Zlot 2026 Międzynarodowy Zlot Miłośników Rowerów Poziomych
Dolina Baryczy, 1-5 lipca 2026

Mój USS SWB

Zaczęty przez kapitanwasyl, Marzec 31, 2010, 17:30:51

Poprzedni wątek - Następny wątek

kapitanwasyl

Do wszystkich  krytyków :
        Pierwszy  rower , robiony  bez jakichkolwiek materiałów i zdjęć z internetu które jakże bardzo upraszczają ten proceder , robiony  "z głowy"
Cały czas jest w modernizacji.

I tak w koło  Macieju ...

MaciejDlugosz

Moim zdaniem jesteś genialny i odważny. Ja gratuluję!

Plecy się mało pocą w takim rozwiązaniu "podwójnego siodełka". Moim zdaniem dobrze to rozwiązałeś.

hansglopke

Dołożysz tylko porządny fotelik i całkiem niezła konstrukcja.
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

cruzbike

No właśnie , brakuje tylko fotelika i masz bardzo świetny rower !  naprawdę świetny rower  :D to twój pierwszy  ?
GG: 13949582

hansglopke

Ja myślę, że to Jego Pierwszy Rower - ma jeszcze naleciałości z "roweru tradycyjnego" te dwa siodełka   :D
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

sławek

Widzę u Ciebie to co tak lubię - maksymalne wykorzystanie istniejących na rynku konstrukcji rowerów "zwykłych" (pionowych). Jest to niezły sposób na wykonanie roweru stosunkowo niewielkim kosztem.
Weźmy branżę samochodową - każdy nowy model zawiera  przynajmniej  70% "starych" cżęści.
Co rzekł guru rowerów poziomych Maciej Kaczmarek na moją konstrukcję? "Przesunięcie środka ciężkości w kierunku  przodu roweru powoduje jego "dziczenie" "nerwowość" (chybotliwość?) . (ale mi to nie przeszkadza)
Sławek

kapitanwasyl

Dzięki za opinię .

W tej konstrukcji zawsze można  zmienić układ na ASS W 10  minut  ;D
    Wszystkie części  wykorzystane w tej konstrukcji pochodzą z innych typów rowerów prócz :

rurki --                      wąż ogrodowy 1/2 cala ( niezbyt się sprawdza ,zaczyna się przecierać )
przeguby kierownicy -- :D Ursus C- 360  :D !  + szpilka ,cała gwint .
rolka --                      dwa kółka z pleksi a w środku zębatka   ;D

Generalnie gdybym przed budową miał neta byłoby całkiem inaczej.  Jak sprawię sobie fotel  to przymierzam się do Pythona lub Delta trike.

kapitanwasyl

Zaszły małe zmiany po ostatnich zakupach.

Tył   ,  jak zwykle "coś" z poprzedniej konstrukcji  :)

nahtah

To się nazywa - dążenie ku doskonałości.;)

Swoją drogą ładna maszynka.:)
ŻYCIE jest jak jazda NA ROWERZE aby utrzymać równowagę MUSISZ się poruszać naprzód.......Albert Einstein
https://www.bikestats.pl/rowerzysta/nahtah

hansglopke

Teraz Twój rower ma ręce i nogi  ;)

Akara96

Rower super ale jak wrażenia z jazdy??? :D

kapitanwasyl

Jeździ się ok. tylko muszę jeszcze przerobić łączenie siodełka  na spodzie i przesunąć wszystko w kierunku tylnego koła , 3,4 cm bo teraz jest mi za blisko pedałów i za mało prostuje nogi a rurka regulacyjna przy suporcie już ma granice. No i jakąś gąbkę ,albo coś w rodzaju takiej bieżni do ćwiczeń-dywanik (widziałem w supermarkecie) koniecznie na fotel bo robi się nieciekawie  ( nie sucho ) ....myślałem też żeby powiercić otwory w siodle 4 mm gęsto ale nie wiem czy to nie zaszkodzi konstrukcji fotela .

Potem   światła  , licznik ,   ---jakieś lusterko --jakoś założę    i w drogę.......
           A za jakiś czas  Made by TRAJKA

cruzbike

CytatTeraz Twój rower ma ręce i nogi 

I Siedzenie  ;D
GG: 13949582

kapitanwasyl

Może ktoś się orientuje czy da radę tu założyć widelec z amorem -- z przodu , teraz jest  od Wigry 3 albo 4 ( nie pamiętam ) chodzi mi o to żeby pasował w główkę .

Yin

Potrzebujesz amorka z rurą sterową na 1 cal, długość rury musi być oczywiście większa niż główki (choć w tym przypadku główkę chyba dało by się przyciąć. ) Teraz kwestia rozmiaru amorka: jeśli chcesz mieć dalej z przodu koło 20" to na rynku nie ma zbyt wielkiego wyboru - rst cappa. On nie tyle amortyzuje co tłumi wstrząsy, sprężyna amorka jest za słaba i całość opiera się na elastometrach zapobiegających dobijaniu.