Zlot 2026 Międzynarodowy Zlot Miłośników Rowerów Poziomych
Dolina Baryczy, 1-5 lipca 2026

Antenka z chorągiewką, z czego pozyskać?

Zaczęty przez Majsterkowicz, Wrzesień 17, 2013, 23:22:43

Poprzedni wątek - Następny wątek

Majsterkowicz

Witajcie!

Przeglądając galerie zdjęć rowerów poziomych i tu na Forum i wszędzie poza zauważyłem, że większość ludzi posiada na tylnej części dość długą antenkę z jaskrawym lub odbłyskującym materiałem na szczycie ;)
Przeszukałem co nieco forum, ale nic nie znalazłem na ten temat. Z czego Wy takową posiadacie? Macie jakiś zaprzyjaźniony sklep, który posiada takie gadżety, czy może wykorzystujecie to, co się znajdzie pod ręką? A jeżeli tak, to co dokładnie? ;)

W szczycie desperacji chciałem nawet wykorzystać leszczynę... No ale najpierw coś metalowego... :P

Pozdrawiam

OldSpice

tak na logikę...  długa, cienka rurka z możliwością składania od razu kojarzy mi się z namiotem ;]
załóżmy 3-4 pręciki z jakiegoś starego namiotu (jak coś mam tego od zarąbania z woodstock'u  ::) ), skrócić gumkę która jest w środku by mocniej dolegały do siebie elementy i już ^^

sama chorągiewka to już tylko i wyłącznie Twoja wizja. Kamizelka odblaskowa wydaje się być świetnym dawcą.

Jeśli myślisz nad jakimś fajnie wyglądającym "oświetleniu masztowym", wymyśliłem sobie prostą lampkę z zapalniczki i piłeczki ping-pong'owej.
step 1. Ciskasz zapalniczką o ścianę/ podłogę/ coś twardego co doszczętnie ją rozwali.
step 2. Ze zniszczonej zapalniczki wyciągasz lampkę. Jeśli zapalniczka nie posiadała lampki powtarzasz krok pierwszy z odpowiednią zapalniczką.
step 3. W piłeczce ping-pong'owej robisz niewielką dziurkę, tak, by dioda weszła do środka, łączysz na stałe klejem.
step 4. Przyklejasz lampkę do szczytu antenki za pomocą taśmy izolacyjnej, zostawiając nieoklejony przełącznik- zrobione ^^

Proste i tanie rozwiązania są zawsze najlepsze :)
"Weź to wywal, na co to trzymasz.. I tak tego nigdy nie zrobisz.."- mówili..
"Zrobię."- odpowiadałem.

Tef

Ja poszedłem na targ i kupiłem najtańszą wędkę teleskopową. Koszt to bodajże 18zł.
Na zdjęciach z tegorocznego zlotu miał ją mój syn przy drewnianej trajce.

Cytat: OldSpice w Wrzesień 17, 2013, 23:37:54
sama chorągiewka to już tylko i wyłącznie Twoja wizja. Kamizelka odblaskowa wydaje się być świetnym dawcą.

Tak to jest dobry pomysł.

I z tym także się zgadzam  :)
Z cyklu przysłowia i powiedzonka ludowe. Oczywiście o poziomkach :) : Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

DrewnianaTrajka
Pierwsze ujeżdżenie SWB 'Mroczny Żuraw'

Franc

Idziesz do dużego supermarketu np. Auchan, na dział rowerowo-sportowy i kupujesz chorągiewkę za 12pln.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-01 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

szydziu

Przechodząc opodal sklepu rowerowego zanabywasz drogą kupna chorągiewkę do dziecięcego rowerka (koszt około 15srebrników) montujesz na swoim rowerze i już masz gotowe rozwiązanie. Po pewnym czasie jak znudzi Ci się Hello Kitty na fladze możesz wymienić ją na flagę swojego klubu rowerowego/flagę miasta/kamizelkę odblaskową. ;)

władek8

Chorągiewki były w tesco, a flage możesz sam zrobić z kamizelki odblaskowej i jakiegos materiału, powycinac małe kwadraty takie 4cmx4cm i pozszywac to. Odblaskowy żółty z dobrze kontrastującym czerwonym lub pomarańczowym.

