Zlot 2026 Międzynarodowy Zlot Miłośników Rowerów Poziomych
Dolina Baryczy, 1-5 lipca 2026

Posiedzialem w garazu dokupilem Argon z dwutlenkiem 6.8 KG rama

Zaczęty przez grzeziu, Sierpień 30, 2014, 18:54:06

Poprzedni wątek - Następny wątek

grzeziu

witam
poszedlem do garazu posiedzialem chwile i oto arcydzielo ?

.

dzieki za pomoc !! Nauka nie idzie wlas !!

pare czesci juz kupilem ale droga ta zabawa

grzeziu

.

adam91

kaczor1

Cytat: grzeziu w Sierpień 30, 2014, 18:54:06
witam
poszedlem do garazu posiedzialem chwile i oto arcydzielo ?

.

czemu pierwszy link dziala a reszta nie

Bo każda fota musi mieć oddzielne znaczniki (img) i (/img) - z nawiasami kwadratowymi.
Proponuje przy wstawianiu linków i fotek, przełączać opcje widok w edytorze (ikona nawias kwadratowy ze strzałką w środku) i nie korzystać z wyskakującego okienka do wstawiania, bo przy jego użyciu, mechanizm forum robi czasem przykusy.

grzeziu

jak waga bez osprzetu jeszcze musze pare czesci dospawac
ciekawe ile bedzie wazyc osprzet ale ok 6-7 kg mysle

pajak_gdynia

ja bym raczej myślał o 12-13. Mniej będzie bolało :)
7kg to dość wylajtowany zestaw na pionową kolarzówkę (z czego połowa to dwa koła).

grzeziu

kola kompletne ok 1,3 szt ,korba ok 1kg a reszta to gramy

tomcat

Witam! Trajeczka - mniam mniam ;D ;D szykuje się miodzio sprzęcik. Jaki materiał, jakie przekroje?. Sorki za czarnowidztwo, ale myślę, że z całym osprzętem + fotelik+ może w przyszłości kuferek + jeszcze jakieś szpargałki co pojawią się w późniejszym czasie podczas eksploatacji, to waga może zamknąć się w 25 kg.

grzeziu

25 kg to chyba nie wiele w porownaniu do mojej wagi 120 kg
rury glowne 42 scianka 2
rura poprzecna pod kolo i stery 38 scianka 1,75
tylny widelec 22 i 15 scianka chyba 1,5

jak bedzie cala to zwaze

zaraz biore sie za druga chyba pelna amortyzacja bedzie ale jeszcze nie wiem

Majsterkowicz

@UP
Panowie, nie dobijajcie kolegi tyli 25-cioma kilogramami :P
Moja wręcz pancerna poziomka, choć tylko dwukołowa, posiada masę dupereli, które nie są konieczne do prawidłowej jazdy, a o nieco przedobrzonej ramie nie wspominając... Waży około 20 kg.
Jeżeli licząc na to, że kolega Grzeziu wybierze osprzęt z wyższej półki (czyli lżejszy i nieco bardziej wytrzymały), to do ramy dojdzie około 9,5 kg.

A tak wgl, to jaki osprzęt przewidujesz? Masz już coś na oku?

hansglopke

Jak odchudzisz silnik 25kg, to będziesz miał rower wagowo gratis. ;)
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

grzeziu

michu

Jedna trajka, znana jako "Goblin", autorstwa Krzysztofa Bińko?, ważyła 27 kg. Oprócz ramy, stalowych elementów, dużo ważą koła, opony, fotelik (z włókna to chyba 1,2 kg; a co dopiero ze sklejki czy innego materiału). To się tak mówi "gramy", gramy do gramów i wychodzą kilogramy. Niemniej, życzę powodzenia w odchudzaniu trajki :).

Yin

Cytat: michu w Październik 04, 2014, 11:14:31
fotelik (z włókna to chyba 1,2 kg; a co dopiero ze sklejki czy innego materiału).

Mój najlżejszy z sklejki miał 1380g z ożebrowaniem po bokach, podejrzewam że  mając odpowiednio dobry materiał, bez ożebrowania dało by się zejść poniżej 1000g.