Zlot 2026 Międzynarodowy Zlot Miłośników Rowerów Poziomych
Dolina Baryczy, 1-5 lipca 2026

SRAM Attack - guma grip

Zaczęty przez kaczor1, Maj 19, 2014, 15:21:00

Poprzedni wątek - Następny wątek

kaczor1

Takie mantki obrotowe goszczą na mojej kierownicy i działają świetnie. Niestety z czasem stan gumy pozostawia wiele do życzenia.
Guma zrobiła się miękka i zaczęła się obrzydliwie lepić - prawdopodobnie porobiło się to do słońca.
Za granicą są co prawda dostępne nowe, ale ich cena powoduje, że wymiana traci sens - menetek tez nie chce wymieniać, bo działają bardzo dobrze.
Pytanie - czym owinąć gripy manetek.

tomo

Owijką szosową, albo rurką termokurczliwą?

live_evil

Do starszych pasowały gumy od Sachs Power Grip do kupienia za niewielkie pieniądze na allegro.

Franc

Ja jeżdżę bez prawej gumy na gołym plastiku.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-01 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

Majsterkowicz

Owijka byłaby najlepsza moim zdaniem, choć można zastosować tańsze rozwiązanie.
Mój pomysł polegałaby na własnoręcznie naklejonej gumie pozyskanej z różnych źródeł. Dobrą przyczepność ma guma stosowana na czepki plywackie, detki do piłek, a także skóra, najlepiej naturalną.
Całość podklejona butaprenem, czy dobrym klejem na gorąco, posłuży przez długi czas ;)

storm

A nie dałoby się wykorzystać gumy z dętki szerokiej czy czegoś takiego i naciągnąć na ten plastik czasem?

Yin

Nie wiem czy budowa manetki na to pozwala ale może dało by się zastąpić gumę np. poxyliną i po utwardzeniu zrobić dremelkiem ryflowanie dla lepszego chwytu.

Tef

Yin poxylina z lekka śmierdzi, ja bym jej nie stosował do tego  :) .
Z cyklu przysłowia i powiedzonka ludowe. Oczywiście o poziomkach :) : Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

DrewnianaTrajka
Pierwsze ujeżdżenie SWB 'Mroczny Żuraw'

tomo

Ke? Nie zauważyłem żeby poxylina śmierdziała. Niezaschnięta- może trochę, jak zaschnie- nic nie czuć.

kaczor1: a może to: https://www.jula.pl/tasma-wulkanizacyjna-10-m-540085 lub coś podobnego?

kaczor1

Najpierw zerwę gumę z jednej manetki jak u Franca. Jak będzie słabo, spróbuje z dętką a następnie z owijką - czy owijki mają od spodu jakiś klej?
@Yin co do poxiliny - aby zrobić to co proponujesz w sposób estetyczny, trzeba mieć pewną rękę, więc w moim przypadku raczej odpada  ;) [size=78%].[/size]

@tomo - taśma samowulkanizująca (używamy w pracy awaryjnie do zabezpieczania złącz przed wilgocią) nie nadaje się. Jest właśnie taka lepka, miękka i nieprzyjemna w dotyku, jak obecnie moje manetki

tomo

Cytat: kaczor1 w Maj 27, 2014, 10:03:42
czy owijki mają od spodu jakiś klej?

Mają- odrywasz ochronny papier i się klei