Zlot 2026 Międzynarodowy Zlot Miłośników Rowerów Poziomych
Dolina Baryczy, 1-5 lipca 2026

Low Baron w wersji z tylną amortyzacją...

Zaczęty przez LowRider, Czerwiec 19, 2016, 23:19:07

Poprzedni wątek - Następny wątek

kaczor1

Te podwójne rolki/zębatki są osadzone na jednej osi, ale są niezależne, więc jeśli mają pełnić rolę przekładni 1:1 to trzeba by je było połączyć/zespolić.
Piastę jak już zauważyłeś, można przyspawać. Pytanie, czy na takim wolnobiegu chciał byś mieć możliwość zmiany przełożeń. To nie tyle kwestia które z rozwiązań jest leprze ile tego które jest mniej skomplikowane.
Przykład przekładni na suporcie (z lewym łańcuchem)

https://www.facebook.com/ForumPoziomePl/photos/a.329292060566921.1073741827.129425130553616/329329573896503/?type=3&theater

Wada w tym rowerze: Bardzo zły dostęp do regulacji przerzutki

tomek70

Jeśli dasz dwa łańcuchy czyli zrobisz mida, siły działające na śróbę są kilkakrotnie mniejsze niż jak by w tym miejscu była rolka prowadzącą siły te działają nie na wygięcie śruby  tylko jak by się równoważyły pomiędzy dwoma trybami o ile dobrze pamiętam miałem to na zwykłej osi rowerowej ii dawało rady Ty jak dasz śrubę 12 to wystarczy aż nadtto. Natomiast jeśli chcesz z wolno biegu np jedno żędowego zrobić żeby to działało jak rolka prowadząca to źeczywiście śruba musi być mocniejsza tylko nie wiem czy w drugim wariancie jako rolka długo by ci to pociągnęła bo na kulki będą działały duże siły natomiast jako mid jak napisałem zda to egzamin. Nie obawiaj się o gięcie śrób pisali koledzy którym giełymsię srub pod rolką a nie w tym rozwiązaniu zresztą w trajce którą teraz jeżd2mam takie coś tylko jeden do jednego na 1/1 nic się nie dzieje.

Danielasty

ja w swoim swb mam taką, , stara zebatka z kasety, wytoczona tuleja i na łożysku :) zdaje egzamin :)

LowRider

O wlasnie, taka chce zrobic, tylko zebatke osadzic na czarnym poliamidzie i nie spawac tylko osadzic na wcisk i zabezpieczyc po bokach krazkami. Jak na rysunku pokazalem  ;) a lozysko na walku zabezpieczyc segerami...

LowRider

Moja śliczna i ukochana Żona kupiła mi wczoraj obręcz 28 cali na tył (3 komorowa) 120 zł. Kiedyś jej mówiłem, że chcę kupić, i taką jaką chciałem, wczoraj mi kupiła. Pamiętała. Bez przypominania. Nic tylko ucałować i zrobić dobrej kawy z ciastkiem.  :D
z przodu też będzie szosówka 20 calowa. (13,8mm). oponki chyba schwalbe albo continental... miałem kiedyś KENDA ale jakoś się do nich zraziłem. popękały po bokach przy rancie. Jakby z papieru były...

oblivion

Fajna obręcz, zdjąłbym tylko naklejki, bo nie lubię choinek ;)
www.tomekmistak.wordpress.com
www.facebook.com/tomek.mistak

LowRider

też myślałem żeby je odkleić... to nie problem. ;) eee tam, ja choinki lubię ale z bombkami...

3x3

Cytat: LowRider w Lipiec 29, 2016, 08:18:39
Pamiętała. Bez przypominania. Nic tylko ucałować i zrobić dobrej kawy z ciastkiem.  :D
Ty też pamiętaj, że w zaproszeniu na kawę wcale nie chodzi o kawę  ;). Żeby na forum później wstydu nie było... ;D

LowRider

dlatego napisałem tylko do momentu kawy i ciastka. Potem to już NIE WASZ INTERES  8)

tomek70

Gdzie takie obręcze za 120 zł sprzedają?

LowRider

live_evil

Cytat: tomek70 w Lipiec 29, 2016, 16:09:37
Gdzie takie obręcze za 120 zł sprzedają?
Tylko weź pod uwage, że ta obręcz choć aerodynamiczna i ładnie wygląda, to waży około 1kg - dwa razy więcej niż niskoprofilowe.

LowRider

Obiad jak zjesz ważysz ponad 1 kilogram więcej. Pół kilograma to mniej niż jeden but. Już tak nie liczmy tych gramów. To tylko jedno koło. Rower waży około 13 kg. To chyba nie tak źle...

LowRider

dziś ważyłem obecny stan prac czyli rower w tym stanie co widać na zdjęciu. Waga wskazała 6,8 kG. Jest nieźle, naprawdę nieźle. Dokładając resztę osprzętu wyszło około 1 kG więcej niż oryginalny Low Baron z Optimy tyle tylko, że mój ma amortyzację i piastę tylną NEXUS 7, więc wynik jest chyba nawet lepszy.

Danielasty

powiem Ci tak że za 120zł to może nie, ale ja za 250zł mam kpl kół 26 do mtb które łącznie ważą 1790g :) , wieć obręcz która waży 1kg ... to jest więcej niż całe moje przednie koło :)