Zlot 2026 Międzynarodowy Zlot Miłośników Rowerów Poziomych
Dolina Baryczy, 1-5 lipca 2026

Pęknięty mostek kierownicy.

Zaczęty przez dziura, Styczeń 02, 2018, 11:58:17

Poprzedni wątek - Następny wątek

dziura

Chyba ktoś miał skrzyżowane paluchy składając mi zyczenia noworoczne >:(.
Wracam ci ja z pracy dzisiaj, a tu nagle czuję, że kiera "ucieka" mi z rąk. Zaglądam pod siedzenie, a tam takie cuś:

Jednym słowem spaw poszedł w p***u...

Teraz pytanie do siedzących w temacie- jest sens to naprawiać? Nie problem znaleźć jakiegoś magika od spawania "amelinium", ale jak z trwałością?
Dobrze chociaż, że rower nie zdecydował się rozkraczyć w środku sezonu...
Velotechnik Street Machine GT

live_evil

A czy to nie jest strandardowy mostek? Bo jeśli tak, to nie ma sensu spawać, tylko zainwestować 30-60zł w nowy

dziura

Cytat: live_evil w Styczeń 02, 2018, 12:12:31
A czy to nie jest strandardowy mostek? Bo jeśli tak, to nie ma sensu spawać, tylko zainwestować 30-60zł w nowy

Właśnie o to się rozchodzi, że nie... Raz że jest pod rurę sterową 1" bez gwintu, a po drugie jest dość długi- 160mm. Kupić nowy to nie problem, Velotechnik ciągle je ma na składzie. Sęk w tym, że ich dealer na Szkocję jest znany ze swojego żółwiego tempa. Kiedy zamawiałem ten mostek w zeszłym roku, to wysłanie go zajęło mu ponad miesiąc.

tomo

Radziu, ja bym zalaminował. Zszorstkować powierzchnię, żywica epoksy, tkanina jakaś nie za gruba, żeby ładnie się na krzywiznach układało i jedziesz. A co do spawania alu- jak masz dojścia to spawaj i się nie zastanawiaj. Ja u siebie mam zwykły mostek przecięty na pół i pospawany. Jeżdżę tak od nowości i absolutnie nic się nie dzieje.

dziura

Ja wiem że ty byś wszędzie laminat dawał ;D Niestety, tu akurat nie da rady- ten spaw jest przy zacisku, nie ma jak owinąć. Ewentualnie można znaleźć jakiegoś dawcę, uciąć zacisk, włozyć jedno w drugie i złapać epoksydem. Ino wymiary muszą pasować.

live_evil

No to spawać, ale trzeba dać jakieś łaty, z kawałka rury np.
Bo spawanie na spawie, to proszenie się o nieszczęście.

Danielasty

ale to w sumie tylko kierownica technicznie nie opierasz się na niej .. ja bym pospawał, ew mówię szczerze, przewierć mostek i mostek z kierownicą, i daj płaskownik z dwóch stron ... cena? jakieś 5-10zł bądx darmo jeśli masz :) Ja tak w Cruzie zrobiłem jak mi się obracała kierownica, spawarki nie miałem wtedy i 2 śruby załatwiły sprawe

dziura

Też myślałem o śrubach, ale wtedy stracę regulację kiery. Na razie zobaczę czy da się zespawać ew. skleić. Jak nie, przyjdzie czas na rozwiązania radykalne.

toudi333

Nie kombinuj, nie klej nie spawaj kup poprostu drugi mostek, najlepiej i najtaniej standardowy jest spory wybór, kup tuleje redukcyjną na 1" za 5zł i masz wszystkie problemy z głowy.

zbiegusek

Mostek nie przewidziany konstrukcyjnie do takiego użytkowania. To i pękł był. :)
--
Pozdrrrawiam serrrdecznie!
zbYszek

dziura

Cytat: zbiegusek w Styczeń 02, 2018, 22:33:39
Mostek nie przewidziany konstrukcyjnie do takiego użytkowania. To i pękł był. :)
Jak najbardziej był przewidziany, w końcu to konstrukcja własna producenta...

dziura

Ogarnięte- wrzuciłem info na miejscowe forum rowerowe i dostałem namiar na emerytowanego spawacza który nadal lubi pobawić sie prądem i gazami w zaciszu swojego garażu. Zerwał stary spaw i położył nowy z pożądnym przetopem. Mam nadzieję, że wytrzyma dłużej niż fabryczny.