Zlot 2026 Międzynarodowy Zlot Miłośników Rowerów Poziomych
Dolina Baryczy, 1-5 lipca 2026

Bacchetta Quattro

Zaczęty przez Audax, Wrzesień 08, 2025, 19:16:51

Poprzedni wątek - Następny wątek

Audax

Jeżeli, ktoś szuka szybkiego i wygodnego high racera z tylnym napędem to nowa Bacchetta Quattro jest warta uwagi. Świetny design. Ultra wygodne siatkowe siedzenie Euromesh + Ventisit 3 cm soft. Do tego jakieś fajne karbonowe koła i szosowy napęd - i mamy super szosę poziomą. Miałem okazję pojeździć na zlocie w Czechach dzięki uprzejmości Dana - właściciela marki na jeszcze prototypowym modelu. Musze przyznać, że Quattro zrobił na mnie niesamowite wrażenie. Bardzo wygodny - siedzisko Euromesh tej marki to zupełnie inny - znacznie wyższy poziom komfortu niż karbonowe. Bardzo bym chciał takie w moim rowerze. Frameset jest bardzo lekki. Na topowych wylajtowanych komponentach według tego co Dana mówił - da się skonfigurować rower w okolicach 8 kg. Ten który przywióźł ważył ok 10. Akurat tam gdzie testowałem rower nie było górki, żeby sprawdzić jak to podjeżdza - tego niestety nie doświadczyłem.

Co mi się nie podobało? Sporo wyżej się siedzi niż na Cruzbike - co dla mnie jest minusem. Druga sprawa to nie jestem fanem tego typu kierownicy - ale pewnie można sobie zamontowac co się chce. Zdecydowanie wole mojego szosowego baranka. 

tutaj artykuł o nim na rcumbent news i zdjęcia akurat tego egzemplarza, który testowałem.
https://www.recumbent.news/2025/08/08/the-new-quattro-highracer-confirms-bacchettas-sporty-image/
Nie karmie troli.

Audax

Recenzja znanego youtubera.
Nie karmie troli.

Jacekddd

To co z tego wynika ?
Czy będzie nowy do kolekcji żeby uzupełnić dotychczasowy sprzęt ?
Przecież nie można mieć tylko jednego roweru.
Poza tym, chyba się nie mylę, ale prawdopodobnie
różnice między nimi mogą powodować, że na pewne
trasy jeden a na inne drugi okaże się lepszy.

Quest XS 22kkm; Snoek1kkm; 13 Podróży 7269Km; Bieganie;
http://www.sports-tracker.com/view_profile/jacekddd

Maciej K

Cytat: Audax w Wrzesień 08, 2025, 19:16:51Jeżeli, ktoś szuka szybkiego i wygodnego high racera z tylnym napędem to nowa Bacchetta Quattro jest warta uwagi. Świetny design. Ultra wygodne siatkowe siedzenie Euromesh + Ventisit 3 cm soft. Do tego jakieś fajne karbonowe koła i szosowy napęd - i mamy super szosę poziomą.

Twoja autorytatywna opinia zadziwia.
Jeździsz -z tego co wiadomo – jednym modelem pozioma, a opiniujesz jakbyś ich tysiąc objeździł. Ale o.k.
Moje 48letnie doświadczenie w branży mówi mi co innego.
Owszem wykonanie tego Quatro CACY, ale geometria do d..y.
Wyjaśniam.
Siodło wysoko (co zauważyłeś sam), ale jednocześnie bardzo cofnięte do tyłu. Tylny najwyższy punkt siodła - gdyby spuścić zeń pion – niemal w tylną oś uderza.
Daje to tendencję do podnoszenia przedniego koła przy ostrzejszych podjazdach.
Przesuwane siodło ogranicza też wybór. Sam niemal identyczne stosowałem, ale za to ramy w trzech wielkościach były.
W drugiej minucie filmiku gość pokazuje to przesuwanie siodła i jednocześnie  siodło carbonowe ukazuje się.
Czyli mój model z połowy lat 90tych. Zerżnięty dokładnie. Matowość wykonanie z Epoxydu sugeruje. Ja z Poliestru robiłem.
I błyszczały.
Wielu ludzi WIERZY, że siodła siatkowe są wygodne, przewiewne i w ogóle super. I rzeczywiście siodła te, sztywne siodła laminatowe z rynku w dużej mierze wyparły.
Niestety wszelkie siatki mają skłonność do wyciągania się i deformacji.
A co za tym idzie do deformacji kręgosłupa użytkownika także.
Czas pokaże czy rację mam.
Na razie form siodłowych nie wyrzucam.

Tego Ventisita (30mm) testowałem. Dla mnie masakra. Jeżdżąc lubię rower ,,czuć".
Przy tym Venti... rower po prostu pod tyłkiem ,,pływa".
Nawet te moje pokrowce, grubsze zwane "Super air" (podobnej grubości), mimo że w kilku miejscach przeszyte były, też pod tyłkiem pływały. Dlatego robimy 20mm plus 5,5mm. I też są przeszywane.
A jeśli już mówimy (piszemy) o rowerze poziomym dobrym  i szybkim,
to proponuję przyjrzeć się temu;
https://www.facebook.com/PerformerRecumbents/posts/performer-saki-recumbent-in-the-latest-issue-of-velo-vision-magazine-/409030342554423/

Przez minione lata zbudowałem bardzo dużo poziomów. Wiem też, że  gdybym znów chciał jakieś SWB budować, to nie wymyślał bym już żadnych nowości ani cudów, tylko w tym kierunku jak ten SAKI budował bym.

Innym budowniczym pragnącym naprawdę śmigać też to proponuję.

Ale jak życie znam i dla Amerykanskich produktów, polskiego Ludu uwielbienie, to na ten rowerek chętni się znajdą.

Audax

Cytat: Jacekddd w Maj 18, 2026, 15:49:53To co z tego wynika ?
Warto pokazywać, że branża 2 kołowych rowerów poziomych jeszcze nie umarła i pojawiają się nowe modele w tym rowery bardziej sportowe.
Cytat: Jacekddd w Maj 18, 2026, 15:49:53Czy będzie nowy do kolekcji żeby uzupełnić dotychczasowy sprzęt ?
Przecież nie można mieć tylko jednego roweru.
Dlaczego nie? Nie ma zakazu posiadania 1 roweru.  Akurat ja mam czym jeździć i brak mi już wyobraźni gdzie bym pomieścił kolejny ::)
Nie karmie troli.