Zlot 2026 Międzynarodowy Zlot Miłośników Rowerów Poziomych
Dolina Baryczy, 1-5 lipca 2026

Kufer własnej produkcji garażowej.

Zaczęty przez wrmichal, Listopad 06, 2010, 22:10:48

Poprzedni wątek - Następny wątek

koncki

Cytat: Yin w Styczeń 22, 2011, 15:00:25
Najważniejsze pytanie do czego ma służyć kuferek, jeśli tylko do poprawy aerodynamiki to sprawa się upraszcza. Schody się zaczynają gdy ma być aerodynamiczny i praktyczny (przestrzeń bagażowa). W tym drugim przypadku zostaje raczej laminat, ewentualnie konstrukcja z blachy aluminiowej i nitowanie. Spienione PVC wymagało by testów przed poważnym zastosowaniem - wyobraźcie sobie że kufer załadowany bagażem zawodzi kilkadziesiąt km od domu..
Tak sobie gdybamy, a Michał ma być tym, który to wszystko przetestuje ;).
A gdyby tak kostrukcja ze spienionego PVC i kątowników aluminiowych, łączona na nity?

wrmichal

No właśnie do tego zmierzam, PCV łączone nawet śrubami i kątownikami mogło by być.Kufer ma byś praktyczny żebym mogł coś przewieść,w przypadku Low Racera którego mam zamiar zrobić,kufer nie musi być malutki.
Ebenen ist eine Maschine.
Michał

storm

@Koncki - nie przesadzasz aby? U nas w hufcu dzieciaki normalnie zasuwały przy remontach i pływały na laminatowych jachtach i malowały i przede wszystkim - szlifowały, więc? Wszystko jest bezpieczne, pod warunkiem, że się wie jak do tego podchodzi.

koncki

Nie wiem czy nie przesadzam. W placówce oświatowej nawet cyjanopan jest nielegalny. Rozumiem, że szlifowały w odpowiednich maseczkach, rękawiczkach, ubraniu ochronnym i po przeszkoleniu z zakresu BHP, czyli ktoś doświadczony musi im najpierw to przekazać.

koncki

Sprawdziłem cenę PVC spienionego w castoramie. Płyta 3 mm 1mx1m kosztuje 40 zł. No to trzeba liczyć ze 150 zł na samą płytę. Ale faktycznie, płyta jest leciutka.

sławek

Cytat: koncki w Styczeń 22, 2011, 22:50:33
Nie wiem czy nie przesadzam. W placówce oświatowej nawet cyjanopan jest nielegalny. Rozumiem, że szlifowały w odpowiednich maseczkach, rękawiczkach, ubraniu ochronnym i po przeszkoleniu z zakresu BHP, czyli ktoś doświadczony musi im najpierw to przekazać.
Wszystko jest dobrze... do puki jest dobrze... ::) Aż się nie trafi dzieciak z osłabionym układem nerwowym, któremu dana rzecz zaszkodzi... I wtedy jest afera.
  W Opolu zasądzono ostatnio odszkodowanie od Miasta Opole - jeden milion dwieście tysięcy złotych. Chłopaki na zajęciach wf ścigali się(na polecenie nauczyciela) na krótkim dystansie, na sali gimnastycznej. Jeden nie wyhamował... Głową w ścianę, złamany kręgosłup i wózek...
  Sprawy odpowiedzialności cywilnej będą w Polsce coraz częściej poruszane... Idzie w kierunku "amerykańskim", gdzie stada prawników tylko węszą, o co, kogo oskarżyć...
  Epoka swojskiego, polskiego stwierdzenia "Widać Bóg tak chciał" oraz "widać to mu było pisane" będzie odchodzić powoli w zapomnienie.
  Z pewną obawą podchodzę do kwestii zrobienia pozioma i sprzedania go komuś... Wszystko jest dobrze, do puki jest dobrze. Ale jakby ktoś zginął w wypadku, przejechany przez  samochód, albo rama się pod kimś złamała?   
Sławek

koncki

Swoje robi też sugestia - "Proszę pana, a pani na przyrodzie powiedziała, że włókno szklane jest rakotwórcze!" - No i co mam powiedzieć? Że pani sie nie zna :D? Albo jeden mówi: "Głowa mnie boli, chyba od tego kleju", a tu zaraz drugi - "Mnie też, mnie też!" Oczywiście piszę to w kategoriach żartu, bo wiadomo, że pewnych rzeczy się nie uniknie.

