Zlot 2026 Międzynarodowy Zlot Miłośników Rowerów Poziomych
Dolina Baryczy, 1-5 lipca 2026

Mhroczny poziom - czyli początki :)

Zaczęty przez Mhrok, Styczeń 10, 2012, 21:18:14

Poprzedni wątek - Następny wątek

Franc

Mufa suportu: jeżeli planujesz EN-AW 2017A (Pa6) to toczy się ją z pręta D40, bez konieczności toczenia po zewnętrznej. Link do rysunku mufy znajdziesz na Forum u Cyqlop'a (https://sites.google.com/site/cyqlopproject/pliki?pli=1).
Ja mam zamiar w przyszłym tygodniu zacząć toczyć swoją.
Główkę ramy (z EN-AW 2017A) pod stery 1 1/8" zewnętrzne (wystające) toczysz również z pręta D40mm (i również nie ma potrzeby toczyć z zewnątrz).
Ogólnie trudno jest znaleźć rurę D40x5mm z EN-AW 2017A.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-01 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

Mhrok

Cytat: Franc w Marzec 01, 2012, 22:02:52
Mufa suportu: jeżeli planujesz EN-AW 2017A (Pa6) to toczy się ją z pręta D40, bez konieczności toczenia po zewnętrznej. Link do rysunku mufy znajdziesz na Forum u Cyqlop'a (https://sites.google.com/site/cyqlopproject/pliki?pli=1).
Ja mam zamiar w przyszłym tygodniu zacząć toczyć swoją.
Główkę ramy (z EN-AW 2017A) pod stery 1 1/8" zewnętrzne (wystające) toczysz również z pręta D40mm (i również nie ma potrzeby toczyć z zewnątrz).
Ogólnie trudno jest znaleźć rurę D40x5mm z EN-AW 2017A.
Właśnie problem jest taki, że mam już kupione stery pół-zintegrowane, czyli na śr. wew 44mm, co raczej eliminuje pręt D40mm ;)
Mufa suportu będzie przeszczepiona z ramy razem z rurą od przerzutki przedniej i hakami tylnego koła oraz pivotami.
Można wiedzieć gdzie toczysz swoją główkę ramy, o ile dobrze pamiętam też będziesz stosował stery pół-zintegrowane? (Tylko Ty chyba Alu, dobrze mi się wydaje?)

Pamiętaj, że rozmawiamy o stali, jeżeli o mnie chodzi. ;)

Franc

Stal = ups. Ale tu 2~2.5mm ścianki jest wystarczające.
Ja też będę miał stery półzintegrowane - będę toczył pręt D50 ale alu. Planuję zrobić to sam u siebie w pracy, właśnie w przyszłym tygodniu.
Stali to mi nie dadzą toczyć, ale możesz spróbować na ul. Podskarbińskiej w dawnym WZL'u. Tam są Maroma /Skos /Wimech - ja im zlecałem różne robótki, między innymi zawodowe: toczą, frezują, wycinają wodą i laserem, spawają, lakierują. Jeżeli chodzi o moje domowe okolice, to w Piasecznie na Czajewicza oraz w Nowej Iwicznej na Krasickiego i koło Kieleckiej są ślusarze.

IMK P14-01 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

Mhrok

Cytat: Franc w Marzec 01, 2012, 22:35:20
Stal = ups. Ale tu 2~2.5mm ścianki jest wystarczające.
Ja też będę miał stery półzintegrowane - będę toczył pręt D50 ale alu. Planuję zrobić to sam u siebie w pracy, właśnie w przyszłym tygodniu.
Stali to mi nie dadzą toczyć, ale możesz spróbować na ul. Podskarbińskiej w dawnym WZL'u. Tam są Maroma /Skos /Wimech - ja im zlecałem różne robótki, między innymi zawodowe: toczą, frezują, wycinają wodą i laserem, spawają, lakierują. Jeżeli chodzi o moje domowe okolice, to w Piasecznie na Czajewicza oraz w Nowej Iwicznej na Krasickiego i koło Kieleckiej są ślusarze.
Jeżeli czas pozwoli to może nawet jutro tam podjadę i popytam. "Tam" = Podskarbińska, bo do Piaseczna się nie będę rowerem pchał :>
Podjadę, zdam relację potem co i jak, może w jednym miejscu zrobię wszystkie robótki blaszano-rurowe w rowerze :)

hansglopke

Cytat: Franc w Marzec 01, 2012, 22:35:20
będę toczył pręt D50

Panowie czytam i nie mogę zrozumieć o czym piszecie. "Pręt D50"? Raczej WAŁEK.
Sory, że się czepiam.
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

