Zlot 2026 Międzynarodowy Zlot Miłośników Rowerów Poziomych
Dolina Baryczy, 1-5 lipca 2026

Wspólne zakupy - opony

Zaczęty przez live_evil, Grudzień 30, 2013, 17:54:46

Poprzedni wątek - Następny wątek

live_evil

art75

Jeśli chodzi o Durano, to tutaj jest chyba trochę taniej.

live_evil

Ja nadal uważam, że 40EUR za DWIE sztuki wychodzi taniej niż 120PLN za jedną ;-)

art75

Jeśli tak, to zmienia postać rzeczy. Jakoś nie doczytałem.
Czy jest jakaś przewaga Durano nad Kojakiem? Masz może jakieś doświadczenia własne?

live_evil

Cytat: art75 w Styczeń 03, 2014, 16:42:39
Jeśli tak, to zmienia postać rzeczy. Jakoś nie doczytałem.
Czy jest jakaś przewaga Durano nad Kojakiem? Masz może jakieś doświadczenia własne?
Kojaków nie używałem, ale Stelvio i Durano używałem sporo - piekielnie szybka opona, przyczepność dobra, ale tylko na suchym i czystym asfalcie, na mokrym i/lub delikatnie zapiaszczonym trzeba bardzo uważać.
BTW Kojaki też ma ten sprzedawca.
Zwijane:
http://www.ebay.de/itm/2x-Schwalbe-Kojak-20x1-35-35-406-NEU-/380650271341?pt=Sport_Radsport_Fahrradteile_Komponenten&hash=item58a086326d

I drutowe:
http://www.ebay.de/itm/2x-Schwalbe-Kojak-35-406-20-x-1-35-20-Draht-NEU-/181270520144?pt=Sport_Radsport_Fahrradteile_Komponenten&hash=item2a3490a150

Franc

A widzieliście gdzieś wysokie obręcze 20" 406etreto? Znaczy wyższe niż Rigida X-plorer (stożek 25mm)?
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-01 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

live_evil

Cytat: Franc w Styczeń 03, 2014, 18:36:56
A widzieliście gdzieś wysokie obręcze 20" 406etreto? Znaczy wyższe niż Rigida X-plorer (stożek 25mm)?
Jaki dokładnie ERD ma ta obręcz? Coś koło 375mm jeśli dobrze pamiętam, widuję obręcze o ERD 365mm, w cenie około 35-40EUR/szt.
A przy okazji, na co Ci wyższy profil obręczy?

Franc

Zwykłe 20", czyli to co większość ma w swoich rowerach i jakie było w Wigry to 406etreto. A wyższy profil po to, żeby ładnie wyglądał i było bardziej aero.

IMK P14-01 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

live_evil

Pytałem o ERD, nie ETRTO ;-)
Mniejsze ERD implikuje wyższy profil obręczy.
Moim zdaniem będziesz bardziej aero zmniejszając ilość szprych w kole.

kaczor1

Cytat: Franc w Styczeń 03, 2014, 21:22:34
Zwykłe 20", czyli to co większość ma w swoich rowerach i jakie było w Wigry to 406etreto. A wyższy profil po to, żeby ładnie wyglądał i było bardziej aero.

saiko ma całkowitą wysokość 25mm - ale żeby kupić, to trzeba beczkę soli zjeść. Jak zależy ci na wyglądzie to rider dartmoora jest fajny. Co prawda wysokość 21mm więc nie wyglądają areo, ale to pancerna obręcz i kolorystyczny szpan  ;)

Franc

Live': ta Rigida x-plorer może mieć 365mm ERD, ale na początek, ta wielkość mnie nie interesuje. IMHO, na początek najważniejsza jest wysokość stożka.

w końcu znalazłem kartę katalogową: x-plorer 406etreto ma erd373

IMK P14-01 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

live_evil

Cytat: Franc w Styczeń 03, 2014, 22:43:53
Live': ta Rigida x-plorer może mieć 365mm ERD, ale na początek, ta wielkość mnie nie interesuje. IMHO, na początek najważniejsza jest wysokość stożka.

w końcu znalazłem kartę katalogową: x-plorer 406etreto ma erd373
Tak jak pisałem - w cenie zjadalnej dla zwykłego spożywacza chleba to można kupić obręcz ERD 365, niżej to tylko carbon ewentualnie M.Kaczmarek - zawsze ma takie ciekawostki na warsztacie ;-)
BTW, http://www.etrto.org/page.asp?id=1594
Skąd wziąłeś drugie "E"? ;-)

pajak_gdynia

Cytat: kaczor1 w Styczeń 03, 2014, 21:44:25
saiko ma całkowitą wysokość 25mm - ale żeby kupić, to trzeba beczkę soli zjeść. Jak zależy ci na wyglądzie to rider dartmoora jest fajny. Co prawda wysokość 21mm więc nie wyglądają areo, ale to pancerna obręcz i kolorystyczny szpan  ;)
Kaczor, dobrze mówisz, ale piwa to za mało ostatnio pijesz :)
Dartmoor są niesamowicie szerokie, jak ktoś mysli o wysokim stożku, to raczej też myśli o jakiś oponach jak palec

Ja się zastanawiam nad felgą z allegro, ale jak mi ktoś podbierze, to też nie umrę. A może gostek ma ich więcej?

A do wspólnych zakupów. Chetnie zanabyłbym coś dość wąskiego w podobnym stylu a rozmiarach 28" i 20" (17 albo 19mm, czarne, hamulec, podwójny profil, kapsle, 36 szprych). Ma ktoś jakieś sprawdzone zestawy albo widział coś ciekawego?

Franc

Pająk': wysłałem sprzedającemu zapytanie o więcej sztuk.

IMK P14-01 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

kaczor1

Cytat: pajak_gdynia w Styczeń 04, 2014, 17:03:06
Cytat: kaczor1 w Styczeń 03, 2014, 21:44:25
Kaczor, dobrze mówisz, ale piwa to za mało ostatnio pijesz :)
Dartmoor są niesamowicie szerokie, jak ktoś mysli o wysokim stożku, to raczej też myśli o jakiś oponach jak palec

Ja się zastanawiam nad felgą z allegro, ale jak mi ktoś podbierze, to też nie umrę. A może gostek ma ich więcej?

A do wspólnych zakupów. Chetnie zanabyłbym coś dość wąskiego w podobnym stylu a rozmiarach 28" i 20" (17 albo 19mm, czarne, hamulec, podwójny profil, kapsle, 36 szprych). Ma ktoś jakieś sprawdzone zestawy albo widział coś ciekawego?

Z tym piwem masz racje (gorączka i całkowity brak alkoholu). W dodatku nie wiem czemu, przeczytałem "wyglądać areo" a nie "być areo" i właśnie zasugerowałem się, że kryterium jest fajny wygląd.
:-[