Zlot 2026 Międzynarodowy Zlot Miłośników Rowerów Poziomych
Dolina Baryczy, 1-5 lipca 2026

Czym przykleić gąbki... do...

Zaczęty przez kaczor1, Maj 02, 2010, 12:26:31

Poprzedni wątek - Następny wątek

kaczor1

Czym przykleić (wiem klejem najlepiej, ale jakim?)
Gąbki, karimaty, a w moim przypadku rzepy do fotela/zagłówka  - fotel laminat, zagłówek, poliwęglan.
Jakie lepiszcze, nie będzie niszczyć materiału (da się usunąć w razie potrzeby) a jednocześnie sprawi, że w/w nie będą dopadać.

Yin

Co do klejenia się nie wypowiem, ale do usuwania lepiącej warstwy która zostaje po niektórych klejach używam spirytusu. 

kichnu

Do przyklejenia gąbki do zagłówka zastosowałem to http://www.allegro.pl/show_item.php?item=1013243916.
Jakaś modyfikacja butaprenu, ale trzyma dość dobrze a i można później usunąć.

kapitanwasyl

Do usuwania  polecam bezwzględnie rozpuszczalnik" BIROL " , nie matowi , świetnie zmywa i można przy jego użyciu zatrzeć-wypolerować małe rysy ( jest używany przy montażu okien PCV - w razie ich zarysowań )

Spirytus  hmm ... ......... ;D ;D ;D
I tak w koło  Macieju ...

Griffon

A ja przyklejałem odpowiednio przycięte paski karimaty za pomocą zwyczajnej dwustronnej taśmy klejącej z marketu budowlanego. Trzyma doskonale i nie ma najmniejszych problemów z usunięciem ew. uszkodzonego paska. Paski są po to, by pomiędzy plecami a siodłem zachowac coś w rodzaju wentylacji. Sprawdzają się już trzeci sezon. Koszt niemal żaden - kilka zł. 

kapitanwasyl

Podaj typ , może nazwę jaka bo co towar sprawdzony ,to sprawdzony -
są różne takie do wykładzin  cholernie silne i mocny mają klej .

Griffon

Właśnie sprawdziłem - nie ma żadnych specjalnych napisów poza brązowymnapisem wewnątrz: "DOUBLE SIDED PP TAPE" - leżało toto OBI na półce. Taką samą rzeczywiście brałem do wykładzin, jest raczej mocna, choć nie wybierałem jakoś specjalnie. Acha - ja ją złożyłem podwójnie - wydaje mi się, że lepiej wypelnia ew. delikatne nierówności siodełka (z Kalisza zresztą). Uważaj na przyklejanie jej do pasków karimaty - poprawki nie są możliwe, do karimaty klei się na amen.

kapitanwasyl

Czyli jest raczej cienka ? ,( chodzi o grubość nie szerokość )  - bo te grube sa właśnie wykładzinowe , cienkie raczej mają zastosowanie do delikatniejszych rzeczy. Te do wykładzin potrafią trzymać klej (nie wysycha do końca) nawet kilka lat , po zdjęciu wykładziny można przylepiać na nowo.

Bardzo dobry pomysł z tą taśmą

Griffon

Cienka, zwyczajna, biała wewnątrz, papier woskowy ochronny w jakimś żółtawym kolorze.

szydziu

Jak zastosujesz rzepy z firmy 3M to będzie się to trzymało całkiem porządnie - miałem przyklejone CB Radio w firmowym aucie na taki rzep.

kapitanwasyl

Cytat: Griffon w Maj 03, 2010, 08:23:12
A ja przyklejałem odpowiednio przycięte paski karimaty za pomocą zwyczajnej dwustronnej taśmy klejącej z marketu budowlanego. Trzyma doskonale i nie ma najmniejszych problemów z usunięciem ew. uszkodzonego paska. Paski są po to, by pomiędzy plecami a siodłem zachowac coś w rodzaju wentylacji. Sprawdzają się już trzeci sezon. Koszt niemal żaden - kilka zł. 
''
Szukam jakiegoś fajnego-funkcjonalnego wzoru , ożebrowania z pasków maty .
Wrzuć no Griffon jakiś link z fotkami twojej sprawdzonej metody optymalnego że tak się wyrażę  sposobu-wzoru oklejenia .

storm

Ja także używam tasmy dwustronnej - biała z żóławym papierem ochronnym po jednej stronie. Mogę polecić, zwłaszcza po "odstaniu się" takowej tasmy - po jej naklejeniu świeżo jest dosyć trudna do zerwania :D Ba, potrafi "nie puścić" karimaty przyklejonej do niej... I to też proponuję zamiast gąbki. Gąbka chłonie wodę - karimata praktycznie nie. (tylko to co na wierzchu). Gąbkę też trudniej przykleić do taśmy i fotelika, z kolei karimata łapie się od razu. No i jest chyba tańsza zdecydowanie(?) - za materiał na kilka fotelików płaci się max 10 PLN ;-)