Majsterkowicz

tak na logikę...  długa, cienka rurka z możliwością składania od razu kojarzy mi się z namiotem ;]
załóżmy 3-4 pręciki z jakiegoś starego namiotu (jak coś mam tego od zarąbania z woodstock'u  ::) ), skrócić gumkę która jest w środku by mocniej dolegały do siebie elementy i już ^^

Jeśli myślisz nad jakimś fajnie wyglądającym "oświetleniu masztowym", wymyśliłem sobie prostą lampkę z zapalniczki i piłeczki ping-pong'owej.
step 1. Ciskasz zapalniczką o ścianę/ podłogę/ coś twardego co doszczętnie ją rozwali.
step 2. Ze zniszczonej zapalniczki wyciągasz lampkę. Jeśli zapalniczka nie posiadała lampki powtarzasz krok pierwszy z odpowiednią zapalniczką.
step 3. W piłeczce ping-pong'owej robisz niewielką dziurkę, tak, by dioda weszła do środka, łączysz na stałe klejem.
step 4. Przyklejasz lampkę do szczytu antenki za pomocą taśmy izolacyjnej, zostawiając nieoklejony przełącznik- zrobione ^^

Cytat: Tef w Wrzesień 18, 2013, 00:10:19
Ja poszedłem na targ i kupiłem najtańszą wędkę teleskopową. Koszt to bodajże 18zł.
Na zdjęciach z tegorocznego zlotu miał ją mój syn przy drewnianej trajce.

Jak nie znajdę tych magicznych prętów ze starego namiotu, to kupię w markecie tę wędkę ;)

Dzięki za podpowiedzi ;)

PavvelB

Nie wiem czy temat jeszcze aktualny, ostatnio widziałem takie antenki w Kauflandzie za kilkanaście złotych.

Majsterkowicz

Dobrze wiedzieć ;) Jednak najbliższy Kaufland mam w Lublinie, także na tygodniu jest mi nie po drodze do niego wstąpić.
A możesz powiedzieć, do czego mniej więcej ona jest przystosowana? Wątpię, że sprzedają jakościowy drut hartowany (lub sprężynowy w ocynku) w zwykłym Kauflandzie :P

PavvelB

Nie przyglądałem się :) Jak będę przejeżdżał to zaglądnę, ale wyglądało mi to na jakiś plastik. Jak pomacam to napiszę coś więcej, pewnie jeszcze przed weekendem.

paaj

Cytat: Majsterkowicz w Listopad 12, 2013, 18:35:13
Dobrze wiedzieć ;) Jednak najbliższy Kaufland mam w Lublinie, także na tygodniu jest mi nie po drodze do niego wstąpić.
A możesz powiedzieć, do czego mniej więcej ona jest przystosowana? Wątpię, że sprzedają jakościowy drut hartowany (lub sprężynowy w ocynku) w zwykłym Kauflandzie :P
Majsterkowicz - proszę Cię, tylko żaden drut hartowany bo zrobisz sobie lub komuś w pobliżu krzywdę.
Posłuchaj dobrych rad Franca i innych. Za klika naście złotych kup chorągiewkę dla dzieci  - BO SĄ W MIARĘ BEZPIECZNE - skoro dopuszczone do sprzedaży.

Majsterkowicz

Cytat: paaj
Majsterkowicz - proszę Cię, tylko żaden drut hartowany bo zrobisz sobie lub komuś w pobliżu krzywdę.
Posłuchaj dobrych rad Franca i innych. Za klika naście złotych kup chorągiewkę dla dzieci  - BO SĄ W MIARĘ BEZPIECZNE - skoro dopuszczone do sprzedaży.
Drut to już ostateczność, ale prawie na pewno zostanę przy profilu PCV dzielącego szyby z okien. Są w miarę giętkie, a dodatkowo posiadają dwie komory, co dla mnie jest wręcz idealne. W jednym mogę dać mocowanie, a w drugim puścić przewód zasilający diody.

paaj

Ten pomysł wydaje się być trafiony. Jeszcze przy Twoich zdolnościach z budową oświetlenia, to będzie na pewno coś oryginalnego i widocznego z daleka. Myślę że pochwalisz się gotową chorągiewką. Fotki mile widziane :).

PavvelB

Veni, vidi ale nie vici :) Te antenki są wykonane podobno z włókna szklanego (przynajmniej tak jest napisane na etykiecie), mają ok 1,6 m, prostokątną blaszkę z otworami pod śruby i chorągiewkę. Ostatnio jak je widziałem to chyba była jakaś promocja, w tej chwili są po 29.99 zł.

john52