Zlot 2026 Międzynarodowy Zlot Miłośników Rowerów Poziomych
Dolina Baryczy, 1-5 lipca 2026

Low Baron w wersji z tylną amortyzacją...

Zaczęty przez LowRider, Czerwiec 19, 2016, 23:19:07

Poprzedni wątek - Następny wątek

Majsterkowicz

Witam!
Prześledziłem cały temat od początku (uff udało się 19 stron ;) ) i jestem pod wrażeniem dokładności oraz wielu przemyśleń technicznych oraz podejścia do całego zagadnienia.
Po ostatnich zdjęciach przypomniał mi się mój 'truskaw', którego to składałem kilka lat temu. Uwierz mi, jaki by nie wyszedł - będzie niezapomniany ;)

Mam jednak pytanie, może ten temat nie został jeszcze poruszony.
Czy zamierzasz zostawić taki widelec, jaki jest obecnie? Rozumiem, że potrzeba do niego dospawać mocowanie do zacisku hamulca tarczowego.
Ja w swoim wozidle chciałbym wymienić tandetny widelec z amortyzacją (ta... amortyzacją...), na coś sztywnego z mocowaniem na hamulec tarczowy.
Ograniczeniem jest rura sterowa 1" i gwint do kompletu. Rozmiar mam taki jak u Ciebie, czyli 20".
Nakręciłem się na widelec z rodziny Dartmoora - stosowany przecież w BMX, to i w poziomaczu się sprawdzi. Ból w tym, że wszędzie rury sterowe mają 1 i 1/8", na dodatek bez gwintu.

Pozdrawiam

LowRider

Tak. Widelec taki zostaje i tak jak pisałeś, będę dospawywał uchwyt pod hamulec tarczowy. To nie problem. Widelec kupiłem przez internet. Tani był. Chyba 45zł. 1 calowy z gwintem. Tarczę mam 160mm. Trzeba trochę zgnieść patyki widelca bo tarcza ocierała o widelec. To też nie problem.

To prawda. Mało jest już 1 calowych widelców z gwintem ale jeszcze są.

Pokaż zdjęcie tego Truskawa...
;)

LowRider

Kupiłem dziś coś ciekawego do wypełnienia ubytków w ramie.

fdx

Cytat: LowRider w Marzec 25, 2017, 01:53:39
To prawda. Mało jest już 1 calowych widelców z gwintem ale jeszcze są.

Na jakims forum rowerowym spotkalem sie kiedyś z opisem gwintowania jednocalowego widelca ahead tak aby mozna go użyć z klasycznymi łożyskami i nakrętkami. Spróbuję poszukac jak to robili czy są jakieś gwintowniki czy jak...
Spotkalem sie tez z łączeniem rury ahead ze zwykłą czy zmiane rury sterowej w widelcu na ahead i odwrotnie ale to chyba zbytnie kombinowanie (no i dotyczylo sztywnych widelców w jakichs cruiserach czy lowriderach...)
Poziomka... bo ostre koło jest zbyt mainstreamowe...

live_evil

Cytat: fdx w Marzec 28, 2017, 18:06:15
Na jakims forum rowerowym spotkalem sie kiedyś z opisem gwintowania jednocalowego widelca ahead tak aby mozna go użyć z klasycznymi łożyskami i nakrętkami. Spróbuję poszukac jak to robili czy są jakieś gwintowniki czy jak...
Narzynka 25,4 24TPI jest do kupienia ;-)
W Łodzi niektóre serwisy mają, np ten na Rzgowskiej przy Dachowej.

Franc

A nie lepiej po prostu wymienić stery 1"gwint na 1"ahed? Koszt sterów jest znikomy w stosunku do kombinatoryki.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-01 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

LowRider

Drodzy koledzy. Ja nie mam problemu ze sterami. Kolega Majsterkowicz musi coś wykombinować. Ja mam zwykły sztywny 1" widelec za 45 zł. Mam drugi taki sam skrzętnie schowany...  8)

Franc

Problem nie jest ani z widelcem ani ze sterami, problem jest we wzajemnych relacjach pomiędzy nimi. Jeżeli nie da się znaleźć widelca 1"gwint bo są tylko 1"ahed to zamiast kombinować z gwintowaniem znalezionego widelca ahed, łatwiej wymienić stery.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-01 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

fdx

tu chyba nie chodzi o stery tylko o mostek. zmuana na ahead wymusza przekombinowanie mostka. albo trzeba uzyc dodatkowej obejmy trzymajacej stery w kupie.
Poziomka... bo ostre koło jest zbyt mainstreamowe...

tomek70

Gwint obciąć i przyspawać, z dawcy po co komplikować sobie życie :)

Majsterkowicz

Przepraszam za ten offtop. Nie sądziłem, że dyskusja tak się rozwinie ;)
Z mojego punktu widzenia, problem z rurami sterowymi jest taki, że mając główkę pozyskaną z roweru, który to miał widelec 1", to nie uda się włożyć weń widelca ze sterówką 1 1/8".
Sterówka w rozmiarze 1" z gwintem, czy też bez - nie sprawia żadnego problemu ;)

LowRider

LowRider

DZIŚ OTRZYMAŁEM PODWYŻKĘ. 500 PLN NETTO. MUSZĘ TO UCZCIĆ... JAKIMIŚ FAJNYMI KORBAMI...  8)

aligatorpoczta

Czarne Swb  ful 26x26, Zielona żaba swb 20x26

oblivion

grubo, co za firma?
bo ja otrzymałem podwyżkę 80pln po 5 latach lol  :D
www.tomekmistak.wordpress.com
www.facebook.com/tomek.mistak