Zlot 2026 Międzynarodowy Zlot Miłośników Rowerów Poziomych
Dolina Baryczy, 1-5 lipca 2026

wymiana łańcucha i przedniego blatu - co warto kupić?

Zaczęty przez lechulysy, Sierpień 03, 2016, 11:14:48

Poprzedni wątek - Następny wątek

lechulysy

Jesienią mam w planach wymianę łańcucha (do wolnobiegu 9) i przedniego blatu 42T; obecne przejeździły ze mną 10k km (z poprzednim właścicielem nie wiem ile, ale rower miał 6 lat jak go kupowałem).

Możecie polecić coś trwałego w rozsądnej cenie?
Leszek

storm

A na pewno jesteś pewien, że obecny blat nie pociągnie kolejnego łańcucha?
To nie jest kaseta i wcale niekoniecznie trzeba cokolwiek zmieniac, nawet (tylko!) po 10k km. Ja na SLRze/Żółtku zrobiłem znacznie więcej i blatu jeszcze nie zmieniałem.

lechulysy

blat wygląda powoli jak piła tarczowa - wypada go zmienić :)
Leszek

storm

@Lechu - ale masz u siebie chyba 2x20? Więc jakim cudem wystarcza Ci 42T?

lechulysy

wystarcza, 42/11 pozwala mi jechać do ok 30km/h - rzadko warunki są na tyle dobre, że chce mi się jechać szybciej więc 64T używam od czasu do czasu co widać po różnicy zużycia zębów na obu blatach
Leszek

Mociumpel

lechulysy

no dobra pogadali, pośmiali się więc proponuję wrócić do tematu  ;)
Leszek

Franc

Łańcuchy - Sram 970 (9 rzędów, grupa 7)
Kaseta - Sram grupy x7 lub Shimano deore, polecam w układzie 11-34T może 11-30T. Tak, czy siak, zaczynająca się od 11T
Mały blat - Shimano, FSA.....
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-01 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

live_evil

Cytat: storm w Sierpień 03, 2016, 12:27:19
A na pewno jesteś pewien, że obecny blat nie pociągnie kolejnego łańcucha?
To nie jest kaseta i wcale niekoniecznie trzeba cokolwiek zmieniac, nawet (tylko!) po 10k km. Ja na SLRze/Żółtku zrobiłem znacznie więcej i blatu jeszcze nie zmieniałem.
U mnie blat TA Specialites 52t poszedł na złom po 16k km, a weź po uwagę, że 42 zużywa się jeszcze szybciej.

kaczor1

Cytat: Franc w Sierpień 04, 2016, 11:00:59
polecam w układzie 11-34T może 11-30T. Tak, czy siak, zaczynająca się od 11T
Jeśli i tak jeździ częściej na T42 a na dużym sporadycznie to 11-28 czyli "zagęszczenie biegów" będzie lepszym rozwiązaniem, jeśli koło napędowe jest 20"

edit:
Co do łańcucha, to PC-971 od tamtej pory pękł mi jeszcze 3 razy - nie wiem, może jakaś felerna partia.
http://forum.poziome.pl/index.php?topic=1297.msg40544#msg40544

lechulysy

od 2 miesięcy mam założoną kasetę 11/34 i na pewno chce na niej zostać (swoją drogą kaseta pochodzi z mojego starego piona, w którym zmieniłem ją przy wymianie łańcucha na nową i o dziwo spasowała się bardzo dobrze z łańcuchem w poziomce - nic nie przeskakuje, nie rzęzi :) )

poprzednio jeździłem na 12/25 i podjazdy mnie zabijały, z drugiej strony częściej musiałem zmieniać przedni blat - 11/34 na ten moment jest dla mnie idealna

przednia tarcza T42 BCD 130 - znalazłem coś takiego o nazwie STRONGLIGHT - ktoś tego używał lub zna opinie?
http://rowerplus.pl/tarcze-na-5-srub/4422-stronglight-tarcza-mechanizmu-korbowego-shimano-bcd-130-mm.html

przy tej okazji zapytam też o pedały SPD - macie jakieś sprawdzone modele? kiedyś dostałem wersję SPD/platforma i na takich jeżdżę, ale muszę je przekręcać jak chcę pojechać na innym rowerze i stwierdziłem, że druga para by się przydała

@Franc - dzięki za podpowiedzi
@kaczor1 - z tym łańcuchem trochę mnie zmartwiłeś - ktoś ma podobne złe doświadczenia? albo propozycje innego łańcucha

Leszek

live_evil

Cytat: lechulysy w Sierpień 04, 2016, 12:51:35
@kaczor1 - z tym łańcuchem trochę mnie zmartwiłeś - ktoś ma podobne złe doświadczenia? albo propozycje innego łańcucha
Wysunięcię się sworznia to dość częsta usterka w łańcuchach - mój po zerwaniu wygląda gorzej ;-)

Nogę mam ciężką i uważam, że nie ma niezrywalnych łańcuchów.
Bierz taki, który wolno się rozciąga.

woojtek1

kaczor1

Cytat: live_evil w Sierpień 04, 2016, 15:41:16
Cytat: lechulysy w Sierpień 04, 2016, 12:51:35
Wysunięcię się sworznia to dość częsta usterka w łańcuchach - mój po zerwaniu wygląda gorzej ;-)

Na zdjęciach, które zamieściłem jest rozerwanie na pinie (częste np. przy niewłaściwym skuciu) , ale pozostałe przypadki miałem takie jak ty pokazujesz, czyli rozerwanie metalu przy oczku, albo nawet w połowie pomiędzy oczkami.
Te łańcuchy nie są jakoś szczególnie teinie. Znam też kilka osób które je używają i nie maja takich problemów jak ja, dlatego zastanawiam się, czy to nie była po prostu jakaś wadliwa partia.

Cytat: live_evil w Sierpień 04, 2016, 15:41:16
Nogę mam ciężką i uważam, że nie ma niezrywalnych łańcuchów.
Bierz taki, który wolno się rozciąga.
Ja też mam już ze sobą skuwacz  ;)