Zlot 2026 Międzynarodowy Zlot Miłośników Rowerów Poziomych
Dolina Baryczy, 1-5 lipca 2026

Jakby tu zbudować...

Zaczęty przez storm, Wrzesień 03, 2012, 13:44:26

Poprzedni wątek - Następny wątek

storm

Od kilku lat kombinuję jak konik pod górkę. A to SWB, a to VG3, a to SLR...
Wszystkie rowery miały swoje wady i zalety (vel zady i walety).

Obecnie po przejażdżce na Pomorzu i po Szczecinie znowu poczułem wady braku amortyzacji i chciałbym ten fakt zmienić. W związku z czym myślę o zmianie aktualnie używanej konstrukcji na coś amortyzowanego.
Moje wymagania są następujące:
- amortyzacja FULL
- NISKI do 45cm wysokości siedzenia (ew. MAX to 50cm, ale nie więcej, bo ja skakać na fotelik nie będę)
- X-Seam na 86cm
- brak kolizji korb z kołem przednim
- napęd na tył (widziałem jak nie daje sobie rady na piachu Flevo, a podjazdy pod górkę powodują, że FWD staje dęba i nie ciągnie...)
- SWB
- długość do 210cm
- w miarę kompaktowa konstrukcja
- sterowanie ASS

Czy ktoś zna taką konstrukcję, która spełniałaby takie wymagania?
Ewentualnie jakieś plany/szkice konstrukcyjne?
Ktoś by się podjął zbudowania? ;)

MYSH

Storm może możesz mnie wyśmiać ale proponuję swoją konstrukcję:)

1. Wstawiasz przedni amor do mini kółka i masz wersje niskopodłogowca (FULL AMO)
2. mój ma 213 ale bez problemów wiem już jakby go odchudzić o lekko 50 cm, będzie jeszcze krótszy bo Ty jesteś "z metra cięty"
3. tani i łatwy w konstrukcji, ewentualnie płać za alu i masz ładny rowerek:)
4. Brak jakichkolwiek kolizji (nie licząc kierownicy z okiem ale że lubisz "na chomika" to nie będziesz miał tego problemu

Ale i tak wierzę że wylaminujesz sobie coś sam:)

Danielasty

ja dla Ciebie bym widział swb raffiego. choć osobiście podoba mi sie jego uss :)

storm

Nie zamierzam nikogo wyśmiewać MYSH :)

Ale to nie przejdzie. jak wstawiasz amorka do przodu u mnie, to będzie to problemem bo:
- idzie wysokość przodu do góry i to podwyższy mi fotelik z 45cm do 50cm (mam na myśli SLRa)
- zmienia się pochylenie fotelika, co mogę ewentualnie skompensować, ale też zmienia się kąt suport-fotelik, a to może i na pewno niekorzystnie wpłynie na pracę nóg
- pogarsza się widoczność i kierownica lub/i przód mogą zasłaniać to i owo

Twoja konstrukcja do mnie nie przemawia, bo niestety ale mam ciutkę krótsze giry i nie sięgnę, a jak sięgnę to trzeba będzie przemieszczać kierownicę do tyłu, aby zmieścić koło etc. Czyli de facto muszę myśleć o takiej konstrukcji, która będzie krótka (rozmieszczenie ciężaru), ale zarazem będzie trzymała przednie koło z daleka od suportu. To jest dosyć skomplikowana opcja i zdaje się, że czeka mnie powrót do Qcada... :]

@Danielasty - mnie się konstrukcja Raffiego podoba :D
Gorzej, że musiałbym ją mooocno poprzerabiać jeśli chodzi o przód, aby to i owo pomieścić i nie wiem czy da się to zorbić w alu (mocne gięcie by musiało tam nastąpić i to w 2 miejscach: przed i za sterami)

Franc

Storm: polecam wersję XS mojego IMK P8. W tej chwili mój się reguluje od 165cm wzrostu (z korbami 155mm) do 190cm (z korbami 170mm), wysokość fotela to 43cm, długość <200cm dla wzrostu 176cm. Można jeszcze zmienić kąt pochylenia ukośnej belki ramy to jeszcze bardziej się da skrócić ramę. Nie ma kolizji korby z kołem.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-01 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

Yin

MYSH

ten sotatni to będzie moja następna konstrukcja :) tylko że na 26'':)

storm

@Yin - nie doczytałeś. To ma być FULL ale niski FULL... :]

Franc

Dokładnie jak mój przyszły IMK P8 :D - full i niski (wysokość fotela ~43cm), koła 20-26". Zresztą tak miał IMK P7.

IMK P14-01 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

pajak_gdynia

Coś mi się wydaje, że dryfujesz w stronę moich "zachcianek" (przynajmniej odnośnie geometrii ramy).
Urzeczywistnieniem moich wymysłów jest HP Velotechnik SpeedMachine: ładnie niski, ładnie kompaktowy, ładnie zwrotny, napęd na tył, dobrze pakowny. Fabrycznie mają zerowy squat :)

tatar

Mi się wydaje, że poprzedni rower Franza (ten aluminiowy z jednostronnym widelcem) dokładnie spełnia wszystkie wymagania.
Jeździłeś na nim?

storm

@Pająk - tak jakby... Tylko do tego trzeba idealnie wprost ustawionych proporcji, odległości, dystansów, etc etc etc... Wtedy prawdopodobnie dałoby się uzyskać niską wysokość fotelika (ważne w jeździe miejskiej!) i mieć amortyzację (bo ta zabiera miejsce).

@Tatar - taa, widziałem go, ale na nim niestety nie jeździłem, byłbym ciutkę za krótki pewnie ;]
Za to jeździłem na IMK P6, rowerze Żony Franca i to było bardzo ciekawe, aczkolwiek niestabilne do końca uczucie ;) (w sensie zachowania roweru)

Franc

P8 daje się regulować dużo lepiej niż P7.
IMK P8 bazuje na sprawdzonej geometrii IMK P7 (ma tylko 2cm podniesiony suport, żeby nie było nawet najmniejszej kolizji korby z kołem) i minimalnie bardziej pochylone oparcie, ma tego samego monosztućca z przodu, mocniejszą ramę i wahacz oraz działającą regulację. Doświadczenie podpowiada mi też jak jeszcze lepiej zrobić Amortyzator w Główce Ramy (niestety tylko sprężyna-elastomer), tak, żeby nie miał luzów takich jak miał P7 (podchodziły pod 0.5O) i zachować zbliżoną wagę ~1.2kg.

IMK P14-01 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

paaj

A może coś podobnego w kształcie do mojego :), oczywiście krótszego w tylnej części i bez trójkątnego wahacza.
I oczywiście nie stalowego  i ciężkiego jak mój  ;D.
Zdjęcie poniżej z galerii bzabarowa pokazuje Twój i mój obok siebie - można porównać.
A poza tym chyba nie najgorzej Ci się na moim jechało jak pamiętam ;)
.

Yin

Cytat: storm w Wrzesień 04, 2012, 09:27:05
@Yin - nie doczytałeś. To ma być FULL ale niski FULL... :]

Storm - nie dopatrzyłeś ;) Wszystkie moje przykłady są na kołach 2x 20" i wysokość siedzenia wypada w nich +- 45- 50cm* tak jak w założeniach.  Są w galerii hi racerów przez wzgląd na jednobelkowy układ ramy - ot przykład że do hi można dać kola 20" i robi się mid..

*Tym niżej im bliżej tylnego koła dasz fotelik, amortyzacja w stylu zoxa pozwoliła by na ustawienie fotelika najbliżej do tylnego koła, w innym układach musisz jeszcze gdzieś pomieścić damper.