Zlot 2026 Międzynarodowy Zlot Miłośników Rowerów Poziomych
Dolina Baryczy, 1-5 lipca 2026

Sterowanie kołami trike'a

Zaczęty przez Messer, Lipiec 29, 2009, 21:32:34

Poprzedni wątek - Następny wątek

Jakub S.

Nie mogę, bo jestem na wyjeździe i mam tylko zwykły rower przy sobie ;)
Poza tym ja musiałem trochę przystosować mocowanie piast do budowy zwrotnic w moim trójkołowcu, coś czego raczej nie będziesz musiał robić konstruując wszystko od podstaw.
Jakub Sałata

Messer

Witajcie,

Pieniądze na kółeczka przelałem, więc w tym lub na początku następnego tygodnia powinienem je mieć ;). Jeśli ktoś będzie sobie życzył, to mogę postarać się o zdjęcia, kiedy nadejdą  ;).
Wraz z napływem funduszy (a na razie mam debet ;) Work in Progress  :D) wezmę się pewnie za poszukiwania ram rowerowych na złomie. I tu pytanie do Kolegów: Będę potrzebował in fact dwóch muf z tulejami kierowniczymi, kierownicami i widelcami do przerobienia na suporty piast jednostronnych i kierownicę trike'a. Mufy muszą być w identycznym rozmiarze. Czy Koledzy bardziej obeznani w temacie orientują się może, czy znalezienie dwóch takich samych to kwestia rodzaju użytych przez producenta, czy też właściwie najpewniej będzie znaleźć dwa takie same zezłomowane rowery?
Aha, jeszcze jedno - czy opłaca się w domu przycinać wszystkie profile idealnie na wymiar i oddać je później do spawania z planami, czy też zakupiony materiał ("gołe" profile) wraz z planami dostarczyć spawaczowi, żeby "zrobił z tego ramę"?

Pozdrawiam, Messer

Yin

Z opisu rozumiem ze szukasz główek ramy, najczęściej spotykane to 1 cal 1, oraz 1 i 1/8 cala. Polecam poszukanie dwóch składaków typu wigry 3, one miały dosyć długie główki w rozmiarze 1 cal - można uciąć je powyżej miejsca gdzie są wspawane do ramy. Odpada wtedy czyszczenie z resztek spawu na główce. 

Co spawania dajemy wszystko przycięte na wymiar, doszlifowane i pozbawione farby, lakieru, smarów itp. Dobrze jest też umówić się z spawaczem na konkretny termin kiedy będzie miał trochę czasu żeby samemu być na miejscu i na bieżąco wyjaśniać ewentualne wątpliwości. Całość ramy najlepiej wstępnie 'połapać' w całość, skorygować ewentualne nierówności i dopiero wtedy spawać na stałe. 

Jakub S.

A jeśli chcesz naprawdę pomóc spawaczowi to najlepiej "poskładaj" to na jakiejś "ramie" z płyty, listewek itp. gdzie to solidnie przymocujesz. W ten sposób łatwiej będzie mu to pospawać prosto (ale wszystko musi się naprawdę mocno trzymać bo spawy "ściągają").
Jakub Sałata

Messer

Hmm... Na pewno przygotuję mu jakieś szablony kątów do spawania niektórych elementów...
Dziękuję Wam za odpowiedzi, jak będzie materiał, to pewnie pojawią się następne pytania ;)

Pozdrawiam

Messer

Zapomniałem o jeszcze jednym, acz nie wiem czy ktoś będzie się orientował - ile może mnie wynieść pospawanie takiej ramy? ;) To z względów przygotowawczo-kosztorysowych ;)

Pozdrawiam

Yin

To bardzo indywidualna kwestia spawacza, metody i ilości roboty. Na oko powinieneś się zmieścić w widełkach 50 - 150 zł. W kosztorysie lepiej założyć więcej, najwyżej zostanie ;)

Messer

Witajcie!
Dzisiaj przyszły kółeczka ;).
Informuję, bo może któryś z kolegów zainteresowany będzie zdjęciami ;). Kawałek roweru już jest ;).

Pozdrawiam

Jakub S.

Ja jestem zainteresowany zdjęciami :)
Jakub Sałata

Adams

Witam, ja też jestem zainteresowany zdjęciami i informacją, jaki był ich całkowity koszt :)
Pozdrawiam

Messer

Witam,

Zdjęcia "wrzucę" jutro, ponieważ lepiej będzie zrobić je przy naturalnym świetle ;). Ale będą na pewno.
Podam tylko do informacji, że nie mają jeszcze opon i dętek.

Pozdrawiam

Messer

Hmm, obiecałem zdjęcia w świetle dziennym... ale i tak nie dało rady ;). Nowa szkoła rano, obiad i mecz na pożegnanie wakacji ;). Zrozumcie więc proszę i pozwólcie, że dziś dam słabsze (bo obiecałem) a jutro się bardziej postaram ;).
Aha, jeśli kogoś jakiś element szczególnie interesuje to proszę pisać ;).

Joy  :D

Yin

Jak możesz skrobnij ile Cię kosztowały kółeczka, a jak masz wagę (najlepiej elektroniczną gramową choć łazienkowa od biedy też się nada) to możesz napisać ile ważą :). Po fotkach sądzę że są na łożyskach maszynowych?

Messer

Owszem, maszynowe ;). Równo 240zł  przesyłką. ;)
A łazienka zajęta  :D.

maciek

Cytat: Messer w Wrzesień 01, 2009, 21:02:59
Owszem, maszynowe ;). Równo 240zł  przesyłką. ;)
A łazienka zajęta  :D.

Oj chyba przesadziłeś z tą ceną? Same piasty to koszt rzędu 150 zł (oczywiście za dwie sztuki), no chyba że wsadzili Ci jakieś badziewne szprychy i obręcze?

Z pierwszego zdjęcia widzę że dali Ci ośki na szybko-zamykaczach.
Dobra rada jak najszybciej pozbądź się ich a na ich miejsce kup lub dorób sobie u jakiegoś tokarza ośki z gwintem po obu stronach.
Jak składałem swoje koła w MBL-u zaoferowali mi do piast niby lepsze rozwiązanie czyli szybko-zamykacze. Nie dość że były droższe od normalnych to jeszcze na dodatek nie można było skasować luzu.