Zlot 2026 Międzynarodowy Zlot Miłośników Rowerów Poziomych
Dolina Baryczy, 1-5 lipca 2026

"kto da mniej"

Zaczęty przez bulap1, Listopad 16, 2015, 13:23:38

Poprzedni wątek - Następny wątek

tomek70

Cytat: bulap1 w Listopad 17, 2015, 22:36:31
No to nie zrozumieliśmy się.
Co do jak najtańszego wykonania ,to chodziło mi o początek przygody- jak napisałem w odsłonie tematu- ku zarażeniu młodych.
Czasem to wystarcza,ale jeśli rozwija się to w pasję-można utopić tyle kasy,na ile Cię stać byle kreować samemu.
Moje "nie" dotyczy kupowania gotowych wyrobów(w odsłonie napisałem,że oburzył mnie fakt tak wysokich cen produktów seryjnych ) i potem obnoszenie się z tym ile to się zainwestowało (patrz na co mnie stać).
Wyobraźmy sobie zlot trajków ,a wszystkie tego samego producenta a różnią się jeno wyposażeniem,lub rocznikiem a więc ceną - toż to targowisko próżności.Jeśli na takim zlocie dzielimy się doświadczeniami w budowaniu i użytkowaniu ,ale jako twórcy - możemy bez wstydu przyznawać się nawet do absurdalnych kosztów,bo ważna była droga do celu.
I tu się zgodzę oglądałem na fotkach zlot naszych polskich rowerków i zlot w Czechach o nas różnorodność inwencja pomysłowość a tam nuda.  Jak przeglądanie katalogu AZUB a. Teraz od znajomego dostałem dziecinny rowerek na kołach 20 " felgi stożkowe jedna trochę walnięta ale się poklepie i wyjdzie poziomka myślę nad zastosowaniem stali aluminium i bambusu kiedyś zrobiłem już bambusowy bagażnik więc technika opanowana.  Wszystko co najlepsze z różnych technik budowy w jednym rowerku.

klubowy

Prosiłeś o fotki, wrzucę jedną, reszta jest tutaj: http://forum.poziome.pl/index.php?topic=2940.0

Co do kosztów, myślę że można zbudować coś już za niecałe 200pln, wózek inwalidzki ze złomu to koszt ok 50pln, tak samo rower. Profile na ramę - znów 5 dych. Plus troszkę na osprzęt. Jak ktoś ma wprawę i zdolności (a jak widać u mnie z tym średnio) może zbudować ładny rowerek.
To tak żeby pierwszy raz pojechać. A potem okazuje się że łańcuchy mamy zużyte, więc trzeba kupić od razu trzy. Tak samo przednie blaty, tylna przerzutka szwankuje też. Linki i pancerze ciężko chodzą, dokładamy oświetlenie. Koła z wózka były piankowe, więc trzeba kupić opony 24 i 3/8", które średnio trzymają się drogi, więc może przepleść na normalne 24".... I jak wszystko powymieniamy to okazuje się że rower cenowo zaczyna wychodzić poza marketowe standardy. I to na najtańszych jeszcze częściach, ale można mówić już o komforcie=)
Ja, nie wiem, co to jest sen.
Przeglądam forum, przez całą noc i dzień
Bo gdy admin wpadnie szał
Skasuje mi to com przeczytać bym chciał...

Yin

Wchodzę i przebijam ;)
http://forum.poziome.pl/index.php?topic=112.0
https://picasaweb.google.com/113663826549422725409/MojePoziomkiProjektNr1Cruzbike
Łączny koszt 74,32zł

Zacząć od czegoś trzeba, praktycznie nigdy nie jest tak żeby pierwszy rower był dobrym i docelowym - jak na forum już kiedyś pisano - pierwszy dla wroga, drugi dla sąsiada trzeci dla siebie ;)
Jak już mamy wiedzę jak zrobić i doświadczenie żeby zrobione fajnie jeździło to można robić na wypasie :)

bulap1

No właśnie-o to mi chodziło.Nie zapisałem się do "Waszego kółka",by chwalić się mym cudakiem(bo cudem nie jest), ale aby złożyć Wam-KREATORZY ukłon (to z mojego tytułu w przywitalcu).Nie sądziłem,że takich wariatów jak ja jest tak wielu.Nawet nie próbowałem szukać podobnych do siebie ,a na to forum natknąłem się przypadkiem tydzień temu.
Jakieś 3 lata temu na Gwiazdkę moim dzieciakom kupiłem klocki lego ,ale nie w zestawie a używane na kilogramy(6 kg) i dałem mówiąc ,aby zrobili mi statek z Gwiezdnych Wojen.Stuporek,jaki zobaczyłem w ich oczach świadczył ,że bez instrukcji nie ruszą z miejsca.Siadłem z nimi i po godzinie stworzyliśmy cudo ,bo ono żyło w naszych rękach.Każdy dodawał nowy element i wymyślał jego zastosowanie.
Teraz nie ma tygodnia,by nie pochwalili się jakimś nowym tworem.

