Zlot 2026 Międzynarodowy Zlot Miłośników Rowerów Poziomych
Dolina Baryczy, 1-5 lipca 2026

Koło 29 calowe

Zaczęty przez technolog1, Październik 02, 2010, 09:31:10

Poprzedni wątek - Następny wątek

igorc

ale mówimy o terenowym rowerze czy pseudo czymś? jsne że na sztywniaku można tylko po co?
Igor Czajkowski
moja pasja to wyprawy rowerowe

Jakub S.

Pseudo czymś? Wyluzuj trochę. Mówię o rowerze do codzienniej jazdy gdzie amortyzacja mocno podnosi koszt i komplikuje konstrukcję. Przy tej wielkości kołach i oponach (slickach) byłby fajny, prosty i dość uniwersalny rower (po tzw. zwykłych leśnych drogach też by się dobrze jeździło).
Jakub Sałata

igorc

ok, czyli umówmy się że nie terenowy.
Igor Czajkowski

Jakub S.

No na pewno nie z założenia. Poziomki moim zdaniem nigdy całkiem nie dogonią pionowych rowerów w terenie, w kategoriach sportowych, ale to temat na osobny wątek a gdybym miał wydać pieniądze na rower do szaleństw po bezdrożach to I TAK byłby poziomy. Te wasze to jest "to".
Jakub Sałata

igorc

no własnie dlatego jeżdżę na prawdziwie terenowym SWB ASS 26/26" FS bo bez pełnej amortyzacji nie ma mowy o przyzwoitej kontroli nad rowerem w terenie
Igor Czajkowski

MaciejDlugosz

Cytat: igorc w Październik 04, 2010, 23:17:17
no własnie dlatego jeżdżę na prawdziwie terenowym SWB ASS 26/26" FS bo bez pełnej amortyzacji nie ma mowy o przyzwoitej kontroli nad rowerem w terenie

A ja dodam że od kiedy jeżdżę poziomym trajkiem na 20" (tylne też 20") z pełnym zawieszeniem to już nie narzekam tak bardzo na wtaczanie się na krawężniki. Małe przednie koła 20" w trajku bez zawieszenia to nie najlepszy sprzęt do "atakowania krawężników".