Zlot 2026 Międzynarodowy Zlot Miłośników Rowerów Poziomych
Dolina Baryczy, 1-5 lipca 2026

hamulce tarczowe

Zaczęty przez grzeziu, Wrzesień 06, 2014, 19:29:44

Poprzedni wątek - Następny wątek

grzeziu

witam ponownie
szukalem  w wyszukiwarce i zonk

moze ktos wie ma rysunki jak polaczyc 2 hamulce tarczowe na jednej klamce zeby dzialaly rowno

Tef

Z cyklu przysłowia i powiedzonka ludowe. Oczywiście o poziomkach :) : Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

DrewnianaTrajka
Pierwsze ujeżdżenie SWB 'Mroczny Żuraw'

grzeziu

dzieki fajne rozwiazanko
ale kupilem juz i mysle jak wykozystac to co mam
nie chodzi isc na latwizne

hansglopke

Cytat: Tef w Wrzesień 06, 2014, 19:52:47
Zobacz to:
http://www.rowerystylowe.pl/p-2963/klamka-hamulcowa-na-dwie-linki

Jeszcze jest patent Saurusa zastosowany w trajce.  Tylko, że musisz sobie poszukać w jego wątkach.
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

Grzesinek

Połącz tak jak hamulec ręczny w samochodzie
linka od klamki ciągnie łącznik do którego są podpięte dwie linki

grzeziu

tak tez wlasnie myslalem
myslalem ze wstawi ktos foty

Paweł

dziantek

Ten powyższy adapter ciekawy, ale klamka ze "Stylowych" ma jednak taki jakby balanser/wahadełko i ściskając klamkę uciągniesz obu hamulcom tyle linki, aby oba hamulce maksymalnie ścisnęly swoje szczęki, każda z optymalną siłą (tak, jak w rozwiązaniu Saurusa podzielą się siłą wedle potrzeb), a w tym adapterze czy łączeniu hamulców jeden za drugiem, któryś z hamulców zawsze będzie mniej lub bardziej dociśnięty od drugiego, bo idealne ustawienie jest prawie niemożliwe. Na zdjęciu nie widać tego mechanizmu, ale mam tą klamkę u siebie i działa to po prostu lepiej od adaptera, bo równoważy (czy może właśnie różnicuje?) obie siły. Jeżeli jedna szczęka jest już zaciśnięta, to reszta pałera powędruje do drugiej...coś jak dyferencjał  ::)

Majsterkowicz

Na szybkiego zrealizowałem w Solidzie moją (no dobra, nie do końca moją :P) koncepcję, jak podpiąć dwie linki pod jedną klamkę. Aha, do otwarcia pliku potrzeba jedynie Adobe Readera w wersji 8.5+
http://hostuje.net/file.php?id=3c3495eca0963243d57c8ad92fd3b112

Pozdrawiam

grzeziu

mam 9 i jakis blad wskakuje

Tef

Cytat: Majsterkowicz w Wrzesień 07, 2014, 21:34:36
Na szybkiego zrealizowałem w Solidzie moją (no dobra, nie do końca moją :P) koncepcję, jak podpiąć dwie linki pod jedną klamkę. Aha, do otwarcia pliku potrzeba jedynie Adobe Readera w wersji 8.5+
http://hostuje.net/file.php?id=3c3495eca0963243d57c8ad92fd3b112
Pozdrawiam

Piękna ładna czysta, biała kartka  :D .
Z cyklu przysłowia i powiedzonka ludowe. Oczywiście o poziomkach :) : Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

DrewnianaTrajka

Franc

A) mi się otwiera
B) tak się właśnie robi.
Jedyne na co musisz zwrócić uwagę - baryłki mają dziwne gwinty jakieś M7, M8x1, M10x1
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-01 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

Majsterkowicz

Hm... może to przez to, że zaktualizowałem program i działa on na nowszych algorytmach, przez co, plik pdf 3d wymaga nowszego Adobe Readera. Ja posiadam najnowszą wersję i jest wszystko ok.
Franc, jakiej wersji Ty używasz?

janxx

Ja zamiast adobe acrobat uzywam od dawna foxit readera. Nigdy nie było problemów, ale tym razem biała kartka. Nie da się tego zapisać w innym formacie? A w ostateczności screenshot i do jpg.

Tef

Cytat: janxx w Wrzesień 08, 2014, 14:07:59
Ja zamiast adobe acrobat uzywam od dawna foxit readera. Nigdy nie było problemów, ale tym razem biała kartka. Nie da się tego zapisać w innym formacie? A w ostateczności screenshot i do jpg.

Jestem za i popieram!

DrewnianaTrajka