Zlot 2026 Międzynarodowy Zlot Miłośników Rowerów Poziomych
Dolina Baryczy, 1-5 lipca 2026

"Glizda"

Zaczęty przez MaciejDlugosz, Kwiecień 24, 2010, 22:17:41

Poprzedni wątek - Następny wątek

MaciejDlugosz

Ciekawy pomysł na ograniczenie brudzenie się łańcucha:

hansglopke

Miałeś okazję dotknąć tej glizdy. A jak z hałaśliwością takiego rozwiązania?
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

kapitanwasyl

TO się kręci razem z łańcuchem zdaje sie.
I tak w koło  Macieju ...

M63

wygląda Mi na peszel  ???

brud jak wleci do środka to nie wyleci ???

Nie wstanę ,
TAK będę leżał !!!

MaciejDlugosz

Cytat: hansglopke w Kwiecień 25, 2010, 21:04:02
Miałeś okazję dotknąć tej glizdy. A jak z hałaśliwością takiego rozwiązania?

Tak - "macałem" to. To coś w rodzaju plastiku (to nie jest guma). Nie miałem okazji sprawdzić czy wydaje to odgłosy.

Cytat: kapitanwasyl w Kwiecień 25, 2010, 21:49:12
TO się kręci razem z łańcuchem zdaje sie.

Dokładnie.

Cytat: M63 w Kwiecień 25, 2010, 23:04:55

Tak - choć nie widziałem brudnego napędu z tą "glizdą". Wydaje mi się jednak że dorobienie dwóch prostych "rynienek" osłaniających łańcuch przed dostaniem się brudu załatwiłoby sprawę. Nie wiem jaka firma produkuje tą "glizdę".

szydziu

W każdej hurtowni elektrycznej dostaniesz taki peszel. Ten na moje oko to jest 18 tzn wewnętrzna średnica ma 18 mm. koszt mniej niż 2 zł brutto za metr. Faktycznie jak tam się dostanie brud to nie wypadnie. Rozwiązanie takie jest jest trochę z deszczu pod rynnę ;)

hansglopke

Pewne "rozwiązania" stosuje się chyba po to, by cokolwiek się działo.

Przypomina mi się anegdota o pewnym racjonizatorze, który wymyślił nowy ołówek. Wynalazek ten niczym prawie się nie różnił od starego ołówka - miał krótszy grafit w środku. Przecież i tak całego ołówka się nie wypisze, za coś trzeba trzymać - krótszy grafit to oszczędności. Projekt przeszedł, pieniądze za pomysł wypłacone. Jakiś czas później i inny wynalazca stwierdził, że skoro grafit w ołówku nie jest taki sam długi jak ołówek, więc należy zbędną część drewna obciąć i będą oszczędności idące w setki hektarów lasu. Ten projekt też się przyjął i kasa wypłaciła. 
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

Jakub S.

Cytat: hansglopke w Kwiecień 26, 2010, 20:08:11
Pewne "rozwiązania" stosuje się chyba po to, by cokolwiek się działo.

Przypomina mi się anegdota o pewnym racjonizatorze, który wymyślił nowy ołówek. Wynalazek ten niczym prawie się nie różnił od starego ołówka - miał krótszy grafit w środku. Przecież i tak całego ołówka się nie wypisze, za coś trzeba trzymać - krótszy grafit to oszczędności. Projekt przeszedł, pieniądze za pomysł wypłacone. Jakiś czas później i inny wynalazca stwierdził, że skoro grafit w ołówku nie jest taki sam długi jak ołówek, więc należy zbędną część drewna obciąć i będą oszczędności idące w setki hektarów lasu. Ten projekt też się przyjął i kasa wypłaciła. 

I tak mamy ołówki Ikea - są tak krótkie że ledwo jest za co złapać i nie zdążą się wypisać bo i tak je zgubimy przed pierwszym temperowaniem :-) Oszczędnośc lasu i grafitu jest? Jest :-)
Jakub Sałata

kapitanwasyl

Cytat: M63 w Kwiecień 25, 2010, 23:04:55

Jak nie wyleci , wyleci jak się znajdzie do góry nogami :)
potem wpadnie z powrotem w  ;D szparkę ;D tą na dole i tak w koło Macieju   ::)
I tak w koło  Macieju ...

hansglopke

Taka "osłona" ma nogawkę od garniaka nie ubzdyngolić jak się do biura jedzie.

szydziu

+1 pkt. dla kolegi hansglopke za chyba jedyne logiczne (jak dla mnie) wytłumaczenie ;)

art75

Potwierdzam, to co hansglopke napisał (chodzi o ochronę spodni). Wprowadził to m.in. Dahon w niektórych swoich modelach 2010. (choć ja tam, jeśli chodzi o mieszczuchy wszelkiej maści, to wolę klasyczną osłonę na łańcuch, jak swego czasu w wigry)

kaczor1

Cytat: szydziu w Kwiecień 26, 2010, 18:13:59
W każdej hurtowni elektrycznej dostaniesz taki peszel. Ten na moje oko to jest 18 tzn wewnętrzna średnica ma 18 mm. koszt mniej niż 2 zł brutto za metr. Faktycznie jak tam się dostanie brud to nie wypadnie. Rozwiązanie takie jest jest trochę z deszczu pod rynnę ;)
Ja widziałem to i macałem w tych składaka z małymi kółkami.
Materiał z jakiego to jest zrobione, nie przypomina żadnego, z którego robi się peszle.
Nie jest to guma, ale też nie "plastik"
Bardzo fajny pomysł.
Ograniczenie w zastosowaniu, to jedynie konieczność stosowania przekładni w piaście.
Bo glizda jest jednośladem - znaczy jednotrybem. ;)

MaciejDlugosz

Jestem w lekkim szoku  :o

To co przedstawiłem na początku to glizda (to była prawdopodobnie zwykła plastikowa osłonka na kable elektryczne, nacięta tak żeby łańcuch mógł zazębiać się z zębatkami i można było zastosować to w rowerze).

A co sprawiło że jestem w lekkim szoku:

Napęd na tylne koła przekazywany jest ... glizdą! Oczywiście to nie to samo co z osłoną łańcucha. Ale wygląd klasyfikuję w tym samym wątku jako "glizda". Nie wiem jaki zastosowano tu materiał - pewnie jakieś typowe rozwiązanie w przypadku napędu urządzeń gdzie napęd musi być sporo wygięty. Wiem że na "Mango" (telezakupy) reklamowali klucze z czymś takim - łatwo było wcisnąć końcówkę i dokręcić śrubę w zakamarkach. Takie rozwiązanie jest baaaaardzo ciekawe, bo umożliwia bezproblemowy skręt amortyzowanego i napędzanego koła bez wałków, bez przegubów homo-kinetycznych. Genialne. Dyferencjał czy sprzęgła można wprowadzić - chodzi mi o sam fakt prostoty tego rozwiązania.

cyqlop

zapewne na tym czymś występują straty, szczelam że jest to zwykła stalowa linka odpowiednio zapleciona coś takiego jak w dremlu przedłużka tylko odpowiednio grubsza plus jakiś dość sztywny pancerz
Moja mała firemka
https://cnc-warsztat.pl (frezuje aluminium, drewno, tworzywa sztuczne)  ZAPRASZAM, DOBRE CENY

Druga strona
https://sites.google.com/site/cyqlopproject