Zlot 2026 Międzynarodowy Zlot Miłośników Rowerów Poziomych
Dolina Baryczy, 1-5 lipca 2026

Zagłówek Samoróbek

Zaczęty przez darznur, Styczeń 22, 2015, 17:40:04

Poprzedni wątek - Następny wątek

darznur

Witam serdecznie, jest na końcówce tuningowania CBC i ze względu na zmianę pozycji na bardziej leżącą i po wykonaniu "oblotu" próbnego stwierdziłem, że potrzebuję zagłówka bo ....  :'(
Proszę podzielcie się zdjęciami i opisami kto co, z czego i jak itp itd. zrobił.
Fotelik mam standardowy laminowany, taki jak robi p.K. i p.A. i p.R. i ...pewnie wielu innych
Dzięki  ;D

live_evil

Cytat: darznur w Styczeń 22, 2015, 17:40:04
Witam serdecznie, jest na końcówce tuningowania CBC i ze względu na zmianę pozycji na bardziej leżącą i po wykonaniu "oblotu" próbnego stwierdziłem, że potrzebuję zagłówka bo ....  :'(
Pokaż zdjęcie rowerka.
Bo poza ekstremalnie leżącymi konstrukcjami zagłówek nie jest potrzebny - trzeba tylko zrobić nieco kilometrów by się przyzwyczaić.

pajak_gdynia

Nawet w ekstremalnie leżących nie jest potrzebny, ale wygodny. Większe ale jest jak się jeździ w kasku, to wtedy nijak tego nie da się ustawić i zawsze przeszkadza :(

Najprościej zrobić z dwu prętów/rurek nagwintowanych na końcach, rurki alu i takiej okrągłęj gąbki (do dostania w sklepach ze sprzętem "dla pakerów" np. do ławeczek). Do fotelika przykręcasz to w dwu punktach: np. przy mocowaniu fotela i parę cm poniżej krawędzi. Chmm... zwykła blacha dawała radę, ale znacznie ładniej wyglądają "dyby" (tak, podobne jak to coś w średniowieczu) np. z alu czy jakiegoś plastiku, można wtedy nawet zrobić w miarę prosto regulację.

Jak znajdę coś jeszcze z mojego zagłówka (może da się zmontować jeszcze komplet), to wrzucę fotki.

darznur

Cytat: live_evil w Styczeń 22, 2015, 21:11:43
Pokaż zdjęcie rowerka.
Bo poza ekstremalnie leżącymi konstrukcjami zagłówek nie jest potrzebny - trzeba tylko zrobić nieco kilometrów by się przyzwyczaić.

może ekstremalnie nie jest ale odczuwam dyskomfort  :(

Cytat: pajak_gdynia w Styczeń 23, 2015, 17:22:44
Nawet w ekstremalnie leżących nie jest potrzebny, ale wygodny. Większe ale jest jak się jeździ w kasku, to wtedy nijak tego nie da się ustawić i zawsze przeszkadza :(
... no właśnie, kask  >:( jeżdżę w nim dla bezpieczeństwa ale wygodnie też ma być  ;)

john52

na górze fotela z tyłu przykręcamy dwie krótkie rurki wyjmujemy zagłówek z samochodu i wsuwamy go w te rurki

darznur

Cytat: john52 w Styczeń 23, 2015, 18:39:41
na górze fotela z tyłu przykręcamy dwie krótkie rurki wyjmujemy zagłówek z samochodu i wsuwamy go w te rurki
... też o tym myślałem ale ... nie jest za ciężkie za duże ??. Masz taki w swoim rowerze ?? Jeśli tak to jak się sprawuje ??

hansglopke

Kask na poziomie to tylko by lusterko mieć do czego przymocować. Jeszcze na zawodach wymagają kasku. 
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

darznur

Cytat: hansglopke w Styczeń 23, 2015, 19:00:36
... lusterko mieć do czego przymocować ...

a propos lusterka, preferujecie samoróbki (szprycha lustro) czy kupne ??

Danielasty

z mojego doswiadczenia, im bardziej sztywne mocowanie tym lepiej, miałem kupne duże do zwykłej kierownicy - bajka , nawet kupiłem drugie, terz w USS jest problem bo kupujesz na kierownice ale trzeba kupić małe i najlepiej coś co sie wygina by wiedzieć gdzie najlepiej pasuje, z kolei mi takie za 4,99zł na ruchomym trzpieniu na dziurach się po prostu przestawia :) myślałem właśnie jeszcze o kasku i lutserku, ale wyprubuje latem

tomek70

Ja mam lusterko przymocowane do okularów tylko okulary mi się stopiły jak położyłem koło lutownicy? Ale na wiosnę kupie nowe :) Tutaj widać https://www.youtube.com/watch?v=o38A-3zgIds

woojtek1

Darznur
Ja sobie zrobiłem cos takiego:
https://plus.google.com/photos/116127195051805593889/albums/6061251904730084353
Niestety, zagłówek jest troche zbyt nisko, można oprzeć kręgi szyjne, lecz nie głowę. Plusem jest to, że nie przeszkadza w noszeniu kasku.
Lusterko mam jakeś takie najzwyklejsze rowerowe i sprawdza się w zupełności.
Jak chcesz zerknąć to daj znać, wprawdzie nie jeżdżę już przez Wildę, ale codziennie jestem na Głogowskiej ;)

grzeziu

tomek70 a jak braknie pradu ??

john52

moja konstrukcja pozwala na wygodną jazdę ale bez kasku ,kask podnosi głowę
do pozycji mało wygodnej ponieważ wystaje sporo do tyłu głowy

darznur

Cytat: john52 w Styczeń 24, 2015, 17:03:23
... kask podnosi głowę
do pozycji mało wygodnej ponieważ wystaje sporo do tyłu głowy
... oooooo właśnie to nazywam dyskomfortem. Ale mimo to zapodaj proszę jakąś fotę

tomek70

Cytat: grzeziu w Styczeń 24, 2015, 12:28:04
tomek70 a jak braknie pradu ??
No właśnie z powodu bardziej nudy niż braku prądu zamontowałem  pedała http://static.pokazywarka.pl/bigImages/2548805/13314263.jpg?1422128231