Zlot 2026 Międzynarodowy Zlot Miłośników Rowerów Poziomych
Dolina Baryczy, 1-5 lipca 2026

Widelec amortyzowany

Zaczęty przez tomek70, Luty 14, 2017, 19:53:18

Poprzedni wątek - Następny wątek

tomek70

Od dawna myślałem nad widelcem amortyzowanym własnej konstrukcji. Zrobiłem prototyp  mojego pomysłu. Widelec ma służyć w lekkim rowerze elektrycznym tym razem pionowym.  Ma być możliwie najlżejszy  prosty w konstrukcji i niezawodny - wieczny, zobaczymy jak ta konstrukcja się spisze to prototyp pierwsze próby wyglądają obiecująco. http://roaming-initiative.com/mediagoblin/u/romek7008/m/v-20170214-173139/

aligatorpoczta

Jak by zamiast sprężyny dać powietrzny amorek to ciśnieniem by regulował amortyzację
Czarne Swb  ful 26x26, Zielona żaba swb 20x26

tomek70

Błąd nie ma takiej potrzeby. Amorek powietrzny to serwis, cena. Regulacja w szerokim zakresie jest na sprężynie co widać na filmie, więc po co powietrzny amorek? Tłumienie zrobię na malutkim siłowniczku.

aligatorpoczta

Tak tylko sobie głośno myślałem.Twój pomysł twoja koncepcja
Czarne Swb  ful 26x26, Zielona żaba swb 20x26

oblivion

www.tomekmistak.wordpress.com
www.facebook.com/tomek.mistak

klubowy

Pomysł ciekawy, po lekkim tuningu można go przenieść na tylne koło w trajce, będzie można zmniejszyć rozstaw osi. 8)
Ja, nie wiem, co to jest sen.
Przeglądam forum, przez całą noc i dzień
Bo gdy admin wpadnie szał
Skasuje mi to com przeczytać bym chciał...

Franc

Nie trzeba takich wynalazków, żeby zmniejszać rozstaw osi, wystarczy, zwykły, prosty, jednobelkowy wahacz podparty centralnym amortyzatorem. Kwestią tylko jest miejsce osi wahacza i punkt podparcia amortyzatora (oraz odpowiedni kształt ramy, żeby jedynym ograniczeniem było oparcie fotela).
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-01 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

Majsterkowicz

Witam,
Minęło dopiero dwa miesiące od rozpoczęcia tematu, a już nie ma materiałów w linku.
Tomku, możesz odtworzyć linka? Chętnie zerknęna Twoją koncepcję ????

tomek70

Poszukam jutro tego filmu gdzieś bo już nie ogarniam tych wszystkich fotek i filmików musiałem coś wykasować.

Danielasty

a to czasem nie był trapezowy? ;D kiedyś te widelce były dośc dobre i lekkie : koło 1kg, problemem było chyba sztywność boczna i luz na łożyskach

Yin

Choruję na takiego pod tarcze od jakiegoś czasu, trzeba będzie znaleźć  czas i sobie pospawać bo na kupno raczej nie ma szans :)

Franc

Kiepsko się nadaje do pozioma - amortyzator ma kolizję z boomem :D
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-01 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

Mociumpel

KILO forki (http://www.german-a.de/c/7/p/4/products,3/kilo-no-1-) są cały czas robione - także na widelce 20 cali gdyby ktoś potrzebował - problem że cena tego jest kosmiczna ...

tomo

Ja się tak o odświeżenie fotek dopraszam...