montaż, demontaż, dorabianie, montaż, poprawki itd. Koniec, końców rower jeździ (jakoś).
Przed chaosem były jeszcze przemyślenia, że taki rower, czyli Tandem (bo o tym będzie wątek) jest potrzebny, żeby Córkę albo Najukochańszą zabrać jakoś na wycieczkę rowerową i co by nie marudziły, że ciężko. Te przemyślenia doprowadziły do wniosków, że tandem musi być plecami do siebie (oraz do globalnego ocieplenia klimatu od przegrzewającej się główki i karty zniżkowej na piwo do lokalnego sklepu spożywczego) co zaowocowało projektem P12.

Dane pacjenta: IMK P12, tandem plecami do siebie na ramie stalowej (profile 50x50x2* i 50x30x1.5), amortyzowany na oba koła (widelec i wahacz), w układzie 2xSWB, kierowanie USS pośrednie z drążkiem kierowniczym, długość 3m, rozstaw osi 2.5m, waga słuszna (nie ważony, ale z szacunków 35 kg będzie), wysokość foteli ~45cm, kąty oparcia zmienne ~30o, kąt główki ramy 68~69o, napęd na tylne koło.

Projekt:

Chaos:

Pierwsze sczepianie elementów:

Początki montażu

Szczegóły przekładni pośredniej (pasażer/-ka ma swoje biegi względem kadencji kierowcy):

Jazdy testowe:

Jazda solo: https://youtu.be/r0eHHM-1anU
Start z pasażerem: https://youtu.be/-CRLmBD4894
Jazda z punktu widzenia pasażera: https://youtu.be/BnVtJWcE7iY

Podziękowania:
Dziękuję Maćkowi70 za części, centrowanie kół, przespawanie wahacza i pomoc w montażu.
Dziękuję Stormowi za widelec
Dziękuję Juniorowi za pomoc w montażu i ustawianiu (szczególnie hamulców i głównego napędu), bo bez niego nie dałbym rady.

* - profile miały być 50x50x1.5 większość rurek i tylko przednia skośna z 50x50x2 ale się sprzedawca pomylił.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-01 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

Inc0

ciekawy "velcyped" ;) ..tak sie zastanawiam czy nie lepszym rozwiązaniem  byłby napęd na oba koła, na przód i tył osobno odpada ci kilometr łańcucha odatkowe napinacze a wówczas każdy "silniczek" adekwatnie do swojej mocy i momentu wybierze sobie dogodne przełożenie
Lepsze jest największym wrogiem dobrego.

Franc

Napęd na przód w zasadzie wyklucza się z amortyzowanym widelcem..... Poza tym nie lubię MBB.

IMK P14-01 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

klubowy

Łooo.... Rewelacja! Jakie odczucia towarzyszą jeździe tak długim rowerkiem?
Ja, nie wiem, co to jest sen.
Przeglądam forum, przez całą noc i dzień
Bo gdy admin wpadnie szał
Skasuje mi to com przeczytać bym chciał...

Yin

Gratulacje, projekt wymagający :) Btw Juniora to chyba ostatnio widziałem w Opolu na trajce, ale chłop wyrósł :D

zbiegusek

Fajne i bardzo ciekawe. Dałbym kierownicę wygiętą tak, by była kilkanaście cm wyżej - będzie zdecydowanie wygodniej. :)
--
Pozdrrrawiam serrrdecznie!
zbYszek

szydziu

Franc

Mam parę dylematów w temacie hamulców:
* Przydałoby się zmienić tarcze z zamocowanych obecnie 160mm na większe czyli 203mm tył i 180mm przód a może inne kombinacje? Choć 203 na przód trochę się boję - w P8 mam taką, ale jest mniejsza masa a problemy były.
* Zmieniać zacisk z przodu na hydrauliczny czy zostawić BB7. Jeżeli zmieniać to na jaki? Założony obecnie BB7 jest wystarczający i w zasadzie niezawodny a w razie kłopotów łatwo naprawialny. Hydraulika ma swoje wady związane z nieszczelnościami. Z tyłu raczej BB7 nie będę ruszał (również wystarczający, a jak dostanie większą tarczę to będzie jeszcze lepiej).

Za zmianą z przodu na hydraulikę przemawia fakt, że mógłbym zdemontowanego BB7 zamontować na przód do P8 bo tam stary BB7 umarł z brudu i rdzy.