Yin

Cytat: koncki w Styczeń 23, 2011, 16:19:56
Sprawdziłem cenę PVC spienionego w castoramie.
Sklepy budowlane czasem mają ceny z kosmosu za bardziej '' niszowe'' produkty, dopytywał bym się raczej w hurtowniach.

wrmichal

Dobrze apropo PCV to czy z takiego materiału jak jest zrobiony parapet zrobie siedzenie do roweru?
Michał

technolog1

Witam
Wszystkim majsterkowiczom polecam sklejkę drewnianą.
Czy to na kufer czy też na siedzenie, jeśli mamy ograniczone możliwości warsztatowe i finansowe,
Sklejka jest najlepszym rozwiązaniem. Jest tania, łatwo dostępna, łatwo się tnie, szlifuje i wygina na mokro.
Klejenie jest proste, tanie i nietoksyczne. Można ją pogrubić, sklejając kilka warstw, można wzmocnić metalem lub plastikiem.
Jest to jedyny materiał który, ma własności samonaprawcze. Ma praktycznie same zalety a żadnych wad.
Piszę te peany na cześć drewna ponieważ mam wrażenie że niektórzy z Was się zafiksowali (http://pl.wikipedia.org/wiki/Fiksacja_(pedagogika)) na konkretnych technologiach czy materiałach i nie zauważają  ze wokół jest szereg innych opcji czy możliwości.
Pozdrawiam T1 (technolog od plastików)

koncki

Dobra sklejka jest jednak dość droga, chyba że mówimy o sklejce pozyskiwanej ze skrzynek po owocach. Ta jest bardzo dobra do niektórych zastosowań, ale kufra raczej z tego nie da się zrobić. Co do zafiksowania - akurat z PCV spienionego nikt kufra jeszcze nie zrobił, więc to byłaby praca pionierska. Moim zdaniem ogromną zaletą w tym wypadku mogłaby być niska waga takiego kuferka ? raczej nie do uzyskania ze sklejki.

gemsi

Cytat: koncki w Styczeń 26, 2011, 11:04:12
Dobra sklejka jest jednak dość droga,

a po co ? sklejke o dobrych paramtrach potrzebujesz do budowy "obiektów" które będą poddawane zwiększonym obciązeniom, choć jak zabierałem się za budowe katamaranu, to projektant powiedział mi że różnica miedzy tanią i drogą jest następująca :
droga łatwiej się wygina i jest zaimpregnowana

w taniej można to samo osiągnąć przez zwilżanie i odpowiednie impregnowanie bądź zabezpieczenie lakierem czy też żywicą, jeśli chodzi o wagę, to jeśli budujesz kufer transportowy na 30-60 kg bagazu to raczej nie ma co wybrzydzać nad wagą kufra :)

a najtaniej i najlżej jest oczywiście z coroplastu ( dla przypomnienia poliprepylen kanalikowy ), ale o tym wszyscy na tym forum wiedzą.

A na serio, jak zwykle we wszystkich przypadkach trzeba sporo zdrowego rozsądku, a warto mieć możliwość wyboru i świadomość tegoż, uważam że każde rozwiazanie jest dobre jesli tylko spełnia wymagania zleceniodawcy

sławek

Cytat: technolog1 w Styczeń 26, 2011, 09:26:00
Jest to jedyny materiał który, ma własności samonaprawcze.

Prośba, czy mógłbyś uściślić i  coś więcej powiedzieć na ten temat?
Sławek

zito6

Powiem wam, że kiedyś gdzieś widziałem taki kuferek ze sklejki. Jak znajdę to wkleję foty ;D

wrmichal

O to fajnie by było.Ciekawe jaka waga jak ja skręcałem z samej dykty to ważył a ważył. :)
Michał