Zlot 2026 Międzynarodowy Zlot Miłośników Rowerów Poziomych
Dolina Baryczy, 1-5 lipca 2026

Części

Zaczęty przez storm, Styczeń 17, 2011, 22:28:24

Poprzedni wątek - Następny wątek

storm

Proponuję nowy temat - gdzie co zdobyć, a czego czesto potrzebujemy, czego w zwyczajnych sklepach rowerowych nie mają - czyli "magiczne części" ;)

Akurat dzisiaj na gwałt potrzebowałem przedniego oświetlenia, więc wybrałem się do super markowego sklepu marki Decathlon i... znalazłem długą rurę sterową z mostkiem - jakby ktoś potrzebował. A jaki wybór dętek... :) (swego czasu w 2007 roku budując pierwszego pozioma przeszukałem z 5 sklepów i dopiero w 6 znalazłem długą rurę sterową z chwytem na keirę starego typu).

gemsi

zaślepki do rur sterowych -> LeroyMerlin, kompet zaślepek do regałow rurowych , 4 sztuki cena cos okolo 2,00 PLN idelanie pasuje do 1"

DROMADER

Rurki do osłony łańcucha można kupić:
- na Allegro - http://allegro.onet.pl/gdansk-waz-przewod-pneumatyczny-tekalan-15-12-i1404301507.html
- w firmie  TUBES, mają dużo oddziałów - http://www.tubes.com.pl/

hansglopke

Są jeszcze sklepy z akcesoriami do ciężarówek. Tam możemy też się zaopatrzyć i niekoniecznie płacić więcej za przesyłkę, niż za sam towar. :)
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

storm

A co tam można kupić dobrego?

hansglopke

Cytat: storm w Styczeń 18, 2011, 20:45:57
A co tam można kupić dobrego?

Nawet borygo smakowe ;).
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

wrmichal

A gdzie kupie takie rolki jak często sa montowane w SWB czy Low Racerach do łańcucha?

EDIT Kiedyś ktoś gdzieś pisał że w sklepach z ciężarówkami moge to znaleźć ale nie bardzo pamiętam.
Ebenen ist eine Maschine.
Michał

gemsi

Cytat: wrmichal w Styczeń 27, 2011, 16:09:26
A gdzie kupie takie rolki jak często sa montowane w SWB czy Low Racerach do łańcucha?

odezwij sie do tego goscia
http://allegro.pl/show_user.php?uid=514688

teraz nie ma wystawionych zadnych aukcji, ale generalnie gosc robi takie rolki, w zasadzie jest w stanie zrobic kazda rolke o dowolnych parametrach, mam od niego male rolki , zamawialem tez rolkę o srednicy 11cm z łozyskiem pod oś 10 mm

wrmichal

A do LOW Racera jak będe robił ,to jakie będą potrzebne?
Michał

gemsi

Cytat: wrmichal w Styczeń 27, 2011, 16:18:37
A do LOW Racera jak będe robił ,to jakie będą potrzebne?

gosciu to nazywał Rolka do Napinacza, Rockring 'MEXICANA'

wrmichal

Kiedyś jeszcze nawet Ty gemsi pisałeś że koła od hulajnogi mogą się nadać.Tak sobie pomyślałem, że jak od hulajnogi to i od rolek ,ale czy ,to zda role jako rolka do łańcucha w Low Racerze.? :)
Michał

hansglopke

Ja zastosowałem kółka od łyżworolek. Trzeba je przetoczyć  (:D). Łożyska są do dokupienia w tym samym sklepie.

storm

Ja też brałem rolki od łyżworolek. Następnie obsadzałem je na ośce w wiertarce, t wsadzałem w imadło i... przysuwałem dłuto ;-)
Jest tylko jeden problem przy własnoręcznym wyrabianiu rolki - TA GUMA STRASZNIE PYLI!!!
A poza tym to rolki takie wytrzymują i ponad 10k km :D (oczywiście przy prawie prostym przebiegu łańcucha - nie wiem jak w FWD jest :] )

gemsi

Cytat: wrmichal w Styczeń 27, 2011, 16:34:11
Kiedyś jeszcze nawet Ty gemsi pisałeś że koła od hulajnogi mogą się nadać.Tak sobie pomyślałem, że jak od hulajnogi to i od rolek ,ale czy ,to zda role jako rolka do łańcucha w Low Racerze.? :)

a pewnie, pewnie, tak jak napisal storm, wkladasz w miejce oski srube, skrecasz tak zeby kolko byl polaczone na sztywno ze sruba, srube wkladasz do wiertarki, wiertarke w imadlo, wlczasz wiertarke i rzezbisz dlutem w rolce :)

Franc

Przy małych kątach opasania na nieobciążonej nitce łańcucha powinna wystarczyć oś 5mm, 6mm jest całkowicie pewne (tyle dają producenci rowerów - żeby nie wyważać otwartych drzwi).
Przy małych kątach opasania na obciążonej nitce łańcucha całkowitą pewność daje oś 8mm i tyle dają do rowerów firmowych. W moim P1 była ośka 6mm i działało, ale nie wiem jak długo by działało, w Nr5 było 10mm ale to było przewymiarowane, w P6 i P7 są ośki 8mm i działa.
Przy dużych kątach opasania (czyli w rowerach FWD, z nieruchomy wysięgnikiem pedałów i skrętnym łańcuchem) na obciążonej nitce łańcucha zdrowy rozsądek podpowiada dać ośkę 10mm (również na podstawie obserwacji producentów).

Co do kółek od łyżworolek /hulajnogi - im rolka ma większą średnicę, tym lepiej dla łańcucha - mniejsze jednostkowe zgięcie. Czyli jako, że rolki od hulajnogi są z reguły większe niż największe kółka do łyżworolek to lepiej brać te z hulajnogi. Poza tym mogą być twardsze.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-01 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800