Zlot 2026 Międzynarodowy Zlot Miłośników Rowerów Poziomych
Dolina Baryczy, 1-5 lipca 2026

Części

Zaczęty przez storm, Styczeń 17, 2011, 22:28:24

Poprzedni wątek - Następny wątek

storm

Dokładnie jak napisał Franc i jeszcze mi się przypomniało - w tych sklepach z łyżworolkami mozna też dostać łożyska do nich (chyba po 5 PLN/szt kupowałem, trzeba 2 sztuki na rolkę OIDP). Moje rolki pracowały na dospawanej do ramy śrubach (M6 chyba?), i to jeszcze na gwincie i z tego co stwierdziłem, to mimo tych 10k jeszcze by połowę tego spokojnie zrobiła jedna z nich, częściowo "nadcięta" między zwojami gwintu :] Jeśli chodzi o ściślejsze mocowanie, to rolki były ściśnięte - po obu stronach były podkładki i dopiero potem nakrętka czy rama.
Trwałość łozyska oceniam na jakieś 6-7k km, pamiętam, że dwa musiałem wymienić w jednej rolce, bo jedno praktycznie zardzewiało i kręciło się tylko na drugim ;)

gemsi

Cytat: Franc w Styczeń 27, 2011, 21:45:10

Przy dużych kątach opasania (czyli w rowerach FWD, z nieruchomy wysięgnikiem pedałów i skrętnym łańcuchem) na obciążonej nitce łańcucha zdrowy rozsądek podpowiada dać ośkę 10mm (również na podstawie obserwacji producentów).

jednak nie moze to byc oska zrobiona z supermarketowej stali, bo taka oska wygnie sie przy pierwszym ruszaniu , jechac sie bedzie dalo, ale po 100 km bedzie absolutnie do wymiany, ja wstawiem os ze starej piasty ( tylna oska z wigry ), a teraz zupelnie przerobiem system mocowania glownej rolki.

Jakub S.

To jeszcze zależy jak daleko tę rolkę odsuwasz od punktu utwierdzenia osi. Stosowanie przewymiarowanych podkładek pomaga. Oczywiście zastosowanie przewymiarowanej osi też nie boli a jak robimy rower sami czy zamawiamy go pod siebie to możemy sobie tego zażyczyć. Oś z tylnej piasty to też bardzo dobre rozwiązanie, można ją na stałe zamocować nakrętkami w ramie a zrobić rolkę zdejmowaną na szybkozamykacz (gdy jest nam to do czegoś potrzebne).
Ja mam w SWB co prawda nie za mocno załamany łańcuch ale na śrubie 8mm odsuniętej masą podkładek (chyba ponad 3 cm będzie w sumie razem z moim mechanizmem swobodnego ustawienia rurki), podkładki mają ok 1 cal średnicy i śruba pozostaje prosta (wiem bo już nieraz ją wykręcałem)
Jakub Sałata

koncki

A ja trochę z innej beczki - na prośbę Storma - gdzie kupić rzepy samoprzylepne np. do zamocowania obicia fotelika
- bricomarche - sprzedają na metry
- np. tutaj http://www.abc-rc.pl/p/8/753/tools-rzep-z-klejem-20mm-x-200mm--inne-materialy-konstrukcyjne.html
W tym sklepie można też kupić wiele innych ciekawych materiałów, np. nieduże płyty PETG (właśnie sobie dzisiaj testowałem jak to się formuje na gorąco)

wrmichal

To czyli lepiej poszukać tego napinacza, o którym Ty Gemsi pisałeś?
Ebenen ist eine Maschine.
Michał

Franc

Gemsi kupił (zamówił u producenta) tylko rolkę, a nie cały napinacz.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-01 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

gemsi

Cytat: Franc w Styczeń 28, 2011, 09:01:40
Gemsi kupił (zamówił u producenta) tylko rolkę, a nie cały napinacz.

tak jest, a poszukiwanie wszelkich materialów zaczynam w poniższej kolejności :

- moj garaz
- skladzik "odpadow" w zaprzyjaznionym seriwsie rowerowym
- allegro
- sklepy

czasami jest tak ze rozwiazanie jest dopasowywane do materiałów które zgromadze, nie zawsze jest to optymalne, ale czesto na potrzeby testow wystarcza, z biegiem czasu jest zastepowane materialami wlasciwymi

wrmichal

No tak jest mi potrzebna sama rolka żeby łańcuch od koła poleciał po nich do korby.Chyba że czegoś nie wiem to poprawcie mnie ,chce zrobic taki rower jak podawałem w temacie  i właśnmie take rolki sa mi potrzebne.
Michał

DROMADER

Koła 20" - obręcz stożkowa, na 36 szprych można kupić w firmie ARKUS http://www.arkus.com.pl/pl/kontakt/  Dział sprzedaży części
tel. (014) 68 48 120/ 126
fax.  (014) 677 41 46
Ja właśnie zamówiłem kółko na przód do roweru syna ze zwykłą piastą za 43zł. + przesyłka
Jak ktoś by był chętny to mogą poskładać z inną piastą ( pod tarcze ), są też różne kolory obręczy.

wrmichal

Jak by nie patrzeć w hulajnogach możemy spotkać koła plastikowe i gumowe(kałczuk).Które lepiej wybrać? :)
Michał

Yin

W gumowych łatwiej się toczy rowek pod łańcuch w domowych warunkach. I powinny być bardziej ciche niż plastiki.

wrmichal

Aha ale pomyślałem że będą wytrzymalsze , bo guma łatwiej się zdziera raczej niż plastik.A co do rowku to jakie sposoby?Nożem i poprostu wyciąć?Bo rowek musi mieć szerokość troszke większą niż łancuch jak się domyslam tak więc może jakieś inne sposoby są ?
Michał

gemsi

Cytat: wrmichal w Luty 01, 2011, 14:07:33
Aha ale pomyślałem że będą wytrzymalsze , bo guma łatwiej się zdziera raczej niż plastik.A co do rowku to jakie sposoby?Nożem i poprostu wyciąć?Bo rowek musi mieć szerokość troszke większą niż łancuch jak się domyslam tak więc może jakieś inne sposoby są ?

dłuto lub zaostrzony śrubokręt

Yin

Cytat: wrmichal w Luty 01, 2011, 14:07:33
A co do rowku to jakie sposoby?
Storm pisał na pierwszej stronie tematu co i jak. Robiłem tak samo z użyciem końcówki pilnika płaskiego.