Zlot 2026 Międzynarodowy Zlot Miłośników Rowerów Poziomych
Dolina Baryczy, 1-5 lipca 2026

Amortyzator przedni powietrzny. Koło 20' rura 1' długość 20 cm

Zaczęty przez woojtek1, Styczeń 26, 2018, 14:21:22

Poprzedni wątek - Następny wątek

woojtek1

Tak jak w temacie. Czy takie wynalazki w ogóle istnieją?

live_evil

dziura

Velotechnik Street Machine GT

woojtek1

Dziura: tak ten jest śliczny :) pewnie kosztuje ciężarówkę euro? I musiałbym wejść w tarcze?
Live Evil: no właśnie temat wymiany rur przerabiałem tylko teoretycznie. Znalazłem tylko jakieś archiwalne ogłoszenia z tą usługą. Przez co długo szukałem obecnego sprężynowego  amortyzatora, bo wszystkie Cappa, i inne 1'  były zbyt krótkie. Ale jak masz jakiś pomysł to dawaj.  :)

Leopold

Tak jak pisze liv_evil, istniejącą rurę odpowiednio skrócić, za tulejować  i dospawać kawałek z używanego innego widelca. Zrobi to każdy rozgarnięty spawacz,  po za czyszczeniu spawu nie poznasz miejsca spawania. W swoich dziwnych wynalazkach  stosowałem tą metodę i nigdy się na tym nie zawiodłem, nawet w wyczynowych BMX.

woojtek1

ok. A mówicie, że krótsze 20' powietrzne na 1' to codzienność i kupię w pierwszym lepszym sklepie?

aligatorpoczta

Mi się spawany amorek złożył , całe szczęście że wolno jechałem bo było by nie fajnie , też był spawany i po roku była kraksa
Czarne Swb  ful 26x26, Zielona żaba swb 20x26

woojtek1

Cytat: aligatorpoczta w Styczeń 26, 2018, 22:31:53
Mi się spawany amorek złożył , całe szczęście że wolno jechałem bo było by nie fajnie , też był spawany i po roku była kraksa
Ale sprawny, czy nowy ;) ?

aligatorpoczta

Zawsze w miejscu spawania będzie rdzewiał ,amorek miał 2 latka jak został pospawany ,może źle może dobrze nie wiem bo sam tego nie robiłem ale pękł w miejscu spawu jak rozebrałem to było widać pęknięcie i rdzę , dobrze że skończyło się prowadzeniem roweru 4 km do pracy bo tam miałem najbliżej ( wracałem z 80km wycieczki)
Czarne Swb  ful 26x26, Zielona żaba swb 20x26

lechulysy

Cytat: woojtek1 w Styczeń 26, 2018, 20:20:54
I musiałbym wejść w tarcze?
to moim zdaniem akurat zaleta przy 20" - u mnie już dwa razy po ok 7 tys pękła obręcz i pechowo zawsze gdy byłem w trakcie kilkudniowego wyjazdu: i tu zaczyna się ból z dostaniem czegoś "od ręki" - w obu przypadkach skończyło się expresową wysyłką zapasu, który trzymam w garażu
Leszek

dziura

Jeżeli powietrze nie jest konieczne, to w wersja ze sprężyną ma też uchwyty pod v-brake. Mam taki w swoim... i tarczę  ;)

woojtek1

Tzn. Nic nie na siłę. Teraz bujam się na zwykłym i jeślibym zmieniał to na powietrze. Z tego to wyczytałem, to v brake też akceptuje...

woojtek1

Póki co jedna kompletna propozycja to grind, którego polecił dziura. (i pewnie w to wejdę) Może ma ktoś coś jeszcze na oku?

dziura

A ja chyba naobiecywałem gruszek na wierzbie- rura ma byc z gwintem czy bez? Bo ten mój polecany widelec to zdaje się pod jednocalowego a-heada jest...

live_evil