Zlot 2026 Międzynarodowy Zlot Miłośników Rowerów Poziomych
Dolina Baryczy, 1-5 lipca 2026

Zakup nowej przerzutki

Zaczęty przez Franc, Wrzesień 10, 2013, 20:40:47

Poprzedni wątek - Następny wątek

Franc

Jako, że mój stary Sram 7.0 (tył) raczył wkręcić się w szprychy a dodatkowo, jeszcze starsze gripy Sram 9.0 powoli się kończą (gumki już się skończyły) mam dylemat co kupić:
Czy zostać przy Sramie X7 czy jak się nazywa, a potem w dalszej kolejności wymieniać gripy?
Czy przejść na shimano wraz z nowymi gripami?
Co jest równoważnikiem shimano dla Sramów 7.0 (obecnie chyba X7)? Deore?
Przeciwko Sramowi przemawia to, że to już drugi Sram 7.0 wkręcił mi się w szprychy, choć na szczęście, tym razem mogłem prowadzić rower. Poprzednio tak się łańcuch zaklinował, że wydłubywałem przecinakiem i młotkiem.
Przeciwko Shimano - hmmmmm, są droższe....
Gripy- ostatnio mam swoich dosyć, bo jak mi się spocą ręce, to się ślizgają i nie daję rady zmieniać biegów, więc do Shimano brałbym chyba cyngle (po raz pierwszy w życiu) ale za to cyngle nie mieszczą mi się na kierownicy (chyba?).
I skąd wziąć na to wszystko kasę ??????
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-01 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

Yin

Jeśli gripy to tylko sram jakość wykonania może się wydawać nie powalająca (ten ich specjalny plastik nazwy nie pomnę) ale szybkość przerzucania i kultura pracy sprawia że shimano się nie umywają.
A ze się wkręciło - zapewne napęd nie wyregulowany, nie cykała przerzutka wcześniej wózkiem o szprychy?  Z własnego doświadczenia w mieleniu przerzutek wiem że cykanie to coś czego nie chcemy lekceważyć :)  .

Franc

No właśnie dlatego w mrokach dziejów zdecydowałem się na gripy Sram - jakoś działania + możliwość szybkiej redukcji biegów jednym ruchem.

IMK P14-01 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

live_evil

Cytat: Franc w Wrzesień 10, 2013, 21:50:12
No właśnie dlatego w mrokach dziejów zdecydowałem się na gripy Sram - jakoś działania + możliwość szybkiej redukcji biegów jednym ruchem.
Najlepsze gripshifty robił Sachs, ale obecnie to biały kruk.

Majsterkowicz

Nasuwa mi się pytanko zasadnicze, panie Franc ;) jak stoisz z gotówką na części do wymiany?
Bez tego, ciężko jest konkretnie polecić daną przerzutkę, czy manetkę. Chcesz kupić jakieś używki, czy tylko nowe części?

Pozdrawiam

Franc

@Majsterkowicz: kasy jak zwykle mało, ale kupię nowe - mam za duże przebiegi, by bawić się dobijanie używek.
@Yin: przerzutka nie obcierała, za pierwszym razem, była redukcja przed startem, ale teraz się sucz wkręciła podczas normalnej jazdy, na 3 lub 4 biegu.

IMK P14-01 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

Majsterkowicz

Ja w sumie całe życie jeździłem na osprzęcie Shimano i jakoś jestem przekonany do tej firmy ;) Nie twierdzę, że Sram jest jakiś gorszy, ale sami popatrzcie, nowe przerzutki na tył, np. X-5 zaczynają się od 130 zł, a Shimano Alivio, gdzie jest w zbliżonej klasie sprzętu damy radę wyhaczyć już za 90 zł (mowa tutaj o wersji M430, czyli wsparcie dla Mega9 ;) ).
Powiedz jeszcze Kolego, ilu rzędowy posiadasz napęd, to podpowiem już coś konkretnego ;)

Pozdrawiam

storm

@Franc - ale jak to zrobiłeś, że ta przerzutka wkręciła Ci się w szprychy? Jakoś jej pomogłeś czy "samo się"?

Franc

Samo się..... chyba. Jechałem ~20km/h na 2 lub 3 biegu, bo spowalniacze były i jakieś dziury. I na dziurze jakie tysiące przejechałem musiało bujnąć łańcuchem. Nie tylko połamałem hak, ale jeszcze rozerwało wózek. Do domu wracałem autobusem.
@Majsterkowicz: 9biegów

IMK P14-01 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

pajak_gdynia

o ile dobrze pamiętam.. "Nowe" SRAM ma taki sam uciąg jak Shimano. Po prostu kupujesz przerzutkę i dalej jedziesz.
Gumki na manetki to groszowa sprawa, większym problemem jest znalezienie tego w gąszczu Allegro czy innych sklepów internetowych.

