Zlot 2026 Międzynarodowy Zlot Miłośników Rowerów Poziomych
Dolina Baryczy, 1-5 lipca 2026

Budowa Low Racera

Zaczęty przez wrmichal, Styczeń 27, 2011, 16:57:57

Poprzedni wątek - Następny wątek

gemsi

Cytat: cruzbike w Styczeń 30, 2011, 09:28:24
Jakie są problemy jeśli pedały są wyżej niż serce ? krew nie dopływa do nóg, lub stóp i drętwieją czy jeszcze inaczej ?
U mnie było dretwienie i szybsze zmęczenie

wrmichal

Czyli lepiej żeby nogi były niżej?na wysokości brzucha wystarczająco?To czyli że obniżenie suportu w dół może coś zmienić?

to już teraz wiem czemy w większości zdjęc rura do suportu w dół szła.
Ebenen ist eine Maschine.
Michał

gemsi

Cytat: wrmichal w Styczeń 30, 2011, 11:38:13
Czyli lepiej żeby nogi były niżej?na wysokości brzucha wystarczająco?To czyli że obniżenie suportu w dół może coś zmienić?

jesli dasz nizej nogi to automatycznie zwiekszasz przekrój poprzeczny, a tym samym rosnie opór powietrza wiec maleje predkosc, to jest znowu poszukiwanie kompromisu. Jak juz pisalem poszukaj dobrego wzorca i lec po wzorcu, wtedy sie nie bedziesz musial wiele zastanawiac,
masz tu szybki, lekki, przemyslany , sprawdzony http://www.optimabikes.com/optima-baron.html

podglądaj najlepszych

wrmichal

Bede sie kierował właśnie większością zdjęć ,rura do suportu nie poziomo tylko lekko idąca w dół , i domierzona tak, na moja wysokość ,żeby pedała nie haczyły o opone przy skręcaniu.Raczej juz sie nie skórcze tak więc powinno być ok.
Michał

cruzbike

Cytathttp://www.optimabikes.com/optima-baron.html
właśnie takie prowadzenie łańcucha chciałem zrobić ;)
GG: 13949582

Yin

Jeśli nie masz pewności do wysokości suportu proponuje zrobić coś takiego bez bomu na przerzutkę:

Dzięki takiemu rozwiązaniu masz możliwość ustawienia suportu nad lub pod bomem + regulacje dalej / bliżej. 
Wracając do pytania o koło 24" - jeśli masz długie nogi i suport był by stosunkowo daleko to było by to do zrealizowania. Największy problem z kołem 24" przy takiej konstrukcji jaką chcesz zrobić wychodził by przy zakrętach - z racji większych wymiarów koła szybciej ocierało by o nogi lub łańcuch niż koło 20".

wrmichal

nie rozumiem tego rowiązania trochę. "nad lub pod bomem"??
Michał

gemsi

Cytat: wrmichal w Styczeń 30, 2011, 15:42:34
nie rozumiem tego rowiązania trochę. "nad lub pod bomem"??

Yin napisał, że jak zrobisz sobie taką obejmę z mufą suportu, bez tej rurki do mocowania przerzutki, to bedziesz mógl sprawdzic różne połozenia suportu, biżej/ dalej, oraz nad lub pod belką ( bomem ). Bom to ta część rury wystające przed koło ( w SWB ), do której jest przyspawana mufa suportu, zazwyczaj jest przyspawana centralnie na koncu bomu.

wrmichal

Aha kumam,wiem co to za rura jest ale nie wiedziałem że nazywa się ją tak.Ale to całe rozwiązanie da możliwość sprawdzenia tylko 2 różnych kombinacji.Mylę się?
Michał

Yin

Tak, przynajmniej w kwestii wysokości. Jednak różnica wysokości nad/ pod powinna być na tyle odczuwalna byś miał jakieś wyobrażenie w jakim kierunku iść, a kiedy już będziesz to wiedział możesz wspawać drugi suport na stałe bezpośrednie do bomu.  Alternatywnie możesz dać bom prosto i jeśli stwierdzisz że jest za wysoko to obcinasz, obniżasz i spawasz pod innym kontem (lepszym wyjściem jest użycie giętarki jeśli masz dostęp). Fotki na przykładzie zoxa i podobnych:

wrmichal

Teraz tak myślę.Wysokość w FWD mi odpowiada ,czy po przekalkulowaniu tych wysokości , po zmierzeniu mogłbym się kierować ,wysokością w cruzbiku.?

EDIT
Moim celem jest zeby było nisko , tak jak pisał gemsi że ważne jest to aby krew dopływała tak jak trzeba,gdy pospawam rame,to przyłożę siedzenie , a rure do suportu tylko lekko złapie spawem.Wtedy będe mogł usiąść ,bez łańcucha zakręcić pedałami , i zobaczę czy jest ok czy też nie, czy stopy haczą o koło czy nie. :) :)
Michał

wrmichal

Siemanko postępy są ,zresztą zobaczcie sami. :)

Więcej w albumie picasa.

Michał

tomek70

Cytat: wrmichal w Styczeń 31, 2011, 12:45:37
Teraz tak myślę.Wysokość w FWD mi odpowiada ,czy po przekalkulowaniu tych wysokości , po zmierzeniu mogłbym się kierować ,wysokością w cruzbiku.?

EDIT
Moim celem jest zeby było nisko , tak jak pisał gemsi że ważne jest to aby krew dopływała tak jak trzeba,gdy pospawam rame,to przyłożę siedzenie , a rure do suportu tylko lekko złapie spawem.Wtedy będe mogł usiąść ,bez łańcucha zakręcić pedałami , i zobaczę czy jest ok czy też nie, czy stopy haczą o koło czy nie. :) :)
Najważniejsze żeby krew dopływała do głowy, głowa jest najważniejsza ! :) Sory ale nie mogłem się powstrzymać to był żart oczywiście :). A tak na  poważnie nie za nisko zeszyłeś ? Wydaje mi się że przód jest za nisko i tak dziwnie powyginany a z tyłu ma być amortyzacja ?

koncki

Niestety - do głowy krew ma zawsze pod górkę ;D. Nawet na poziomie.

Yin

Cytat: koncki w Luty 11, 2011, 21:22:15
Niestety - do głowy krew ma zawsze pod górkę ;D. Nawet na poziomie.

Eee nie do końca zawsze ;)