Zlot 2026 Międzynarodowy Zlot Miłośników Rowerów Poziomych
Dolina Baryczy, 1-5 lipca 2026

damper

Zaczęty przez aligatorpoczta, Maj 12, 2016, 20:49:50

Poprzedni wątek - Następny wątek

Danielasty

tłumienie powrotu jest głównie dla większego psi, , ja jak miałem epicona i miałem tam 80 psi to dla mnie i tak za wolno powracał :)

Mociumpel

Te PSI to nabij tyle abyś pracował w całym zakresie nogi dampera w warunkach w których najczęściej jeździsz - na początek po prostu połóż się na fotelu piersią swa i dynamicznie ponaciskaj swoja wagą - jeśli huśtasz się na prawie całej nodze (np. brakuje Ci kilku milimetrów aby dobić) to na początek jest dobrze - przy dziurach i wzgórkach damper wyłapie Ci je całym zakresem - takie ustawienie jest dla wygody.
Aby sensownie ustalic wartość odbicia musisz pojeździć - najlepiej szybko po jakichś regularnych poprzecznych niskich nierównościach np. krawężnik 2-3 cm - łatwo wyczujesz czy zapadasz się i kolejne to dup dup (bo damper nie zdąży wrócić jak zaatakujesz następną) czy podskakujesz przy każdej kolejnej(wtedy odbicie jest za małe - wraca jak sprężyna).
Nawet dla niskich PSI odbicie działa ale im wyższe tym dynamiczniej reaguje sprężone pod naciskiem powietrze stąd lepiej to widać.
Moim zdaniem musisz zacząć od SAG-u - to on daje CI poprawność pracy dampera (zakres ruchu wahacza) a odbicie to przyjemny dodatek poprawiający stabilność prowadzenia i szybkiej jazdy po nierównym.
Po prawdzie to proste amortyzatory są od trzymania koła przy ziemi (kontrola trakcji) a od komfortu ciśnienie w oponach ;)
Fajnie to widać w tanim autku gdzie prawidłowe ciśnienie w oponach daje czasem lepsze rezultaty niż super hiper amorki, w droższych zaś zawieszenie jest tak dopracowane że cienkie sportowe oponki nie maja innego znaczenia jak ładnie wyglądać i dobrze trzymać w zakrętach (znaczy aby nie spadły jak baloniki w tanich autkach)
Epicon to raczej prosty damper jest więc nie wymagajmy od niego zbyt wiele - lepsze to niż zwykły sprężynowy - co zapewne już czujesz.
PS. po wczorajszej jeździe w mokrym i na pół flaku - dotyczy wprawdzie amora z przodu ale na tyle działa podobnie (przypomniałem sobie o uwadze dla potomności)
- padła mi na żwirku przednia dętka (na resztce butelkowej po imprezach studenckich)
- po napompieniu na szybko na tyle ile mnie było stać aby pojechać dalej (ok. 40 PSI do koła gdzie normalnie pcham minimum ok. 65-75) pojechałem dalej
- niestety okazało się że miękkie boczki opony powodują pływanie, niestabilność jazdy przy skrętach i ogólne wrażenie mułowatości
- podpompiłem więc do 55 PSi (to już trochę trwało) - opona stwardniała i zaczęła sie zachowywać lepiej ale dalej "nosiło na boki"
- znowu podpompiłem do ok. 65 PSi (trwało to już przy małej pompce naprawdę długo - w deszczu zresztą już ...)
- rower odzyskał wigor lekkość i pewność prowadzenia - i przypomniałem sobie dlaczego tak właśnie ma być ;)

Konkluzja:
- przy braku amora/dampera opony można na miękko - wtedy komfort jazdy jest (mam tak na swoim "cruiserku")
- przy miękkim damperze/amorze i jeździe po twardym opony powinny być twardsze aby nie "muliły" pracy zawieszenia

gajowy

aligatorpoczta

A 190tka ci nie wejdzie bo ja taka kupiłem i jest rewelacja pompujesz jak chcesz i pięknie buja lub nie i nie wybija na dziurach
Czarne Swb  ful 26x26, Zielona żaba swb 20x26

gajowy

Jutro odbieram rower to będę wiedział jaka dokładnie dł.. Jak wejdzie 190 to kupie taką dł..

gajowy

Zastanawiam się tylko czym się różni model RAIDON od modelu EPICON.
Dokładnie ten:
http://allegro.pl/sr-suntour-epicon-165mm-i6206889606.html
od tego:
http://allegro.pl/amortyzator-sr-suntour-raidon-lo-165mm-blokada-i6217914777.html

Mociumpel

łatwiej bedzie czego Raidon nie ma - nie ma regulacji odbicia, ale maja oba tłumienie olejowe i zawleczkę do blokady do jazdy po równym ...
Przy różnicy 25 zł lepiej kup Epicona (on ma regulację odbicia - to takie małe biało różowe kółko z ząbkami koło zawleczki)

gajowy

Cytat: Mociumpel w Maj 27, 2016, 14:26:11
łatwiej bedzie czego Raidon nie ma - nie ma regulacji odbicia, ale maja oba tłumienie olejowe i zawleczkę do blokady do jazdy po równym ...
Przy różnicy 25 zł lepiej kup Epicona (on ma regulację odbicia - to takie małe biało różowe kółko z ząbkami koło zawleczki)

Dzięki to już wszystko wiem. Na zdjęciu na aukcji Raidona nie widać tego.

Mociumpel

aligatorpoczta

Cytat: Mociumpel w Maj 27, 2016, 14:43:06
A dlaczego nie ten? http://allegro.pl/sr-epicon-lod-damper-190-50-mm-air-polecam-i6209840456.html
o ile 190 wejdzie ...
mam epicona I jest super sprężyna się chowa Mociumpel doradził za co dziękuję bardzo

gajowy

Okazało się że muszę mieć dł. dampera chyba 165mm.
Podawana w opisach dł. to jest dł. całego amorka, czy montażowa (od środka otworów)?

aligatorpoczta

Między otworami mocującymi, a ja kupiłem dziś ochraniacz na damper co by zabezpieczał przed piachem i woda za 14 zł :)

gajowy

Cytat: aligatorpoczta w Maj 28, 2016, 16:12:51
a ja kupiłem dziś ochraniacz na damper co by zabezpieczał przed piachem i woda za 14 zł :)
Możesz podać link?

aligatorpoczta

Nie mogę bo to sklepik u mnie i tylko stacjonarny :( mogę powiedzieć ze ładnie przylega i jest troszkę węższy na dole dopasowany typowo do powietrznego troszkę musiałem go naciągnąć  ale się udało

gajowy

Czy ktoś kupował dampera od tego użytkownika na allegro:
http://allegro.pl/sr-epicon-lod-damper-165-38-mm-air-polecam-i6228723067.html
Czy warte zainteresowania są używane dampery od tego użytkownika?