Zlot 2026 Międzynarodowy Zlot Miłośników Rowerów Poziomych
Dolina Baryczy, 1-5 lipca 2026

Świetny, moim zdaniem, sposób na amortyzację kół przednich.

Zaczęty przez ks_robak, Sierpień 19, 2011, 20:35:49

Poprzedni wątek - Następny wątek

ks_robak

Witam,
chciałbym się podzielić wrażeniami z użytkowania przedniego widelca jednostronnego mojego projektu i wykonania.
Jeździłem na wielu amortyzowanych widelcach i we wszystkich drażniła mnie zła reakcja na drobne nierówności, które są bardzo dotkliwe dla nadgarstków - a jeszcze bardziej drażniła mnie cena tych, które radziły sobie w miarę dobrze.
Postanowiłem skonstruować wahacz wleczony pojedynczy, umieszczony z jednej strony koła przedniego, o prostej konstrukcji i niewielkiej wadze.

Oto efekt mojej pracy:

Wahacz spisuje się świetnie, frajda z jazdy jest wielka, wybierane są najdrobniejsze nierówności przy dużym ciśnieniu powietrza w dętce, co skutkuje małymi oporami toczenia. Konstrukcja jest bardzo prosta, poduszka powietrzna to moja fanaberia, wcześniej założyłem sprężynę i też było znakomicie.
Polecam to rozwiązanie.

Pozdrawiam
Jacek

Yin

Ciekawy patent ale:
1- Daj więcej większych fotek, na tym widać tylko ogólną koncepcję.
2- A co z hamulcem na przednim kole?
3- Niska waga to..?

ks_robak

Cytat: Yin w Sierpień 19, 2011, 21:05:171- Daj więcej większych fotek, na tym widać tylko ogólną koncepcję.
E tam... ogólną ;-) Dolna rura wahacza, do której jest przymocowane koło, jest ułożyskowana (po lewej) na dwóch łożyskach kulkowych, lepsze byłyby igiełkowe - są mniejsze i bardziej przystosowane do dużych sił... "Palec" przymocowany do dolnej rury naciska na poduszkę - ot i cała filozofia.

Cytat: Yin w Sierpień 19, 2011, 21:05:172- A co z hamulcem na przednim kole?
Będzie w piaście lub tarczowy.

hansglopke

"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

ks_robak

Cytat: hansglopke w Sierpień 19, 2011, 21:14:24
Więcej fotek. Te dwa manometry u góry też są po coś.

Dwa manometry, bo dwie poduszki, również z tyłu, gdzie jest wahacz podparty poduszką...
Jutro zrobię zdjęcia przy dziennym świetle...

Yin

Więcej pytań:
Ile jest skoku?
Z czego jest zrobiona poduszka?

ks_robak

Cytat: Yin w Sierpień 19, 2011, 21:19:20
Więcej pytań:
Ile jest skoku?
Z czego jest zrobiona poduszka?

Skok przy sprężynie był projektowany na ok. 100mm, wtedy też należałoby dać tłumienie np. olejowe bo buja, ale jako że jestem przeciwnikiem tłumienia (straty energii ;-)), założyłem poduszkę - skok zmniejszył się do jakichś 50mm, ale nie buja i można łatwo dostosować do obciążenia.

Poduszka zrobiona jest z węża strażackiego fi 50mm. Za cholerę nie mogłem znaleźć innego dostępnego sposobu.

horizon

A przy podrzuceniu przedniego koła nie uderza mocno o ogranicznik?

ks_robak

Cytat: horizon w Sierpień 19, 2011, 21:35:31
A przy podrzuceniu przedniego koła nie uderza mocno o ogranicznik?

Nie ma szans, poduszka nie puści - myślałem o zastosowaniu "górnego" odbojnika, ale okazał się zbędny - poduszka ma zdecydowanie inną charakterystyką niż sprężyna. Potrzebny jest odbojnik dolny, koło opada np. przy zjeździe z krawężnika.

horizon

Właśnie o takie coś mi chodziło tylko źle to może napisałem :)

tomek70

super i jeszce te mnometry :) bajer a wykonanie poduszek z węża ale jak sklejony ? bo kombinowałem podobnie z dętką ale pękła , szczegóły poduszki prosimy i więcej fotek

ks_robak

Cytat: tomek70 w Sierpień 20, 2011, 00:14:12wykonanie poduszek z węża ale jak sklejony?

Nie sklejony, złożony i skręcony śrubami - proste rozwiązanie okazało się najlepsze.

Obiecane zdjęcia:

Yin

Świetny projekt, podoba mi się pełna osłona łańcucha. Jak wagowo wychodzi ten przedni amorek i cały rower?
Można by trochę zmienić malowanie i dodać trochę elementów z miedzi i brązu i wyszła by bardzo klimatyczna streampunkowa maszyna :)

ks_robak

Cytat: Yin w Sierpień 20, 2011, 12:11:03
Świetny projekt, podoba mi się pełna osłona łańcucha. Jak wagowo wychodzi ten przedni amorek i cały rower?
Można by trochę zmienić malowanie i dodać trochę elementów z miedzi i brązu i wyszła by bardzo klimatyczna streampunkowa maszyna :)

Dzięki :-)
Waga całego roweru to ok. 18kg. Czyli bez rewelacji. Zresztą nie waga była priorytetem, chodziło głównie o test idei. Po testach stwierdziłem, że zmienię koła na 28 calowe a łańcuch zastąpię paskiem - ale to już przy następnej ramie, którą wykonam z aluminium, i to pewnie dopiero za kilka miesięcy. Trudno znaleźć czas, a równolegle dłubię przy poziomie i paru innych rzeczach...
Przedniego widelca nie ważyłem.

Jakub S.

Jak rozwiązałeś zawias wahacza?
Bardzo mi się podoba całość :)
Jakub Sałata