Zlot 2026 Międzynarodowy Zlot Miłośników Rowerów Poziomych
Dolina Baryczy, 1-5 lipca 2026

Co się nie da?

Zaczęty przez MaciejDlugosz, Luty 01, 2010, 16:30:00

Poprzedni wątek - Następny wątek

Neverhood

Chyba nie wstrzeliłeś się w wątek. Mi to śmierdzi : "owiewki".
Co do bagażnika to taki powiedzmy 40x50 cm z wysokimi burtami bocznymi byłby wystarczający w mieszczuchu (rower miejski). Czyli wielkości 2 typowych koszyków rowerowych.
E tam poziome, rower transportowy - to jest to!

MaciejDlugosz

Informacja o rynienkach nie przekonuje mnie na tyle by umieszczać ją w dziale owiewki. Wolę sprawdzone 20% niż niewiadome 11%. Autor podaje że działają one dopiero od 35 km/h.

Zapomniałem jednocześnie podać cenę tych duraluminiowych precyzyjnych rynienek. 110 AUD (+/- 300 zł). Co się nie da robić biznesu na byle czym? Profesjonalizm w każdym zagięciu rynienki!

MaciejDlugosz

Przerobić sterowanie na USS choć producent tego nie przewidział:

MaciejDlugosz

Jak samodzielnie zrobić światło "STOP" - mikroprzełącznik, diody LED, zasilanie:

kapitanwasyl

włącznik montuje się na hamulcu (lince) ,przy kole nie koło klamki , wtedy jest czulszy i estetyczniej to wygląda.
I tak w koło  Macieju ...

MaciejDlugosz

Cytat: kapitanwasyl w Wrzesień 17, 2010, 16:13:19
włącznik montuje się na hamulcu (lince) ,przy kole nie koło klamki , wtedy jest czulszy i estetyczniej to wygląda.

Nie żebym się czepiał - ale czy czujnik przy kole nie będzie bardziej narażony na zawilgocenie/ korozję styczników?? Jeśli można skutecznie zaizolować i metoda jest sprawdzona z czujnikiem na lince przy kole to wielki +++.

barman5

Można przecież kupić np. z alledrogo chińską lampkę ze stopem i tam jest zaizolowany łącznik do montażu przy samym hamulcu, tylko wtedy nie trzeba już budować całej lampki ;)

MaciejDlugosz

Cytat: barman5 w Wrzesień 17, 2010, 17:46:05
Można przecież kupić np. z alledrogo chińską lampkę ze stopem i tam jest zaizolowany łącznik do montażu przy samym hamulcu, tylko wtedy nie trzeba już budować całej lampki ;)

Przy omawianiu wątku "Była elektryfikacja wsi. Czas na elektryfikacje roweru" padały np. stwierdzenia że "że król w to wkroczy i zakaże" - więc pomyślałem że gdyby sprzedaż kierunkowskazów czy świateł STOP do elektrycznych-moto-rowerów była przez "króla" odgórnie zabroniona to trzeba by faktycznie "schodzić do podziemia" i takie rzeczy "wydłubywać" sobie samemu. No ale się człowiek uczy. Dziękuję za pokazanie że jest prostsze rozwiązanie!

Tak coś właśnie podejrzewałem że Niemcy kupują gotowe:

MaciejDlugosz

Znowu... napęd wałkiem. Rower jest samoróbką z Rosji:

http://fotki.lv/ru/Vilk/733502/    ----> więcej zdjęć

MaciejDlugosz

Cytat: Maciej Długosz w Czerwiec 08, 2010, 07:46:26
Wszystko można zrobić prościej. Tylko nie zawsze drut zbrojeniowy podoła.

Pomijając wagę ...

MaciejDlugosz

A teraz "z innej - nie - rowerowej - beczki". Oryginał jest na pierwszym zdjęciu, a potem przerobiony skuter Honda Helix CN250:

pajak_gdynia

Nie wiem, jak Maciej to przegapił..
http://www.thirstybeachlandscaping.com/quadbike/. Cudo o nazwie DogSled (BigDog w innych miejscach)

MaciejDlugosz

Pająk_Gdynia! Noooo! Nie jestem sam!

pajak_gdynia

W związku z "utratą" pionka dokonuję masowego przeszukiwania internetu. I wychodzą takie kwiatki.

MaciejDlugosz

Zrobić komercyjny velomobil z ... plastikową "łupą". Machnąć lakier i nikt się nie zorientuje że to plastik. Ten australijski velomobil firmy "Tri-Sled" nazywa się "RotoVelo". "Wydmuszka" w tej samej technologii co plastikowe kajaki:

http://www.trisled.com.au/news.html      ----> źródło