Zlot 2026 Międzynarodowy Zlot Miłośników Rowerów Poziomych
Dolina Baryczy, 1-5 lipca 2026

Odległość supportu od mocowania fotelika - pomoc

Zaczęty przez staskiewicz, Wrzesień 22, 2010, 21:33:07

Poprzedni wątek - Następny wątek

staskiewicz

Wiem, że to już było na forum, ale chcę mieć pewność, że nie walnąłem się w rachubach. Bądźcie Koledzy tak łaskawi sprawdzić czy nie ma błędu:

Mój xseam wynosi  111 cm. Pomniejszam to o 17,5 cm na korby i 4 cm na ugięcie kolan. To jest 89,5 cm.
Teraz tak - fotelik (od Kaczmarka,  taki jak w sklepiku do SWB) - jego mocowanie ma być pośrodku "poddupka" z możliwością przesunięcia przód i tył. W ramę będzie wspawana rurka jak w Slyway'u. Właśnie o odległość tej rurki  chodzi czy te 89,5cm pomniejszyć o 5- 6 cm? Czyli mniej więcej odległość od oparcia do środka "poddupka".  Zaznaczam, że support nie będzie regulowany.

gemsi

hm... wydaje mi sie, ze ciezko to bedzie dokładnie okresic, jesli nie bedziesz robil regulacji suportu, to musisz, zeby miec pewnosc sprobowac umocowac fotelik i dopasowac go wstepnie, nie zapominaj ze na odlegosc fotela od suportu ma wplyw również kąt pochylenia fotela.

storm

A ja dodam od siebie, że warto zrobić kilka jazd z różną odległością x-seam przed zamontowaniem fotelika "na stałe". osobiście się nie skurczyłem w ciągu ostatniego roku, ale w tym roku zmniejszyłem odleglość supportu od fotelika i osiągi mam większe* niż przy starej odległości, chociaż przy poprzednich ustawieniach zrobiłem dobre kilka tysięcy kilometrów.

* co widac było na ZLOCIE - mimo problemów z hamulcem robiłem rzeczy, których na starej odległości bym nie zrobił - np jazda na '6' biegu na niewielkiem podjeździe czy przy niewielkich prędkościach. Żeby było mało, to obecnie potrafię "dać kopa w pedał" co przy starym ustawieniu było bardzo trudne (spory ciężar roweru i kufra).

staskiewicz

Cytat: gemsi w Wrzesień 22, 2010, 21:58:43
to musisz, zeby miec pewnosc sprobowac umocowac fotelik i dopasowac go wstepnie

Niestety nie będę miał takiej możliwości -muszę wszystko dokładnie pomierzyć....  dlatego chcę mieć zapas regulacji po kilka cm na foteliku.