Zlot 2026 Międzynarodowy Zlot Miłośników Rowerów Poziomych
Dolina Baryczy, 1-5 lipca 2026

Sprzętowe hity?

Zaczęty przez storm, Wrzesień 09, 2013, 15:37:59

Poprzedni wątek - Następny wątek

reneva

Cytat: dziantek w Grudzień 31, 2013, 13:22:04
Poprosze taka tarcze w rozmiarze 65T.
Hmm... A jesteś pewien, że da się zrobić taką poprawnie działającą tarczę z nieparzystą ilością zębów? ;)

dziantek

Ooops...jestem pewien, ze sie nie da.  ::) Dzieki Renevo bystrooka  ;D

Bryxon

Nie bardzo widze zwiazek z parzystoscia zebow - tzn. rozumiem problem ale jestem sam posiadaczem tarczy 57 :)
Pozdrawiam

Bryxon

"na horyzont i jeszcze.."

dziantek

Bryxon...ale w tej konfiguracji gdzie co drugi zab blatu jest szerszy, żeby odpowiednio wypelniac otwory w lancuchu, ktore sa naprzemiennie raz szersze raz wezsze, to oczywiscie tak musi byc - parzysta ilosc zebow przedniej tarczy.

Bryxon

Aa jasne zrozumialem niewatpliwie opacznie i na odwrot - jasne musi byc parzysta liczba.

Nie jestem pewien korzysci z tego wszystkiego - lepsze podparcie to oczywiste ale dla przedniej tarczy widzialem swietnie dzialajace blaty bez polowy zebow bo i tak rozklada sie to korzystniej od tej tylnej. Troche sztuka dla sztuki - ale co kto lubi..

Pozdrawiam

Bryxon

"na horyzont i jeszcze.."

szydziu

Cytat: Bryxon w Styczeń 02, 2014, 17:02:27
... widzialem swietnie dzialajace blaty bez polowy zebow ...
Nie za bardzo rozumiem. Masz jakieś fotki?

szydziu

Teraz już wiem jak to wygląda ;) Jakie przynosi korzyści? Pewnie niewiele skoro "masówka" tego nie robi.

yotomeczek

Jakie polecacie niedrogie hamulce tarczowe? Mam rower dawce na czesci do pozioma i ma on hamulce.tarczowe. Niestety zuzyte niezle zaciski maja duze luzy na oskach itd. Co kupic? Ma byc bezproblemowe w uzytkowaniu i trwale :)

storm

Niedrogie czy dobre? Mechaniczne czy hydrauliczne?

DeVilio

Ja kupiłem do swojego starego piona górala jedne z tańszych mechanicznych tarczówek i hamowały praktycznie w miejscu, ale w klocki warto trochę zainwestować.
Cayon XT Performante FOX 18,5`
FatFlevo - na sprzedaż

yotomeczek

Cytat: storm w Kwiecień 24, 2014, 15:28:00
Niedrogie czy dobre? Mechaniczne czy hydrauliczne?

Mechanicze czy hydrauliczne - nie wiem. Pewnie hydrauliczne lepsze ale droższe?
Chcę coś niedrogiego ale trwałego i dobrego.
Proszę nie piszcie, że nie ma rzeczy niedrogich (nie mylić z najtańszy) i dobrych (nie mylić z najlepszy).
Czy jest alternatywa dla Shimano BB5? BB7 niewiele droższe... ciut więcej i można mieć hydrauliczne 445...
Chcę kupić coś co złożę i zapomnę :) Nie chcę ciągłych regulacji i wymiany klocków co trochę (jazda po łodzi więc wielkich obciążeń nie przewiduję - poza masą kierującego -prawie 100kg)

Franc

To nie shimano bb5 /bb7 tylko avid bb5 / bb7 i jest super.
Kiedyś miałem shimano brm495 - mechaniczna tarczówka, hamowało, ale szybko się rozregulowywał a potem się zepsuł.
Teraz mam bb7 i jest lepszy.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-01 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

yotomeczek

Cytat: Franc w Kwiecień 24, 2014, 19:23:44
To nie shimano bb5 /bb7 tylko avid bb5 / bb7 i jest super.
Kiedyś miałem shimano brm495 - mechaniczna tarczówka, hamowało, ale szybko się rozregulowywał a potem się zepsuł. t
Teraz mam y bb7 i jest lepsz.

ups - Avid - jakoś mi się zakonotowało że to linia Shimano :)
A wyroby TEKTRO są ok?

storm

@Yotomeczek - jak niedrogiego ale i dobrego to spokojnie mogę polecić tak jak polecałem już wcześniej - Avid BB7. Te hamulce mają dosyć szeroki zakres regulacji, szerokie okładziny stosowane w hydraulicznych Juice i naprawdę dobrze hamują. BB7 są właśnie tego typu jak chcesz - wkładasz, regulujesz i jedziesz. Jedyny ból jaki możesz mieć to ten, że w górzystym terenie, tarcza 160 to nieco mało, ale na płaskim - spokojnie starcza.
I najfajniejsze jest to, że regulację klocków w BB7 robisz bez użycia narzędzi. :)

P.S. Zapomnij o Tektro. Miałem coś takiego i nadaje się do rzucania tylko. Wielkość klocka znacznie mniejsza niż w Avidzie, szybko się ściera, w dodatku dźwignia po jakimś czasie u mnie wyszła z obudowy. Nie polecam.