Franc

Wałek to po obróbce (chyba). Wyjściowy materiał to chyba jednak pręt, no chyba, że bardzo gruby (ale D40 to jeszcze nie jest grube).

IMK P14-01 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

hansglopke

Cytat: Franc w Marzec 02, 2012, 07:52:28
Wałek to po obróbce (chyba). Wyjściowy materiał to chyba jednak pręt...

Tu się zgadzam. Nie mogłem sobie jednak wyobrazić jak robisz mufę suportu z sześciometrowego pręta..... :D
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

Mhrok

Zaczynam rozważać przemianę projektu ze stalowego spawanego na aluminiowego klejonego/kompozytowanego. Takie właśnie rozważania doprowadziły do:

Proste, nie wiem czy wytrzyma łączenie dwóch profili i oś wahacza w jednym miejscu (wątpię). Nie sprawdziłem jak będzie biegł łańcuch powracający.

Wcześniejsza wersja:

Tutaj z kolei problem z prowadzeniem łańcucha - ciągle się z tym zmagam - Jak poprowadzić łańcuch, żeby przeszedł nad wahaczem i się zmieścił pod fotelikiem. Moja zmora.

Oraz na koniec, taka tam wersja pośrednia:

Jestem rozdarty z lekka i trochę przybity tym cholernym łańcuchem i prowadzeniem go...

Pozdrawiam.

Franc

Wersja pośrednia - do bani :) Im mniej załamań ramy, tym lepiej.
Górny łańcuch prowadzisz pod rolką, wytoczoną np. z kółka od hulajnogi (D50~60mm + kołnierz). Rolkę umieszczasz pod fotelem, albo przy samej osi wahacza. W pierwszym wariancie lepiej będzie chyba postawić rolkę na rurze podpierającej fotel.
Jak na tym łączeniu dwóch rur i mufy wahacza dasz górą dodatkowy zastrzał (zmieści się pod fotelem) to ci wszystko wytrzyma i będziesz miał miejsce, gdzie oś rolki mocować.
Dolnym łańcuchem się nie martwiłbym - zawsze można wpakować w rurkę i poprowadzić jak się chce.

IMK P14-01 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

storm

@Mhrok - ale czy w ogóle zastanawiałeś sie nad wysokością fotela? Bo patrząc na te rysunki to widzę, że to w ogóle jest chyba kwestia przez ciebie pomijana? I w związkuz  tym nie wiem - budujesz high racera czy coś niższego czy jak? Może postaraj sie tzrymać w planach jednej wysokości i do niej dopasowywać ramę i przesuwać tylko fotelik przód-tył?

Mhrok

Cytat: storm w Marzec 03, 2012, 23:26:28
@Mhrok - ale czy w ogóle zastanawiałeś sie nad wysokością fotela? Bo patrząc na te rysunki to widzę, że to w ogóle jest chyba kwestia przez ciebie pomijana? I w związkuz  tym nie wiem - budujesz high racera czy coś niższego czy jak? Może postaraj sie tzrymać w planach jednej wysokości i do niej dopasowywać ramę i przesuwać tylko fotelik przód-tył?

Jak widzisz dążę do około 50cm nad ziemią.

hansglopke

Cytat: Mhrok w Marzec 03, 2012, 21:56:14
Zaczynam rozważać przemianę projektu ze stalowego spawanego na aluminiowego klejonego/kompozytowanego.

