Zlot 2026 Międzynarodowy Zlot Miłośników Rowerów Poziomych
Dolina Baryczy, 1-5 lipca 2026

Zdopingowany rower Cancellary

Zaczęty przez staskiewicz, Czerwiec 28, 2010, 23:54:59

Poprzedni wątek - Następny wątek

staskiewicz

Nie wiem czy słyszeliście oskarżenia wysunięte przeciwko Fabianowi Cancellara, że stosuje zdopingowany rower silniczkiem elektrycznym. Całość tutaj: http://www.youtube.com/watch?v=8Nd13ARuvVE
Asystent supportu można zobaczyć tutaj: http://www.gruberassist.com/
Plotka głosi, że patent jest stary jak świat i w Polsce podobno ktoś wygrał maraton mtb, stosując silniczek i akumulatorki modelarskie.
Swoją droga pomysł jest wg mnie rewelacyjny bo to taki wspomagacz na podjazdy, wiatry, emeryturę itd.:) Prócz oczywiście zawodów.

wwojciech

Trzeba przyznać, że całkiem ciekawe rozwiązanie:) Co prawda w tej skrytej strukturze ciężko załadować dużo ogniw, ale zawsze to jakaś dodatkowa pomoc:) Kiedyś spotkałem się z obliczeniami fizyków którzy twierdzili, że gdyby kolarz jechał z wystawionym kciukiem przez cały wyścig to przyjechał by sekundę później czy coś koło tego, a taki śilniczek choćby miał 50W to już jest duży doping dla kolarza. W całej ramie zapakować ogniwa (na moje oko zmieści się koło 10-15 ogniw co daje koło 110W czyli dwie godzinki dopingu:) a stosując nowe ogniwa panasonica o pojemności 3700mAh nawet i 200W wyjdzie:) Pewnie jakby się postarali to więcej by wcisnęli ale wtedy to już by gość odjechał ho ho od peletonu i by było zbyt podejrzane:) To tylko zgrubne liczenie, ale obrazuje mniej więcej jaką pomoc (Boską rękę:) )uzyskuje kolarz:)

Yin

Cytat: wwojciech w Czerwiec 29, 2010, 01:29:45
a stosując nowe ogniwa panasonica o pojemności 3700mAh nawet i 200W wyjdzie:)

O jakim typie ogniw mówisz? Jakiś link?

toft

linku nie pamiętam ale albo na endlesssphere albo na arbitrze ktoś podawał linka do nowych li ion z większą pojemnościa. Ideowo większa pojemność osiagana jest poprzez zastosowanie takich materiałów które pozwalają rozładować bezpiecznie ogniwo do około 2.0V a nie 3.0 (2.8) jak jest teraz w przypadku li ion.

Yin

A format ogniwa? Typu 18650 czy coś większego / mniejszego?

wwojciech

18650, chociaż ostatnio wyczytałem jeszcze lepszego patenta, ponoć udało im się jeszcze bardziej zagęścić ilość magazynowanej energii, ale nie mogę znaleźć nigdzie tego linka.

staskiewicz

Cały przemysł rowerowy już idzie w stronę wspomagania pedałowania, a nie elektrycznych motorowerów. Giant ma swoja hybrydową technologię reszta też mocno nad tym pracuje.  Zachód się mocno starzeje, a emeryci chcą kontynuować swoje pasje, więc rynek chyba mają spory. Dodatkowo otwierają się spore możliwości do turystyki rowerowej, rezygnacja z wyciągów przez MTB itd. Co ciekawe w Chinach od kilku lat nastąpił wielki spadek sprzedaży skuterów i silników spalinowych i wyprzedają to co mogą do trzeciego świata:) Wielkie chińskie miasta zostały opanowane przez rowery z silnikami elektrycznymi. Muszę podpytać modelarzy czy da radę zastosować silnik z przekładnią planetarną. Skoro te silniczki są i ponad 500 W, a duże modele ważą  po 5 kg i robią masakryczne rzeczy w powietrzu to chyba dałyby radę na takiego "asystenta". Choć na pewno kosztownego.

wwojciech

Są silniki z przekładnią planetarną, ale lepiej mieć wolno obrotowy silnik niż bawić sie w przekładnie planetarne. Silniki najlepiej używać ze stałym magnesem bo są super lekkie i mają dużą sprawność. A najlepsza opcja to silnik bezszczotkowy BLDC którego żywotność jest dużo wyższa od szczotkowca, za komutacje w nim odpowiada elektroniczny sterownik. Tak, że jedyne co może się zużyć to łożyska, przepalić uzwojenia(np.przegrzać) albo zajechać elektronike:)

toft

A nie wiecie gdzie kupić silnik z taka przekładnia coby do rury pod siodłowej pasował:)? kiedyś znalazłem taka szwajcarska firme ale ceny mieli z kosmosu typu 400 euro, nie zna ktoś jakiegoś polskiego odpowiednika w złotówkach:)?

staskiewicz

No dobra jak się bawić to się bawić:)
Wpisujemy propozycje silniczków (może stąd:http://modele.sklep.pl/index.php?cPath=27), akumulatorków i pomysłu na sprzęgiełko/wolnobieg, przekładnia stożkowa to chyba nie problem. 

wwojciech

tylko jest jeden problem, one są baaardzo wysoko obrotowe i trzeba by dużo przekładni, a te podsiodłowe to są długie z dużą ilością biegunów dzięki czemu są silne i wolnoobrotowe. Jedyne wyjście to specjalny silnik albo duża skrzynia z zębatkami:D

staskiewicz

Jak prędkość kv byłaby zatem  odpowiednia?

wwojciech

Kadencja kolaży waha się w granicach od 60 do koło 100 (dokładnie nie pamiętam) ale to daje obraz jakie musza być obroty silnika. Przekładnia w suporcie myśle że powinna się zmieścić 10:1 czyli od 600 do 1000 obrotów powinien mieć silnik a to już jest bezproblemowe do osiągnięcia. Jednak na modelarski silnik to nadal za niskie obroty.

staskiewicz

wwojciech

W tym roku kolego tylko uczciwie możesz wygrać jakiś wyścig:P