Zlot 2026 Międzynarodowy Zlot Miłośników Rowerów Poziomych
Dolina Baryczy, 1-5 lipca 2026

Światełka i lampki...

Zaczęty przez kapitanwasyl, Kwiecień 20, 2010, 21:41:33

Poprzedni wątek - Następny wątek

darznur

Cytat: trajk-o-ciklista w Luty 05, 2016, 01:40:03
Cytat: golden w Grudzień 29, 2015, 20:50:40
Myślę że to odpowiednie miejsce  :)
Czy ktoś miał coś do czynienia z tym oświetleniem
http://www.solarstorm.pl/produkty/produkty/solarstorm-x2
warto zainwestować, czy może polecicie coś innego.

Mam ponoć "nieoryginalna" Kupiłem lokalnie na ogłoszeniach rowerowych, bo potrzebowałem "od zaraz" i nie chciało mi się czekać 2-4 tygodnie by przyjechała paczka z Chin.

Witam, uważam że w tym przedziale cena/jakość to naprawdę dobra opcja. Ja używam swoją od dwóch lat i jest ok-nic się nie dzieje złego. Na początku myślałem by ją usprawnić/poprawić  (na forum swiatelka można sobie poczytać) , dostosować do jazdy poprzez zmianę kolimatorów i szkieł a na końcu zastosowałem od góry mocowaną blende by światło nie szło w "powietrze" tylko na drogę.

golden

Ja używam swojej prosto z Chin od dwóch tygodni. Poprawiłem tylko chłodzenie poprzez połączenie obudowy z diodami piastą termoprzewodzącą. Co do kolimatorów to jak dla mnie za dużo strat światła po przejściu przez nie. Ale latarka super.

AGA

używam już od 3 lat  jak dla mnie bdb :-) w MATIXACH daje na standardowe wyposażenie i jak na razie zero reklamacji
https://www.facebook.com/matixbike/timeline         - MATIX TRÓJKOŁOWIEC POZIOMY fat 1000W,48v, ,LIPO4 18AH przebieg- 2014-4860km sezon2015 -3740km,sezon2016-4456 przejechane

aligatorpoczta

Cytat: AGA w Luty 05, 2016, 21:04:39
używam już od 3 lat  jak dla mnie bdb :-) w MATIXACH daje na standardowe wyposażenie i jak na razie zero reklamacji
cześć. AGA a ile byś chciał za jedną sztukę :)
Czarne Swb  ful 26x26, Zielona żaba swb 20x26

bloodyopel

aligatorpoczta, ja mam na sprzedaż jak coś, z poprawionym chłodzeniem ;)

oblivion

www.tomekmistak.wordpress.com
www.facebook.com/tomek.mistak

fdx

Ma ktos jakis pomysł na zrobienie małego "koguta" pomaranczowego?

Albo  inne migadło ktore mógłbym zamocować na jakimś badylku nieco wyżej nad głową tak żeby migało na wszystkie strony.
Poziomka... bo ostre koło jest zbyt mainstreamowe...

DeVilio

FDX - bez problemu, kup sobie diodę migającą mleczną, podłącz pod zasilanie i miga. :P szczegółów technicznych nie zdradzę bo nie bardzo wiem jak to chcesz zasilać czy z dynama czy z baterii. W każdym razie są diody pulsujące, mają zintegrowany układ, wystarczy podłączyć zasilanie i będzie migało.
Cayon XT Performante FOX 18,5`
FatFlevo - na sprzedaż

Joachim

Cytat: oblivion w Luty 18, 2016, 22:47:27
Patrzcie jaki koles ma neon (w 10 sekundzie filmu) :D
https://www.youtube.com/watch?v=DfQJFpqgO-M

Właśnie coś takiego cały czas chodzi mi po głowie. Nawet pytałem w Opocznie w firmie robiącej reklamy świetlne LED czy nie mają na zbyciu rury plexy ok. 20 mm fi wewnętrzne, ale nie robią w rurkach...
A  z prędkiego portalu aukcyjnego koszt przesyłki jest większy od materiału. Jednak za oknem wiosna i chętnie coś bym podziałał w temacie, więc trzeba będzie coś znaleźć.
Trajka tadpole Dekers 24x26", 1kW, 2x20Ah + przyczepka

oblivion

Ja też poszperam na mojej wiosce za rurką, bo mi się spodobało :)

gajowy

oblivion

O czymś takim myślałem, tylko zlokalizuje odpowiednią rurkę ;)

gajowy

Rurka powinna być w miarę elastyczna, żeby wiatr nie połamał :)

gajowy

Może wykorzystać wężyk pcv o odpowiedniej średnicy. W środek włożyć np. stalowy pręcik (drut) dla sztywności. ;)

Joachim

Zrobiłem coś podobnego: wąż igielitowy przezroczysty fi12x2, w środek płaskownik alu 15x3 mm. Lekko nie było, krzywizna węża utrudniała znacznie wprowadzenia płaskownika, więc wstępnie poleżał sobie przyciśnięty deską z obciążeniem, by się wyprostował i jednocześnie spłaszczył. Taśma led przyklejona do profilu alu tylko za pomocą samoprzylepnej strony spodniej. Wchodziło ciężko, pomimo delikatnego zeszlifowania krawędzi płaskownika (gdyby zebrać równo na np. 13-14 mm nie byłoby problemu z prowadzaniem do igielitu) i przesmarowania WD. Pod koniec wspomagałem się narzędziem podstawowym, czyli młotkiem :)

Teraz zamierzam wyjąć to z węża i na drugą stronę profilu przykleić kawałek taśmy, który chwilę jeździł w mondeo jako trzecie światło stopu :)

Zdjęcie bez lampy:

Co do usztywnienia - igielit z profilem są jak dla mnie zbyt giętkie. Dlatego szukam plexy. Ewentualnie zamiast płaskownika można użyć dwuteownika, ale ograniczy to znacznie ilość światała emitowanego na boki. Przykładowe zdjęcie z lampki z ceownika alu i kawałka taśmy:

Trajka tadpole Dekers 24x26", 1kW, 2x20Ah + przyczepka