Zlot 2026 Międzynarodowy Zlot Miłośników Rowerów Poziomych
Dolina Baryczy, 1-5 lipca 2026

Lenistwo to część mądrości czy głupoty?

Zaczęty przez live_evil, Maj 13, 2026, 15:02:37

Poprzedni wątek - Następny wątek

live_evil

Cytat: Maciej K w Maj 13, 2026, 11:19:07Przypomnę, że KAŻDY, PRAWDZIWIE mądry człowiek "naturalne lenistwo" w sobie zwalcza (lub powinien) bo wie, że jest ono immanentną składową głupców.
Nie zgodzę się, ponieważ uważam, że lenistwo było od zawsze motorem rozwoju cywilizacji - chęć uniknięcia ciężkiej pracy fizycznej lub chęć oszczędzania energii napędza kreatywność, co prowadzi do tworzenia wynalazków ułatwiających życie, od koła począwszy.

Maciej K

Cytat: live_evil w Maj 13, 2026, 15:02:37
Cytat: Maciej K w Maj 13, 2026, 11:19:07Przypomnę, że KAŻDY, PRAWDZIWIE mądry człowiek "naturalne lenistwo" w sobie zwalcza (lub powinien) bo wie, że jest ono immanentną składową głupców.
Nie zgodzę się, ponieważ uważam, że lenistwo było od zawsze motorem rozwoju cywilizacji - chęć uniknięcia ciężkiej pracy fizycznej lub chęć oszczędzania energii napędza kreatywność, co prowadzi do tworzenia wynalazków ułatwiających życie, od koła począwszy.

Święte Słowa Twoje Adminie.
No prawie.
Albowiem ta ,,chęć oszczędzania energii" i korzystania z ,,wynalazków ułatwiających życie", do NIE  RUSZANIA  SIĘ  zbytniego SKŁANIA

A co za tym idzie do siedzenia, TYCIA  i ROZWOJU wszelkich schorzeń i CHORÓB z OTYŁOŚCIĄ związanych.
Mądry człowiek, mimo technicznych udogodnień rusza się chętnie i jak najczęściej.
Ciężkiej pracy nie unika, WAGĘ swą i DIETĘ KONTROLUJE.
O wygląd zewnętrzny i o zdrowie DBA.
Głupcom to dynda.

Przykładem korzystania z wynalazków niech modne ostatnio ELEKTRYKI będą.
Jeżdżąc w ostatnią niedzielę kilka godzin, moim Cabem Blue po okolicach Kalisza, mnóstwo ludzi korzystających z tego "ułatwiającego życie" wynalazku widziałem.
Przykro było patrzeć, bo najczęściej były to upasione wieprze z dwóch kółek korzystające.
Nie wiem jak w Łodzi jest, ale w Kaliszu większość młodych ludzi, tych istot z forumowej grafiki NIE  PRZYPOMINA.
Są to w przeważającej liczbie ,,toczące się" po chodnikach baryły.
Takie skrzyżowania Mastodontów z Matrioszkami.
Zaś ich debilne chichoty (na widok Velo), ich głupotę podkreślają.

live_evil

Cytat: Maciej K w Maj 13, 2026, 18:40:05Święte Słowa Twoje Adminie.
No prawie.
Albowiem ta ,,chęć oszczędzania energii" i korzystania z ,,wynalazków ułatwiających życie", do NIE  RUSZANIA  SIĘ  zbytniego SKŁANIA

A co za tym idzie do siedzenia, TYCIA  i ROZWOJU wszelkich schorzeń i CHORÓB z OTYŁOŚCIĄ związanych.
Mądry człowiek, mimo technicznych udogodnień rusza się chętnie i jak najczęściej.
Ciężkiej pracy nie unika, WAGĘ swą i DIETĘ KONTROLUJE.
O wygląd zewnętrzny i o zdrowie DBA.
Głupcom to dynda.
Z jakiegoś powodu Panie Mieczysławie ludzie jednak preferują rowery szybsze nad te wolniejsze, wolą tez jeździć wygodniej, co w mojej ocenie również jest oznaką lenistwa. Oraz inteligencji.

Maciej K

Za przeniesienie dzięki, bo rzeczywiście dyskusja trochę jakby od tematu silnikowych wygibasów odbiegła.
Aby jednak dyskusję o lenistwie i głupocie podkreślić zmianę tytułu sugeruję. Np. ,,Lenistwo to część mądrości czy głupoty".