Dodatkowo 2 filmiki:
7_irg52llLQ
oZ9H44GDmL8

IMK P14-01 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

Inc0

na logike wieksze tarcze sie własnie na przód zapodaje bo to mocniej pracujący hamulec , z sama wymiana tarcz bym sie wsorzymał sprawdz najpierw jak na hydraulice obecne tarcze sobie poradza . Mam od lat hydrauliczne hebelki firmy uważanej przez fanatyków shimano za dno i wodorosty a się trzymają całkiem całkiem , kultura pracy bez porównania do mechanicznych, lekka praca , lepsza modulacja i siła nacisku . Jeśli nie zaczepisz o coś przewodu i go nie wyszarpiesz to mając porządne hamulce wycieki raczej nie grożą zwłaszcza przy eksploatacji szosowej .  Co do wyboru konkretnego modelu czy marki nie chce się wypowiadać jeśli fundusze to nie problem bierz heble z zaciskami wykonanymi z jednego kawałka metalu oraz z klamką z opcja regulacji oddalenia sa droższe ale mniejsze szanse na wycieki a siła hamowania większa dzieki wyzszej sztywnosci niż w przypadku zacisków składanych z dwu części same klameczki wygodniejsze w użyciu

raffi

Cytat: Inc0 w Lipiec 10, 2018, 20:32:31
na logike wieksze tarcze sie własnie na przód zapodaje bo to mocniej pracujący hamulec

To samo miałem pisać. Z tyłu to najpierw sprawdź czy masz potrzebę wstawiać większą tarczę. Bo jak na obecnej już blokujesz koło i nie ma problemów z modulacją, to na większej koło nie będzie się blokować bardziej ;-)

Mam od lat hydrauliczne hebelki firmy uważanej przez fanatyków shimano za dno i wodorosty

Istnieje coś takiego jak "fanatyk Shimano"? Przecież ta firma robi obiektywnie dość średni osprzęt, hamulce takie sobie, piasty wręcz słabe, a ich zewnętrzne suporty to dno i 5 metrów mułu.

Jeśli nie zaczepisz o coś przewodu i go nie wyszarpiesz to mając porządne hamulce wycieki raczej nie grożą zwłaszcza przy eksploatacji szosowej .

Głównie to bym się obawiał nie jazdy, a transportu roweru. Wkładając na różne przyczepki, dachy, do bagażników itp. o wiele łatwiej uszkodzić coś niż jadąc.
Zresztą dokładnie z tego powodu roweru nie wożę samochodem, a na zloty dojeżdżam koleją. Bo do auta musiałbym wkładać rower sam, a przy 20kg melu o długości 2m łatwo jak nie rower uszkodzić, to elementy wnętrza w aucie.

Co do wyboru konkretnego modelu czy marki nie chce się wypowiadać jeśli fundusze to nie problem bierz heble z zaciskami wykonanymi z jednego kawałka metalu oraz z klamką z opcja regulacji oddalenia sa droższe ale mniejsze szanse na wycieki a siła hamowania większa dzieki wyzszej sztywnosci niż w przypadku zacisków składanych z dwu części same klameczki wygodniejsze w użyciu

Ogromną rolę w tym jak działa hamulec (zwłaszcza modulacja) grają też przewody hamulcowe, a dokładniej to ich sztywność.

Z kolei klocki i tarcze mają duży wpływ na siłę hamowania.

Inc0

tu raczej przewody w stalowym oplocie nie beda potrzebne

Franc

Nie zablokowałem jeszcze tylnego koła ale wydaję mi się, że większa siła by się przydała. Utraty przyczepności raczej się nie boję: mam duży docisk :)
A z przednią tarczą nie chcę przeginać (znaczy ograniczę się do 180), niezależnie od siły hamowania, żeby widelca nie połamać. Znaczy nawet jak będzie przodem słabo hamować to i tak, raczej nie zwiększę tarczy bardziej niż 180.
W ostateczności zrobię 2x180.

Co do transportu: P12 to koło 35kg :D i będę musiał mu kiedyś zrobić bagażnik dachowy bo inaczej niedasię. Pewnie będzie z dźwigiem.

IMK P14-01 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

Danielasty

zawsze zostaje też wymiana klocków na metaliczne ^^

live_evil

Cytat: Danielasty w Lipiec 12, 2018, 17:10:35
Które hamują słabiej, ale wolniej sie zużywają.

raffi

Cytat: live_evil w Lipiec 12, 2018, 17:49:37
Cytat: Danielasty w Lipiec 12, 2018, 17:10:35
Które hamują słabiej, ale wolniej sie zużywają.

Za to szybciej wykańczają tarczę.

No i okazjonalnie zapewniają niezłe doznania akustyczne, można uzywać hamulca w roli dzwonka :D