Wcześniej ktoś napisał,że rozumie ,iż żyjemy w ubogim kraju...Ależ skąd- kraj w którym ludziom nie wystarczają już zwykłe rowery i kombinują ,co by tu wymyślić,to kraj dobrobytu i ludzi szczęśliwych-chyba,że zaczyna się wyścig ,kto ma lepszy itd.

I ostatnie pytanie do Was.
Skoro są tacy jak ja-to jaka jest nasz średnia wieku .Coś mi się zdaje ,że będzie to 35+(ja nawet 40+).
Każdy z forumowiczów poniżej 20 r życia ma u mnie lizaka ;)

grzeziu

a czy liczyl ktos z was czas
materialy do spawania
tarcze
prad
lakier do malowania itd ?

klubowy

E... czasu nie można liczyć, bo jak pomnożysz kilkaset godzin razy 5 na godzinę, to i tak masa forsy wyjdzie=) myślę że teraz zbudowanie roweru to czas nie dłuższy niż 16 godzin, mając na myśli zrobienie identycznej kopi. Co do tarcz, to z 4 sztuki trzeba liczyć, drut i gaz do miga to już grosze. Farba z odzysku- ale puszkę spreju trzeba liczyć. Wyjdzie gdzieś z 50 pln.

grzeziu

to po ile sie kupuje drut do miga? i gaz ?jeslito grosze
a z odzyskiwaniem materialu 4 tarcze ?

grzeziu

a te 16 h minimum 25 zl?

3x3

Cytat: grzeziu w Listopad 18, 2015, 16:38:20
to po ile sie kupuje drut do miga? i gaz ?jeslito grosze
a z odzyskiwaniem materialu 4 tarcze ?

Kupiłem drut i gaz. Nie były to grosze, a i tak nie chce spawać  ::) . Podobno potrzebna jest jeszcze spawarka.
Drogie Bravo, pomóżcie

;)

Danielasty

jak spawarki nie ma to poszukaj spawacza :) to moją ramę wraz - 4 spawy 30zł łącznie z cięciem itp :) Mam w pracy Bestera 450W ale 1-2-3mm ścianke leci na wylot, niby punktowo się da ale ...

klubowy

5kg drutu kosztuje 60zł, CO2 do dużej 8l butli to 25zł. I starczy na wiele rowerów;) I proszę bez tekstu że potrzebna jeszcze spawarka, dobrze? To może dorzucić jeszcze koszt wybudowania chałpy z garażem? Autorowi pytania chodziło chyba o koszt materiałów na rower. O koszty produkcji - gaz, drut, sprzęt i czas przyjdzie się martwić przy kosztorysach do masowej produkcji ;D 4 tarcze wystarczą, nawet jak coś trzeba będzie poprawiać, byle były w miarę dobrej jakości.
P.S. 3x3, mogę odkupić odkupić od ciebie ten drut, gazu nie chcę bo widzę że go luzem Ci wcisnęli :)

grzeziu

ktory szanujący spawacz kupuje 5kg jak ktos spawa bierze od razu 15kg, nastepnie tylko amatorzy spawaja co2 stosuje sie mieszanke argon z dwutlenkiem butla 40l starcza na ok 8h spawania.

jesli chodzi po taniości zajebać komus chwila strachu i jest git ? jesli sie tak rozumuje ze sie nic nie liczy

jesli wszystko za darmo drut itd z chęcią przygarnę i poszukuje spawaczy po 5 zl na H roboty beda miec ze sie nie ogarna moga robic po 300-400 h miesiecznie

Danielasty

spawaczowi nie płaci się za to że tylko pracuje, tylko że to umie :) nie ma co, zawód wymarły

grzeziu

z tym zawodem to bym sie nie zgodzil !

hansglopke

qbalo
zweryfikuj cenę gazu, którą podałeś, bo jeszcze ktoś  to przeczyta.
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp