Zlot 2026 Międzynarodowy Zlot Miłośników Rowerów Poziomych
Dolina Baryczy, 1-5 lipca 2026

Sterowanie kołami trike'a

Zaczęty przez Messer, Lipiec 29, 2009, 21:32:34

Poprzedni wątek - Następny wątek

toft

Co to jest za firma MBL bo na google nie umiem znalezc?

hansglopke

MBL Polska. Piotrków Trybunalski, ul Sulejowska 45. Firma zajmuje się produkcją m.in. wózków inwalidzkich.
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

Messer

Witajcie

Właśnie otrzymałem opony i dętki do moich kół  ;). Problem tkwi jednak w tym, że jeszcze nigdy ich nie zakładałem  :D. Szukając w internecie tutoriali natknąłem się na jeden, w którym wspomniano o jakimś szalu zakładanym jeszcze przed oponą i dętką... Nie mogąc znaleźć informacji tam, postanowiłem zapytać Was...  ;)

Pozdrawiam, Messer

Jakub S.

Opaski na obręcz. Opłaca się kupić porządne (polecam Schwalbe), oponę od wewnątrz sypnąć talkiem, brak dbałości o te drobiazgi potrafi się mścić w postaci niewyjaśnionych kapci ;) Możesz też zasłonić nyple/otwory w obręczy taśmą izolacyjną - co najmniej kilka warstw.
Jakub Sałata

Messer

Dzięki wielkie, o coś takiego mi chodziło ;). Jak ustaną mrozy, ruszam z kopyta z trike'm.

Pozdrawiam, Messer

P.S. Chyba spróbuję z taśmą izolacyjną, bo raczej nie znajdę nic na obręcze 1.375''  ;)

Messer

Z racji, że w temacie kół rowerowych jestem totalnym laikiem, to zapytam tu o rzecz może banalną.  ;) Otóż chodzi mi o stosunek średnicy nowo kupionej opony do średnicy zaplecionej obręczy. Na moich obu elementach widnieją napisy <20">, ale widząc, że wewnętrzny brzeg opony ma średnicę sporo mniejszą niż obręcz wpadłem w panikę, bo po pierwsze - czy przysłali mi odpowiednie opony?; a po drugie - jeśli tak, to jak mam to teraz założyć?!  :o
Proszę Was tedy o pomoc i wyrozumiałość dla mojego niedoświadczenia  ;).

Pozdrawiam, Messer

Yin

1. Owijasz kilka (4 powinny wystarczyć) razy koło na obwodzie taśmą izolacyjną, taką z syntetycznego plastiku, nie z materiału. Ołówkiem robisz dziurę w taśmie w miejscu w które wchodzi wentyl.
2. Wkładasz dętkę w oponę, możesz ją lekko pod pompować, następnie sprawdzasz na oponie kierunek w jakim ma się toczyć ( powinna być strzałka, czasem są dwukierunkowe)
3. Wkładasz całość na obręcz zaczynając od umieszczenia wentyla w otworze na wentyl (zaryzykuję twierdzenie że inaczej się nie da :) ). Najprościej jest zwykle założyć jeden brzeg opony, potem drugi.
4. Pompujesz, pompka lub kompresorem do ciśnienia jakie podaje producent na boku opony, lub niewiele niższego.
5. Procedurę od punktu nr 1 powtarzasz na drugim kole :)

Szerokością opony się nie martw, na 90% powinno być ok.

Messer

Dzięki Yin, na pewno skorzystam, tylko muszę jeszcze talk zdobyć.  ;)
Poniżej dodałem zdjęcia. Koło jest położone luźno na oponie w miarę po środku, zdjęcie dodatkowe oczywiście z boczku opony:

Czekam na Wasze opinie i pozdrawiam  ;).

Yin

Z fotki wynika że masz oponę w rozmiarze 20" o szerokości 2.125 czyli raczej szeroką.
Trochę o oponach i ich rozmiarach:
http://www.wrower.pl/sprzet/kola/kola.php
http://pl.wikipedia.org/wiki/Opona_pneumatyczna - w dolnej części strony.

Messer

Hmm... Szerokość szerokością, ale czy wejdzie to na moje obręcze...?  ;) Bo się chyba gubię... Szkoda by było jakby się okazało, że przysłali mi niewłaściwe...

Pozdrawiam

P.S. Opony zamawiałem u tego samego dostawcy, co wcześniej same koła bez nich.

Jakub S.

Wejdzie. Problemy są raczej w drugą stronę - na taką obręcz o szerokości 34-35 mm w zasadzie nie powinieneś zakładać niczego węższego niż 1.6-1,75".
Jakub Sałata

Messer

Hmm... Węższego...? Jakie są tego minusy?
Skoro wejdzie, to już największy kamień z serca ;). Wydawało mi się, że nie da rady wciągnąć tego drutu w rancie na obręcz.

Pozdrawiam, Messer

Jakub S.

Jak opona jest za wąska to będzie z mniejszą siłą trzymała się na krawędzi co grozi jej zejściem z obręczy (zwłaszcza w trajku który się wcale nie pochyla). Ja w tej chwili mam kombinację opony 28mm i obręczy 19 mm - szersza obręcz by już była ryzykowna do takiej opony.
Jakub Sałata

Messer

O to chodzi...  ;) Ale z moimi wszystko w porządku?  :D
Przed chwilą dostałem też maila od sprzedawcy. Kombinacji tych obręczy z tymi właśnie oponami używają oni już od dłuższego czasu w handbike'ach, które budują, czyli wygląda na to, że rzecz sprawuje się dobrze ;).
Dzięki za całą pomoc.

Pozdrawiam, Messer

toft

Ja w "klasycznym" rowerze jeździłem z oponkami w sumie 1 do 1 (szerokość obręczy do szerokości opony) ale też zawsze pompowałem ile się dało...  trajce, fakt może być większa siła ściągająca ze względu na brak pochyłu (najczęściej:)).