Zlot 2026 Międzynarodowy Zlot Miłośników Rowerów Poziomych
Dolina Baryczy, 1-5 lipca 2026

Skuteczny sygnał rowerowy. Jaki?

Zaczęty przez DeVilio, Marzec 10, 2014, 13:13:06

Poprzedni wątek - Następny wątek

Lisciasty

Joachim

Lisciasty, dzwonek nie może być przeraźliwy, a więc zapewne nie może być też przerażający z wyglądu, jak ten kurczak :)
Trajka tadpole Dekers 24x26", 1kW, 2x20Ah + przyczepka

DeVilio

Ten dzwonek cierny o koło to jest dzwonek jakiś retro stosowany typowo przy holendrach, fajna sprawa, ale nie wszędzie pasuje poza tym wcale to takie głośne nie jest i też nie kojarzy się bardzo z rowerem. Co do syrenki - można teoretycznie kupić taką na 12V alarmową, jakieś ładowane akku niewielkie sobie zmontować czy gdzieś zakupić taki akku z ładowarką, styki, przycisk i lecisz. Ale szczerze wątpię, żeby piesi bardziej przed tym uciekali niż przed zwykłym dzwonkiem.

Mam w nowym rowerze jeszcze jeden skuteczny sygnał - 4 calowe opony z ciekawym bieżnikiem. Jak zbliżam się do pieszego - nie muszę nawet dzwonić - sam się orientuje że narastający dźwięk przypominające wkurzone 2 metrowe szerszenie nie jest niczym dobrym i profilaktycznie ucieka :D
Cayon XT Performante FOX 18,5`
FatFlevo - na sprzedaż

szydziu

Ja proponuje ciągnąć za sobą kilka pustych puszek - ludziki będą myśleć że jadą weselnicy ;)

Franc

Szydziu: uważaj, jeszcze zrobią bramę i trzeba będzie się flaszką podzielić...:(
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-01 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

szydziu

Bramę łatwiej starnować niż pieszego ;) Zawsze można targać ze sobą flaszki po wódce wypełnione wodą ;)

3x3

Mój sygnał jest taki jak na filmie od Liściastego  ;D . Jak lekko nacisnę, to nawet nie jest przeraźliwy.

Lisciasty

Zakupiłem rzeczonego kurczaka i zamontowałem go testowo.
Będę go tłamsił podczas zbliżania się do ludków blokujących przejazd, zobaczymy jak to zadziała.
Nie mam kamery, więc relację zdam słownie ;P

Yin

Cytat: Lisciasty w Wrzesień 12, 2015, 18:36:39
Zakupiłem rzeczonego kurczaka i zamontowałem go testowo.
Patent mega, jeśli mogę coś zasugerować - daj go na boom głową do przodu ( możesz zamocować zipami) i do ściskania zrób jakiś patent obsługiwany z kierownicy ( pętla z linki wpuszczona w pancerz?). Będzie konkret ;)

3x3

To powiem, jak ja zrobiłem.
Za PRL-u były takie piszczałki na trzy trąbki. Dwie mam zamontowane z przodu, przewody pneumatyczne idą pod siedzenie, a tam taka harmonijka/ mieszek obsługiwana jest dźwigienką homemade podobną do takiej ze starej przerzutki. Nie widać, lekkie , działa :)

DeVilio

A ja sobie chyba jednak zakupię jakąś syrenkę alarmową na 12V na te cholerne blachosmrody z uporem maniaka zatrzymujące się na przejeździe przez ulicę na DDR, szlag mnie już z tym trafia, albo po prostu nauczę się skakać na grubasie i jak jednemu przez maskę przelecę to przynajmniej ten dziad się nauczy jechać jak jest miejsce.

3x3 - dasz zdjęcia?
Cayon XT Performante FOX 18,5`
FatFlevo - na sprzedaż

Lisciasty

Na razie kurczak działa, dość dobrze zgania ze ścieżki :>
Jeden ćwok co lazł środkiem jezdni coś tam pyskował, ale to pewnie wypadek przy pracy.

Pokombinuję z mocowaniem na bomie i z linkami duszącymi, może się uda ;)

3x3

W kurczaku musi być "piszczałka". Jak drób Ci się znudzi, to wydłub i zamontuj w czymś, co da właściwą akustykę, a wygląd będzie bardziej przystający do poziomki.
De Villio tak jest u mnie

3x3

To nie ja, to fotosik coś powydziwiał i zdjęcia się wstawiają do doopy  >:(

Lisciasty

30 zeta na rok kosztuje serwer FTP i nie trzeba się użerać z fotosikami i innym szajsem ;P