Ale ad rem.
Całą młodość na klasyku (Ukraina) hulałem.
Chcąc jeździć SZYBCIEJ i WYGODNIEJ 48 lat temu Poziomy budować zacząłem. Mniemam, że jakiejś tam skromnej bo skromnej, ale inteligencji tymi działaniami dowiodłem.
Cały czas ambitnie PEDAŁUJĄC.
Sylwetkę szczupłą i zdrowie poprawne zachowując także.
Chcąc jeździć JESZCZE szybciej, a przy tym równie wygodnie, ale i  bezpieczniej na Velomobile przesiadłem się.
Dziewiąty rok jeżdżąc wciąż pytania o silnik, tudzież ,,mądre" podpowiedzi o montaż takowych słyszę.
W zeszłe lato, gdy napakowanych klasyków wyprzedzałem, także pytania o silnik padały.
Tłumaczyłem, że dopiero 72 skończyłem i na silnik, na lenistwo i na objaw specyficznej ,,inteligencji" za wcześnie.

Te w ostatnią niedzielę widziane, upasione Monstra na dwóch kółkach z silnikami owszem szybsze – niż inne klasyki - były, ale WYGODY większej nie widziałem.
Wszak pozycja jak na Pionie. Czyli wygoda żadna.
Co obaj zresztą wiemy.

Miałem kilkudziesięciu kumpli z którymi dorastałem i którym walkę z lenistwem, czyli aktywność proponowałem.
Jak Admin powyżej, także i oni PRZEKONYWALI  MNIE, że są mądrzejsi, że lenistwo, wciskanie pedału gazu i korzystanie z rozwoju ludzkiej inteligencji JEST jest wygodniejsze i LEPSZE niż durne rowerowych pedałów deptanie.
O ćwiczeniach siłowych nie wspominając. 
Korzystając z dobrodziejstw ludzkiej inteligencji i jeżdżąc autami żyli wygodnie. I byli szybsi niż ja na rowerach swoich.
Niestety z tych kilkudziesięciu młodszych rocznikowo ode mnie ludzi, zostało czterech, pięciu.
Same schorowane kaleki. Żal patrzeć. Reszta nie żyje.
O ostatnim (rocz.54) dowiedziałem się we wtorek. Zawinął się 11.10.25

A z jakiego powodu ,,ludzie jednak preferują rowery szybsze nad te wolniejsze, wolą tez jeździć wygodniej..."? No cóż.
Gdyby wszyscy ludzie prawdziwie mądrzy byli i z wrodzonym LENISTWEM walczyli, to już od dawna ogromne przeludnienie na ziemi by panowało.
A tak? Wygodnictwo, lenistwo, specyficzna ,,mądrość" i ,,mądrze" kontrolowana dieta sprawiają, że jeszcze nie jest tak źle.
Mamy czym oddychać.
Ci mądrzy, przekarmieni i inteligentni inaczej kochają umierać.
I chwała im za to.
I niech im ziemia...
Amen.

Jacekddd

Cytat: live_evil w Maj 13, 2026, 23:44:57................................ ludzie jednak preferują rowery szybsze nad te wolniejsze, wolą tez jeździć wygodniej, co w mojej ocenie również jest oznaką lenistwa. Oraz inteligencji.

To w zasadzie kwintesencja wszystkich zabiegów jakie próbujemy
przekazać od kilku lat na Forum.
To że mi się podoba jakiś rower to jedna sprawa.
To że stare forum było ok i mogło by nadal tak samo działać to też.
Postęp jednak nie zatrzymuje się w miejscu.
Teraz administrator ma sporo roboty nad wyrównaniem różnych kwików
nowego silnika forum ale to wszyscy wiemy dobrze.
Zadaję sobie natomiast pytanie czy faktycznie do wszystkich
dociera, że to samo dotyczy rowerów poziomych.
Wygodniej i szybciej, coraz doskonalszym rowerem,
po coraz lepszej drodze równa się faktycznie
nowszemu, forum o większej funkcjonalności.
Dostrzeganie możliwych potencjalnie korzyści
wynikających z postępu to ważna sprawa.
Nie idąc naprzód zaczynamy się automatycznie cofać.
Chciałbym żeby przy nowym forum nie było za wiele do zrobienia.
Ale na pewno jest sporo.
Chciałbym żeby nowe modele poziomych nie były drogie.
Ale są za drogie.
Postęp ma swoją nieuniknioną cenę.

Quest XS 22kkm; Snoek1kkm; 13 Podróży 7269Km; Bieganie;
http://www.sports-tracker.com/view_profile/jacekddd