Zlot 2026 Międzynarodowy Zlot Miłośników Rowerów Poziomych
Dolina Baryczy, 1-5 lipca 2026

Duże blaty

Zaczęty przez storm, Maj 14, 2011, 00:52:06

Poprzedni wątek - Następny wątek

storm

Jest propozycja, co by wspólnie zakupić większą ilość aluminium 7075-T6 i z niego wyciąć większą ilość blatów o większych niż standardowe (T52-53 zęby) ilość zębów (~>60).
Razem z Francem szukamy chętnych osób do współudziału w tym przedsiewzięciu, przewidywany koszt zakupu materiału, tj 250cm * 125cm * 0.4cm po 5 PLN/kg = 141 PLN, co pewnie starczyłoby na kilkanaście nowych blatów o bardzo przyzwoitych paramterach wytrzymałościowych. (ponoć to alu jest najlepsze dostepne na rynku)

Licząc ostrożnie po 30x30cm powierzchni na każdy blat, powinno wyjść co najmniej z 24 sztuki... :)

kaczor1

Cytat: storm w Maj 14, 2011, 00:52:06
... Razem z Francem szukamy chętnych osób do współudziału w tym przedsiewzięciu, ...

No to ja chętnie się przyłącze.

Yin

Jestem zainteresowany. Liczyliście +- końcową cenę 1 blatu?

storm

@Yin - nie. Nie wiem ile będzie kosztowała robocizna, ale moim zdaniem powinnismy się zmieścić w 100 PLN... Czekam na więcej informacji od Franca.

toft

Ja bym chętnie partycypował w samej blasze:), tak by mi się z pół metra kwadratowego przydało...

Yin

Toft CNC u Ciebie w pracy ruszyło wcześniej? Czy to jakiś projekt poza rowerowy?

toft

Nie, cnc nie ruszyło jeszcze, natomiast blacha przydałaby się do czego innego więc tak tylko zapytałem jakbyście mieli mniej chetnych na blaty i zostało coś z arkusza to bym dołożył się do tego.
Interesowałoby mnie też blacha o grubości 10mm i 15mm.
Natomiast jak cnc ruszy to pierwszych trzech forumowiczów dostanie ofertę promocyjną na aluminiowe foteliki do poziomek:).

Franc

Storm: ja ci wysłałem cenę 5pln/kg? Qrwa, robiłem obliczenia będąc na zakupach i myśląc o tym co kupić do domu. Cena za EN-AW 7075-t6 to bliżej 50pln/kg niż 5pln/kg więc się nieźle walnąłem i to może mało zabawne, do tego ta płyta będzie ważyć coś koło 34kg (bo teraz sprawdziłem gęstość alu) :(.
Poza tym 65T= D268mm.
W poniedziałek, jak tylko ustalę gdzie obecnie moja Firma kupuje Alu, to sprawdzę cenę.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-01 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

Bryxon

Witam,

Ja też jestem chętny na blat:)

Interesuje mnie >=57 zębów - moze być i więcej - dostosuje się:)
Mój oryginalny blat z challenge obecnie jest obrócony odwrotnie bo po 13kkm zęby były mocno zjechane na krawędziach natarcia. Wygląda trochę dziwnie bo osłona (rant) nie z tej strony no i nie wiem na jak długo to starczy - zęby już cieniutkie no i znów będzie głośny.

Pozdrowienia i oby nam to wypaliło:)
Bryxon

Pozdrawiam

Bryxon

"na horyzont i jeszcze.."

wrmichal

też bym się chętnie pisał tylko macie kogoś kto to wytnie,raczej laser zostaje? Czy coś innego?
No i jaki będzie końcowy koszt?
Chyba że tylko mowa o samym blacie a reszte mam sobie sam zrobić?:)
Ebenen ist eine Maschine.
Michał

art75

też w to wchodzę :)

toft

No własnei, czyli jakie konkluzje co do zakupu arkusza blachy? Swoją drogą gdzie zamawiacie? Jak kiedyś pytałem w Katowicach o kawałki blach a nie cały arkusz to mnie odesłali do wawy. Ale podobno da się to załatwić, dzwonisz i jak leży coś mniejszego to najbliższym ptransportem ci dowożą.
Pozdrawiam:)

storm

Wszystko będzie wiadomo jak Franc uzyska odpowiednie dane ze swoich źródeł informacji - czyli prawdopodobnie już jutro [dzisiaj] :)

hansglopke

"Mnie się wydaję" (coś z klasyka :D), że jak się zamówi tyle, a tyle wyciętych blatów na laserze z konkretnej blachy, to może być taniej, niż kupowanie alu, transport, zlecanie i transport - czyli ten co wycina ma większe upusty, niż prywatnie na paragon.
1.Parę rzeczy już wyciołem i wiem, że mi sie nie opłaca jeździć do hurtowni po blachę i wycinać.
2. Blacha jest w arkuszach, a coś z odpadem trzeba zrobić, czyli albo kupuję odpad ja, albo klient.
3. Większa firma ma większe upusty i może wyjść taniej.
4, Zakładamy, że za wszystko płaci klient i szczegółami się nie martwimy.
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

Franc

Kwestia jest taka, że mój wycinacz (laserowy i wodny + obróbka CNC) w ogóle nie obrabia EN-AW 7075 w postaci blach, czasem tylko w postaci prętów/płyt bo jego klienci tego nie potrzebują. Więc nie chce mu się bawić w sprowadzanie całego arkusza i płacenie za niego, do nikt poza nami nie będzie go potrzebował.
Ale jak mu się przywiezie blachę, to pewnie wytnie.

Edit:
Już dzwoniłem do Firmowego dostawcy Alu: mają kawałek arkusza EN-AW 7075 o grubości 4mm i wymiarach 1000mmx700mm=8kg w cenie 37pln/kg brutto czyli, kosztujący 296pln.
Da się z tego wyciąć 6 blatów 65T i max 2 blaty 70T lub 8x65T i trochę ścinków.
Mało kto tego potrzebuje w Polsce, więc nie wiedzą kiedy mogliby ściągnąć całą formatkę 2500mmx1250mm.
Rozmawiałem też z wycinaczem: jak dostanie blachę, to wytnie. Cena: muszę mu przesłać rysunki i ilości, to wyceni.
Jak chcecie pokrycie galwaniczne (czarne eloksydowanie) to dajcie znać -  jest to płatne dodatkowo.

Hansglopke: jak już wielokrotnie pisałem: mało kto używa w Polsce blachy z EN-AW 7075 a jeżeli już to grubszej, więc nie ma zapotrzebowania, więc hurtownie nie mają na składzie, więc wycinacze tym bardziej nie mają. I nie chce im się jeździć po hurtowniach w poszukiwaniu takiej blachy dla paru popierdułek, bo to muszą być wyspecjalizowane hurtownie a nie ta najbliższa, za rogiem. Prawdą jest, że większe firmy mają większe upusty, ale w hurtowni za rogiem, w której zwyczajowo kupują, a jak trzeba pojechać na drugi koniec wAw, do wyspecjalizowanej hurtowni to już upustów nie będzie.

Toft: w hurtowni mają jeszcze pasek o szerokości 200mm i długości coś pod 2000mm (4mm grubości), na blaty się nie nadaje bo 65T to D=267, ale jak byś potrzebował.......
Pzdrw.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-01 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800