Zlot 2026 Międzynarodowy Zlot Miłośników Rowerów Poziomych
Dolina Baryczy, 1-5 lipca 2026

Pęka mocowanie bomu w Velogic Semi Low Racer

Zaczęty przez borimir, Sierpień 19, 2013, 20:29:57

Poprzedni wątek - Następny wątek

borimir

Witam,

po raz kolejny mam problem ze swoją strzałą. Dzisiaj jadać na małą przejażdżkę słyszałem dziwne trzeszczenie dochodzące z okolic bomu. Byłem pewien, że to pedał albo widelec. W połowie drogi obejrzałem rower dokładnie i zauważyłem spore pęknięcie w miejscu mocowania bomu. Zaznaczyłem jego granice i w wróciłem do domu starając się nie naciskać zbytnio na pedały. Niestety pęknięcie się znacznie powiększyło.

Zdjęcia pęknięcia:

W domu zastanawiałem się co to może być. Przeszło mi nawet przez myśl, że to tylko lakier pęka przy pracującym bomie, ale zdrapałem w jednym miejscu lakier i okazało się, że pęknięta jest również rama (widać to na ostatnim zdjęciu).

Mam pytanie co z tym najlepiej zrobić? Wymienić cały bom? Dospawać jakąś płytkę i wzmocnić pęknięcie? Gdzie w Warszawie polecacie naprawić to uszkodzenie? Ile to powinno mniej więcej kosztować?

Yin

Przydała by się fotka z większej odległości żeby ocenić gdzie dokładnie wypada pękniecie - jak rozumiem z opisu pękła rama w miejscu mocowania bomu nie na samym bomie? Imho pękniecie jest do zaspawania, zeszlifowania i wstawienia (wspawania) obejmy / wzmocnienia z alu. Koszt samego spawania nie powinien przekroczyć 25-50zł choć to mocno zależy od zakładu / spawacza. 

Franc

Po tych zdjęciach, to raczej wygląda jakby pękała rura bomu (nieruchoma część) zaraz za wzmocnieniem, prawdopodobnie, gdzieś w tym miejscu kończy się też wysuwana część.
Można wyszlifować i zaspawać a następnie wyszlifować spoinę. Na jak długo wytrzyma - nie wiem.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-01 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

borimir

Zrobiłem jeszcze jedno zdjęcie. Mam nadzieję, że więcej na nim widać.

Po prawej stronie od miejsca pęknięcia znajduje się ster i siedzisko, po lewej stronie natomiast przednia przerzutka. Moim zdaniem pęknięcie jest w bardzo dziwnym miejscu, które nie wydaje się zbytnio obciążone. Jest to rura bomu, nieruchoma część, która wsuwa się w główkę na której zamontowana jest przednia przerzutka. Przednia część przemieszcza się w obrębie wypolerowanej, srebrnej części, a pęknięcie znajduje się zaraz za dolnym trójkątnym wzmocnieniem mocowania bomu (widać na poprzednich zdjęciach).

Ponawiam swoje pytanie: czy ktoś może zna jakiś dobry warsztat spawający aluminiowe ramy w okolicach Warszawy?

Franc

Pęka za wzmocnieniem - to zupełnie normalne.
W Otrębusach - Wimech
W Piasecznie - Al-Spaw kiedyś na terenie Laminy, wejście od strony salonu Peugeota /Mercedesa (znaczy Puławskiej), czy dalej działa - nie mam pojęcia.
W wAw:
na Podskarbińskiej (tereny WZL?) - dawny Skos, teraz jakoś inaczej.
na Bokserskiej

IMK P14-01 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

borimir

Dzięki za informacje Franc. Czy korzystałeś może, z któregoś z tych warsztatów? Nie jestem techniczny: czemu normalne jest to, że pęka za wzmocnieniem?

Franc

W IMK P7 parę razy mi pękała rama, właśnie zaraz za takim wzmocnieniem, wiec to się zdarza. Dlaczego? Nie wiem. Może ten typ tak ma (TTTM)?
Poprawki i przeróbki IMK P7 robiłem w Wimechu i Skosie jak jeszcze razem byli na Podskarbińskiej, oraz współpracowałem zawodowo zarówno na Podskarbińskiej jak i w Otrębusach. Są dobrzy, ale mogą mieć mało czasu.
W Al-spaw w Piasecznie spawałem IMK P6 i P7 ale to był 2006 rok. Był dobry, ale nie wiem co teraz u niego słychać.
Na Boskerskiej koniec końców nie spawałem bo poszedłem do Al-Spaw.

IMK P14-01 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

borimir

Zadzwoniłem i umówiłem się na jutro w Al-Spawie. Zobaczymy jak wyjdzie. Najbardziej denerwuje mnie brak roweru. Sezon w pełni, pogoda świetna. To mój pierwszy sezon na poziomce i najchętniej bym z niej wcale nie schodził.

Yin

Cytat: borimir w Sierpień 19, 2013, 23:37:21
czemu normalne jest to, że pęka za wzmocnieniem?
Bo na wzmocnieniu jest...mocne a poza słabe ( osłabione przez spawanie, zmęczone przez działające siły - jeśli wzmocnienie obejmuje za mały obszar). Dobrym przykładem jest mocowanie główki rowerów w ramach mtb - kiedyś dwie rury jedna pod druga (http://cdn.media.cyclingnews.com/2012/03/03/2/form_steel_fs_head_tube_600.jpg )
teraz dwie rury połączone razem i do tego wspawana główka ramy (http://cdn.mos.bikeradar.com/images/news/2012/09/11/1347354818284-2b4p7hqh5ing-670-75.jpg).

borimir

Dzisiaj rano odebrałem ramę z naprawy w Al-Spaw. Koszt to 200zł. Jak wrócę z pracy to przed złożeniem roweru zrobię parę zdjęć i dorzucę do wątku. Może kogoś zainteresują.

storm

Mnie na pewno zainteresuję, bo miałem podobny problem u siebie, aczkolwiek w innym miejscu. I wtedy poratowałem się "klajstrowaniem" za pomocą laminatu. I jak do tej pory trzyma :)

Yin

Cytat: borimir w Sierpień 23, 2013, 10:49:30
Koszt to 200zł.
Musieli konkretne wzmocnie wspawać bo cena iście Warszawska :) Czekam na fotki.

borimir

Jak obiecałem oto zdjęcia pospawanej ramy oceniajcie i komentujcie.

hansglopke

Za dwie paczki, to chyba z 8h poświęcił na spawanie.
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

Yin

Wizualnie bez rewelacji, oby trzymało solidnie.