Na wyboju łańcucha-3 to po prostu może się owinąć (sprężyna nie ma szans tego wybrać). Na wszelki z wypadkiem warto założyć osłonę na szprychy, ale najlepiej nie tą przezroczystą, tylko taką blachę z rantem (nawet sobie samemu wyklepać).

live_evil

Cytat: Franc w Wrzesień 11, 2013, 08:05:08
Samo się..... chyba. Jechałem ~20km/h na 2 lub 3 biegu, bo spowalniacze były i jakieś dziury. I na dziurze jakie tysiące przejechałem musiało bujnąć łańcuchem. Nie tylko połamałem hak, ale jeszcze rozerwało wózek. Do domu wracałem autobusem.
@Majsterkowicz: 9biegów
A nie myślałeś nad przerzutką z krótszym wózkiem? Czy masz za duży zakres na kasecie?

Franc

@Pająk': źle pamiętasz, lub nie do końca. Sram ma swój własny system esp z uciągiem linki 1:1 i jest stosowany w osprzęcie "cyferkowym" (3.0, 4.0, 5.0, 7.0, 9.0, X a teraz X3, X4, X5, X7, X9 i XX), robi też gripy z oznaczeniem "literkowym" (nazwa - centera, etc) i one są kompatybilne z Shimanowskim uciągiem 1:2. Były też przerzutki Sram w sytemie 1:2, również z oznaczeniem "literkowym", czy dalej są produkowane, nie wiem.
Z gumkami samobieżnymi się nigdy nie spotkałem.

@Live_evil: mam długi łańcuch, kasetę "9" 11-34, dopuszczam blaty 58-42T (choć obecnie tylko 53T-42T) i wahacz z tyłu, mały napinacz nie wyrobi, średnich kiedyś nie było. A teraz są....

Zastanawiam się jeszcze nad Sram X5, bo wychodzi, że grupa X7 mocno awansowała. Kiedyś (jakieś 9 lat temu), jak kupowałem moją 7.0 to były porównywalne z Deore, ale tańsze. Teraz X7 porównują do SL. Do Deore porównują X5.

IMK P14-01 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

Majsterkowicz

Cytat: Franc
@Pająk': źle pamiętasz, lub nie do końca. Sram ma swój własny system esp z uciągiem linki 1:1 i jest stosowany w osprzęcie "cyferkowym" (3.0, 4.0, 5.0, 7.0, 9.0, X a teraz X3, X4, X5, X7, X9 i XX).
Zgadza się ;) Praktycznie każda obecnie produkowana przerzutka Srama jest w systemie ESP, czyli 1:1. Taki sam system posiadają przerzutki Shimano DynaSys. Sam osobiście to sprawdzilem na przerzutce XT 773 i triggerach X4 8s. Działało wspaniałe ;)

A jeżeli mogę już coś polecić, to przy napędzie 9s warto zainwestować we wspomnianą przeze mnie alivio m430. Moim zdaniem najlepszy stosunek jakości do ceny. Do tego manetki rapid fire, nawet i acera, choć alivio byłoby zacniejsze ;) Jeżeli chodzi o koszta, to przerzutkę dorwiesz już za 90 zł, a sama tylnia manetka to koszt 60-70 zł.

Pozdrawiam

pajak_gdynia

Cytat: Franc w Wrzesień 11, 2013, 11:37:17
@Pająk': źle pamiętasz, lub nie do końca. Sram ma swój własny system esp z uciągiem linki 1:1 i jest stosowany w osprzęcie "cyferkowym" (3.0, 4.0, 5.0, 7.0, 9.0, X a teraz X3, X4, X5, X7, X9 i XX), robi też gripy z oznaczeniem "literkowym" (nazwa - centera, etc) i one są kompatybilne z Shimanowskim uciągiem 1:2. Były też przerzutki Sram w sytemie 1:2, również z oznaczeniem "literkowym", czy dalej są produkowane, nie wiem.
Siem zgubiłem.. Kiedyś jak zmieliłem przerzutkę 9.0 (działającą z manetkami STX RC), to zamieniłem na Alivio. Aktualnie już nic nie kapuje :(