Zlot 2026 Międzynarodowy Zlot Miłośników Rowerów Poziomych
Dolina Baryczy, 1-5 lipca 2026

Low Baron w wersji z tylną amortyzacją...

Zaczęty przez LowRider, Czerwiec 19, 2016, 23:19:07

Poprzedni wątek - Następny wątek

LowRider

Dziś wycinałem ręcznie "siedzenie" pod mufę suportu. Trzeba było trochę spłaszczyć końcówkę rury, żeby nie było "japy" między rurami. Nie jest to takie proste nie mając cnc - rura z gatunku 304L (nierdzewka), więc dość twarda i nie poddaje się tak łatwo obróbce plastycznej na zimno. Mufa pod suport toczona i gwintowana z rury na tokarce - żaden serwis rowerowy nie chciał się podjąć wykonania gwintu gwintownikiem (chyba ich rozumiem - twarde). Znalazłem jednak człowieka który wykonał mufę.

Mam szczęście, że mam wspaniałego szefa, który pozwala mi zrobić wiele prywatnych rzeczy w czasie pracy korzystając z narzędzi firmowych. Ciepła i bardzo dobrze wyposażona hala serwisowa maszyn leśnych. Mogę zostawać popołudniami i nawet na nocki - więc korzystam.

oblivion

www.tomekmistak.wordpress.com
www.facebook.com/tomek.mistak

LowRider

Nie, nie. Jam jest amator... tyle, że sprawny manualnie...

live_evil

Można IMO dać mufę ze zwykłej stali i pospawać TIGiem z główną ramą.
Nie wiem czy jest sens toczyć gwinty, gdy gotową, nagwintowaną mufę można kupić za 5-9zł.

LowRider

Owszem, można... Syrenę też można mieć zamiast choćby Skody. Podjąłem się nierdzewki, więc dokończę com zaczął. Nie bedę w połowie drogi schodził ze ścieżki.

live_evil

Chodziło mi jedynie o to, że mufa suportowa nie jest tak krytycznym elementem jak rama.

LowRider

Rozumiem. Namęczyłem się jednak z ramą z nierdzewki i taką chcę skończyć. Jest bardzo uprzejmy Pan Kasiński w Łodzi, który dorobił mi ową mufę suportu. Polecam z całego serca. Ma wiedzę, umiejętności i jest bardzo empatyczny. Pomocy nie odmówi.

LowRider

Pospawane...

aligatorpoczta

Czarne Swb  ful 26x26, Zielona żaba swb 20x26

zbiegusek

Cytat: LowRider w Grudzień 21, 2016, 22:38:10
Rozumiem. Namęczyłem się jednak z ramą z nierdzewki i taką chcę skończyć. Jest bardzo uprzejmy Pan Kasiński w Łodzi, który dorobił mi ową mufę suportu. Polecam z całego serca. Ma wiedzę, umiejętności i jest bardzo empatyczny. Pomocy nie odmówi.
Kasiński? A nie Kaszewski? Kilka lat temu jeździł Mazdą 323F? :)
--
Pozdrrrawiam serrrdecznie!
zbYszek

LowRider

Naprawa rowerów, Legionów 51, Łódź. Ryszard Kasiński. Można wygooglować...

A kolega aligator chyba sobie popił...  :o

Jak on dostrzegł gwint... ????

LowRider

koła wreszcie zaplecione... uff

1. 28" (700x25C) DURANO (2 krzyże)
2. 20" (406x28C) DURANO (1 krzyż)

LowRider

Czy można a jeśli tak to gdzte kupić taki materiał (piankę) jak na zdjęciu? Do samodzielnego wycięcia oczywiście...
Czy tapicer meblowy lub samchodowy będzie coś takiego miał?

Chyba, że tapicer samochodowy uszyje gotowe "LEGOWISKO" takie jak to:

toudi333

maty wygłuszające są zbyt miękkie, to pierwsze rozwiązanie na zdjęciu dałbyś radę zrobić z porządnej karimaty a najlepiej z maty do jogi(fitnessu) widziałem o grubości ok 2cm są zdecydowanie mocniejsze i bardziej "gumowe" od karimaty, może laserem da się równie pięknie wyciąć  ;)