Zlot 2026 Międzynarodowy Zlot Miłośników Rowerów Poziomych
Dolina Baryczy, 1-5 lipca 2026

Low Baron w wersji z tylną amortyzacją...

Zaczęty przez LowRider, Czerwiec 19, 2016, 23:19:07

Poprzedni wątek - Następny wątek

LowRider

To pisać co kto potrzebuje, zapiszę sobie i będę pamiętał. Zawsze mogę wysłać. U mnie jest skarbnica na złomie. 200m od domu mam złomowisko. Chodzę tam ot tak sobie. Może się coś trafi i często się trafia.

tomo

A w ogóle, to co to jest? Wygląda jak uchwyt montażowy od talerza satelitarnego?

oblivion

@LowRider jakbyś trafił taki wahacz z mocowaniem/zawiasem, to ja przytulę, a nawet z kawałkiem ramy, żebym sobie tuleję obciął ;)
www.tomekmistak.wordpress.com
www.facebook.com/tomek.mistak

LowRider

Tak tomo. To jest tylny uchwyt talerza anteny sat. Leży jak ulał i do tego jeszcze do ramy jest obrotowe mocowanie.

LowRider

Nie mogę się napatrzeć. Jak z tego roweru.

tomo

Tej, a wytrzyma on obciążenie? Bo taki wiotko-plastikowy się wydaje.

LowRider

Mocny jest, żebrowany w środku. Ścianka zew. gr. 4mm a wewnątrz żebra. Twardy jak piorun.

LowRider

Temat podwójnej zębatki pośredniej mnie męczy...

znalazłem kilka takich ale cena trochę zaporowa. Zrobię na łożysku SKFu lub innym zamkniętym na fi 10.

http://t-cycle.com/idlers-chain-management-c-41/?zenid=q3q8lqip341ag1hr6vduk4au03

LowRider

Dziś wypatrzyłem na złomie damperka z elastomerem za 5zl. Nie wiem ile takie kosztują ale chyba wiecej niz 5 zl...

kaczor1

Cytat: LowRider w Lipiec 25, 2016, 15:40:03
Temat podwójnej zębatki pośredniej mnie męczy...

znalazłem kilka takich ale cena trochę zaporowa. Zrobię na łożysku SKFu lub innym zamkniętym na fi 10.

http://t-cycle.com/idlers-chain-management-c-41/?zenid=q3q8lqip341ag1hr6vduk4au03

Właśnie cena sprawia, że większość osób używa tych do lin z poliuretanu lub wytoczonych z kółek od łyżworolek.
PS
Proponuje używać określenia rolki prowadzące.
Zębatki pośrednie, kojarzą się jednoznacznie z przekładnia pośrednią (middle drive) ? takie określenie sugeruje, że chodzi o tryby/blaty do przekładni.

LowRider

Dobrze, będę używał określenia "rolki prowadzące". Jestem mechanikiem, ale od cięższego kalibru maszyn, więc nie znam rowerowej terminologii. Uwagi pokornie przyjmę.  :)

Choć w tym przypadku ta podwójna zębatka, która ma być pod fotelem, będzie właśnie przenosić napęd (będą 2 łańcuchy), więc w pewnym sensie jest to przekładnia, mimo, że 1:1, a może nawet zrobię tam przerzutkę, może 1,2:1. Wtedy na korbach będzie tylko jedna zębatka a pod fotelem będą 3.

Franc

Czyli będziesz miał przekładnie pośrednią zwaną middrive.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-01 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

LowRider

No zastanawiam się jeszcze nad takim rozwiązaniem. Wtedy na korbach mógłbym mieć mniejszą zębatkę.

szydziu

Low - przerabiałem temat - lekko nie będzie ;)
Albo będziesz pokonywał na prostej szoszonów i podprowadzał pod górki, albo będziesz wjeżdżał po schodach  a pielgrzymi będą Cię wyprzedzać ;)

LowRider

To powiem Ci tak: nie po to robię low'a, żeby jechać 2,7km/h.  ;) Ma przecinać powietrze do 0,99 Ma. Jak będzie 0,05 Ma to też będę zadowolony. Jak będziecie słyszeć huk kiedyś gdzieś w pobliżu tzn., że to byłem ja i prędkość dźwięku została pokonana.