Pierwszy rower zrób stalowy. Jak się nie uda za pierwszym razem zawsze taką stalową ramę można "skrócić i wyrzucić".  Wyjdzie w miarę dobrze, to lekkie poprawki i możesz stosować inne, lżejsze, materiały.

pajak_gdynia

Cytat: Mhrok w Marzec 03, 2012, 21:56:14
Zaczynam rozważać przemianę projektu ze stalowego spawanego na aluminiowego klejonego/kompozytowanego. Takie właśnie rozważania doprowadziły do:
Picturów nie widać :(

Cytat
Proste, nie wiem czy wytrzyma łączenie dwóch profili i oś wahacza w jednym miejscu (wątpię).
Obciążenie ogona będzie niewielkie (no chyba, że myślisz o wyprawie do Chin :) ). Tą częścią się w ogóle bym nie przejmował. A jakby coś się działo, to zastrzał załatwi wszystkie problemy.

Cytat
Nie sprawdziłem jak będzie biegł łańcuch powracający.
Powrót możesz "na dzień dobry" olać zupełnie.

Cytat
Tutaj z kolei problem z prowadzeniem łańcucha - ciągle się z tym zmagam - Jak poprowadzić łańcuch, żeby przeszedł nad wahaczem i się zmieścił pod fotelikiem. Moja zmora.
Aż dziw mnie bierze, że Trajk-o' nie zgłosił protestu :) Znacznie prostsze jest poprowadzenie łańcucha pod wahaczem! Rolka "siłowa" wprowadza największe straty, więc lepiej zrobić ją większą i najlepiej zębatą. I nie zapomnij, że będzie występowało "bujanie" (squat), które można zminimalizować (lub nawet wyeliminować) poprzez odpowiednie umieszczenie rolki (czego raczej nie uda Ci się zrobić mając rolkę pod fotelem)

Franc

CytatRolka "siłowa" wprowadza największe straty, więc lepiej zrobić ją większą i najlepiej zębatą.

I tu się z Kolegą nie zgodzę, a w zasadzie zgodzę ale tylko połowicznie. Rolka powinna być duża - tak. Zębata - nie bałdzo, bo zęby uniemożliwiają przesuwanie się łańcucha prawo-lewo, w zależności od zapiętych biegów, czyli wymuszają konkretne położenie łańcucha a to zuo. Taką zębatą rolkę trudno się robi. Lepsza jest gładka, szersza niż łańcuch - prościej, taniej, nie blokuje przesuwu łańcucha. A policzki robić i tak trzeba i tak.

IMK P14-01 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

Mhrok

Cytat: Franc w Marzec 04, 2012, 10:56:10
CytatRolka "siłowa" wprowadza największe straty, więc lepiej zrobić ją większą i najlepiej zębatą.

I tu się z Kolegą nie zgodzę, a w zasadzie zgodzę ale tylko połowicznie. Rolka powinna być duża - tak. Zębata - nie bałdzo, bo zęby uniemożliwiają przesuwanie się łańcucha prawo-lewo, w zależności od zapiętych biegów, czyli wymuszają konkretne położenie łańcucha a to zuo. Taką zębatą rolkę trudno się robi. Lepsza jest gładka, szersza niż łańcuch - prościej, taniej, nie blokuje przesuwu łańcucha. A policzki robić i tak trzeba i tak.
Rozumiem, że kółko od hulajnogi będzie ok? Tam są łożyska kulkowe, więc powinno styknąć?

O bujaniu wiem, i dlatego próbuję je minimalizować. Nie uniknę go przecież, chyba, że puściłbym łańcuch przez oś wahacza :D

Moim problemem jest to, że wahacz w osi ma jakieś 50+2*30=110mm szerokości, a to oznacza, że już w osi będzie robił problem łańcuchowi, który, jeżeli szedłby równolegle do ramy, byłby może jakieś 10-40mm od niej oddalony(tak mi się wydaje). Do tego musi się z nim(wahaczem) minąć. Myślałem nad patentem w postaci haków kół, które mają mocowanie profilu niżej niż oś, co dałoby swobodę łańcuchowi.