Zlot 2026 Międzynarodowy Zlot Miłośników Rowerów Poziomych
Dolina Baryczy, 1-5 lipca 2026

letnia przejazdzka - szukam odwaznych :)

Zaczęty przez gemsi, Marzec 29, 2011, 22:07:04

Poprzedni wątek - Następny wątek

storm

Eee tam nie możesz... Możesz, tylko musisz chcieć, poza tym to nie jest trening konieczny, a zwyczajna wycieczka nad morze ;) W planie mamy do zrobienia góra 200km w ciągu 5-6 dni. I to w tempie wycieczkowym a nie brevetowym, więc spokojnie byś sobie wypoczął i w dodatku jechał bez trzymanki, pewnie jeszcze holując mnie i Olafa  za sobą... ;)

gemsi

Cytat: grzegorz w Maj 30, 2011, 22:02:05
Oj, dość ambitna ta górska trasa.
Gdybyś się zdecydował na nią, to chętnie podpowiem ciekawszy wariant pomiędzy Wadowicami, a Nowym Sączem.

to na razie szkic :)

gemsi

Cytat: storm w Maj 30, 2011, 22:03:14
Eee tam nie możesz... Możesz, tylko musisz chcieć, poza tym to nie jest trening konieczny, a zwyczajna wycieczka nad morze ;) W planie mamy do zrobienia góra 200km w ciągu 5-6 dni. I to w tempie wycieczkowym a nie brevetowym, więc spokojnie byś sobie wypoczął i w dodatku jechał bez trzymanki, pewnie jeszcze holując mnie i Olafa  za sobą... ;)

no wlasnie, co to za frajda 200 km w 6 dni ? :)

storm

No wiesz @Gemsi, z bagażami... Poza tym tu jest przyjemność jeszcze z czego innego: MORZE :D

gemsi

Cytat: storm w Maj 30, 2011, 22:17:10
No wiesz @Gemsi, z bagażami... Poza tym tu jest przyjemność jeszcze z czego innego: MORZE :D

w zeszlym roku, jak nie bylem wyjezdzony, to w 6 dni z bagazami zrobilem 860 km :)

pajak_gdynia

Chmm. Straciłeś parę najważniejszych rzeczy :( (czytaj podjazdów).

Primo: Startuj z Przemyśla, da się dojechać pociągiem, zaliczysz podjazd pod Ustrzyki.
Secundo: ja raczej bym pojechał bliżej granicy. Częsciej się zmęczysz niż spocisz z powodu samochodów
Tercio: Przełęcz Karkonoska wydaje się superancką "koroną" do tej trasy.

A tak w ogóle: jakieś terminy?

gemsi

TrAsa do dopracowania, termin do ustalenia

gemsi

Podaje termin :

24-31.07.2011,

proponuje wyjazd pociagiem do Poznania a potem z

Poznan - Świdwin
Świdwin - Kołobrzeg i kierunek na trójmiasto,
z trójmiasta powrót przez Elblag, Morąg, Nidzice, Mławe, Ciechanów, Legionowo

Storm, jedziesz ? :)

planuje dziennie robic max 200 km

storm

Chętnie, tylko załatw mi urlop wpierw :/

Ale zobaczę co się da zrobić jeszcze...

gemsi

Cytat: storm w Czerwiec 19, 2011, 11:39:19
Chętnie, tylko załatw mi urlop wpierw :/

Ale zobaczę co się da zrobić jeszcze...

zalatw, zalatw, sam zalatw :)

storm

Dodaję jeszcze jeden warunek - sprawny rower. Póki co przerabiam fazę przejscia z VG3 na SLRa i wcale nie jest tak kolorowo jak myślałem...

Jakub S.

Cytat: storm w Czerwiec 19, 2011, 15:36:48
Dodaję jeszcze jeden warunek - sprawny rower. Póki co przerabiam fazę przejscia z VG3 na SLRa i wcale nie jest tak kolorowo jak myślałem...

Powiedz z czym masz problem, przerobiłem to wszystko 2 razy w różnych opcjach wzrostu użytkownika ;) Ja bym od razu trochę zmodyfikował prowadzenie łańcucha, to ucho przy główce ramy do podwieszenia łańcucha to jakieś nieporozumienie, żeby napędową część łańcucha zmuszać do takiego ułożenia się.
Jakub Sałata

storm

Dzięki Saurus :D
1. Za krótki bom miałem, ale przełożyłem tego z VG3 i działa - nie ma to jak dobra średnica i STANDARD wykonywania kolejnych ram :)

2. Rurki prowadzące łańcuchz  przodu blokują mi hamulec na tym sztywnym widelcu i vice versa, on mi blokuje rurki. Nie chce wiedzieć co by było gdybym chciał cofnąć łańcuch po skręcie koła, więc chwilowo dałem hydraulika tarczowe, ale one i tak są już dosyć marne...

3. Chyba na wahaczu są piwoty zbyt obszerne, bo mi hamulce Vki z tyłu nie chciały wejść i wbiłem je na CHAMA, więc mi nei pracują wcale :/ Czyżbym musiał wymienić Vki na jakieś porządniejsze (trzymajace standardy w średnicy dopasowania rurek/tulejek?) czy co?

Zdjęcia ze składania roweru są tutaj (z wczoraj jeszcze):
http://storm.oceangirl.eu/SLR/rower1/

Jakub S.

Cytat: storm w Czerwiec 19, 2011, 16:23:57
1. Za krótki bom miałem, ale przełożyłem tego z VG3 i działa - nie ma to jak dobra średnica i STANDARD wykonywania kolejnych ram :)

Mnie akurat Mariusz 2 razy dał dużo za długie, sam sobie skracałem wg. potrzeb. U Olgi z ramy wystaje może ze 3 cm niemalowanej części, tak że przednia przerzutka już prawie się opiera na zewnętrznej (głównej) rurze przy najmniejszym blacie.

2. Rurki prowadzące łańcuchz  przodu blokują mi hamulec na tym sztywnym widelcu i vice versa, on mi blokuje rurki. Nie chce wiedzieć co by było gdybym chciał cofnąć łańcuch po skręcie koła, więc chwilowo dałem hydraulika tarczowe, ale one i tak są już dosyć marne...

To jest najpowazniejszy problem bo powoduje również bujanie widelca od nacisku łańcucha. U mnie zrobiłem 2 rzeczy:
-hamulce Tektro Mini v-brake, od czasu do czasu pojawiają się na Allegro http://archiwumallegro.pl/tektro_mini_vbrake_cyclocross_przelajowe-1019250084.html
-wyciąłem kawałek "szyny" laminatowej fotela żeby mocno odsunąć rolkę od ramy (u mnie baardzo mocno bo mam bardzo wąski wkład suportu i mały blat blisko ramy)
Tarcza właśnie to rozwiązuje. Sam mam w planach "na kiedyś" mono widelec + tarczę.

3. Chyba na wahaczu są piwoty zbyt obszerne, bo mi hamulce Vki z tyłu nie chciały wejść i wbiłem je na CHAMA, więc mi nei pracują wcale :/ Czyżbym musiał wymienić Vki na jakieś porządniejsze (trzymajace standardy w średnicy dopasowania rurek/tulejek?) czy co?
Nie rozumiem, u mnie pasowały ok tylko nawierciłem sobie w podstawie piwotów dodatkowe otwory na sprężynkę hamulca (ale mam specyficzne V-ki LX z równoległym prowadzeniem klocka i z ich ustawieniem w ogóle jest trochę cyrku).

Zdjęcia ze składania roweru są tutaj (z wczoraj jeszcze):
http://storm.oceangirl.eu/SLR/rower1/

Chyba masz trochę inny kształt ramy, dostosowany do wzrostu, porównaj http://storm.oceangirl.eu/SLR/rower1/011-IMG_4536.JPG.medium.jpeg z http://www.saurus.net.pl/midracer/02.jpg
Jakub Sałata

Yin

3. Chyba na wahaczu są piwoty zbyt obszerne, bo mi hamulce Vki z tyłu nie chciały wejść i wbiłem je na CHAMA, więc mi nei pracują wcale :/
Zanotować na przyszłość - w rowerze nigdy nie wbijamy nic na chama (sam się tego nauczyłem jak skasowałem sobie stery 1 i 1/8 nabijając je metoda '' na drewienko'' zamiast splanować główkę ramy i wprasować je prasą do sterów).

Nie masz na piwotach przypadkiem lakieru? Jeśli tak to oczyszczenie z lakieru papierem ściernym powinno pomóc.  Jeśli inne v-ki też nie będą chodzić, a piwoty masz wykręcane to można je delikatnie obrobić na tokarce, lub wymienić na nową parę.