Zlot 2026 Międzynarodowy Zlot Miłośników Rowerów Poziomych
Dolina Baryczy, 1-5 lipca 2026

Co się nie da?

Zaczęty przez MaciejDlugosz, Luty 01, 2010, 16:30:00

Poprzedni wątek - Następny wątek

MaciejDlugosz

... jechać z psem "za pan brat":

sławek

Cytat: Maciej Długosz w Październik 12, 2010, 03:17:49
... jechać z psem "za pan brat":

Fotorelacje ze zlotu w Pile pokazują że i "dzieciaczka-niemowlaczka" można tak przewozić (leżącego ojcu na piersi, uwiązanego w nosidełku).
  Oczywiście, można to robić dopóki policja nie przyuważy  ::), ale to już inny temat...
Sławek

Franc

Córa Gromanika, która miała wtedy 4 miesiące nie była pierwsza. Ja w ten sposób woziłem najpierw swojego syna a potem córkę - oba potwory wkładałem do nosidełka. Policja nie miała nic do tego. Jest to dużo wygodniejsze i bezpieczniejsze dla niemowlaka, który nie potrafi sam siedzieć.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-01 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

Jakub S.

Ale nosidełko, jeśli ze sklepu, wyglądało "porządnie" i "bezpiecznie" a sposób Gromanika, od tysięcy lat praktykowany w licznych kulturach, budził kontrowersje bo nosidełko zwijał sam. Tzn. kontrowersje wśród osób które nie potrafią wyobrazić sobie świata poza tym co "atestowane".
Jakub Sałata

sławek

Cytat: Franc w Październik 12, 2010, 08:19:05
Córa Gromanika, która miała wtedy 4 miesiące nie była pierwsza. Ja w ten sposób woziłem najpierw swojego syna a potem córkę - oba potwory wkładałem do nosidełka. Policja nie miała nic do tego. Jest to dużo wygodniejsze i bezpieczniejsze dla niemowlaka, który nie potrafi sam siedzieć.
Według litery prawa chyba miała...O ile się orientuję to prawo przewiduje tylko możliwość przewożenia dziecka w specjalnie przystosowanym foteliku i to do wagi jakiejś tam (albo limit wiekowy) Druga rzecz, że widząc taką scenkę miłości ojcowskiej trzeba by chyba być potworem by wyciągnąć bloczek mandatowy...
  Ja w ten sposób nosiłem i córę i syna. Najpierw z przodu, a jak rośli i "grubli" to w nosidełku ze stelażem na plecach. Prawdopodobnie dzięki takiej "hipoterapii" "ojcoterapii" synu zaczął w ogóle chodzić. To znaczy chodzić zaczął "noramalnie" choć neurolog się dziwił, bo określał jego przewodzenie nerwowe w nóżkach na 20% normy.
  Świętej pamięci Michalina Wisłocka - ta od "Sztuki kochania" polecała nosidełka do odchowu wcześniaków - patrz książka "Sztuka kochania-witamina M" 

Cytat: Saurus w Październik 12, 2010, 08:29:00
Ale nosidełko, jeśli ze sklepu, wyglądało "porządnie" i "bezpiecznie" a sposób Gromanika, od tysięcy lat praktykowany w licznych kulturach, budził kontrowersje bo nosidełko zwijał sam. Tzn. kontrowersje wśród osób które nie potrafią wyobrazić sobie świata poza tym co "atestowane".

Mała uwaga - sposób Gromanika byl testowany przez tysiące lat, a nosidełko przednie  "ze sklepu" potrafiło mi się kiedyś otworzyć - na dole były jakieś durne paski na klamerki. :P Po tej przygodzie klamerki wywaliłem a paski przeszyłem na maszynie.
Sławek

technolog1

Witam
Ten pies na zdjęciu to chart - najszybsza rasa na świecie. Z łatwoscią przegoni poziomkę
Zdjęcie jest więc żartem coś jak Mercedes holowany przez Trabanta.
Pozdrawiam - Miłośnik Psów
PS Gromanik i Franc - macie rację,  "dzieci trzeba od maleńkości z karabinem tzn rowerem oswajać".

gemsi

Cytat: technolog1 w Październik 12, 2010, 08:48:25
Witam
Ten pies na zdjęciu to chart - najszybsza rasa na świecie. Z łatwoscią przegoni poziomkę

na pierwszych 400 m,
Charty to sa sprintery krótkodystansowe,

to ja polece bocznym wątkiem :)

Mix z pointerem, wyzłem + troche krwi alaskanskiej, daje wytrzymalego sprintera ktory na odcinku okolo 10 km jest w stanie utrzymac predkosc 40 km/h,

a jakby ktos byl zainteresowny jak wygada trening szybkosciowy takich mixow

http://gemsi.pl/index.php?movie=freerunning.flv&mid=1

uprzedzam wszelkie komentaze : psy nie sa tutaj zameczana, nie sa zmuszane do biegu, linka asekuracyjna jest bardzo dluga i rozwijana, a psy nauczone do takiego sposobu trenowania

technolog1

Witam
U mnie trening wygląda tak samo tylko:
Zamiast mixa mam wyżła.
Zamiast samochodu  uywam roweru.
Smycz 5 m przewieszona przez ramię.
I to ja tam trenuję a pies mi tylko towarzyszy(on kondycję już ma).
Mój pies nie lubi biegać po asfalcie, wybiera miękkie pobocze.
Pozdrawiam T1

gemsi

Trening zawsze po gruntowkach, bieg przy samochodzie był tylko jednym z elementów, inne elementy to bieg przy rowerze, bieg luzem, bieg z wózkiem, psy startowały w klasie D0 w zaprzegach

PrzemO

Cytat: gemsi w Październik 12, 2010, 08:56:04

a jakby ktos byl zainteresowny jak wygada trening szybkosciowy takich mixow

http://gemsi.pl/index.php?movie=freerunning.flv&mid=1

E tam, trening jak trening, ale te skoki w Łebie, Panie, pierwsza klasa. Gemsi, pływasz na desce?
Przerwa

pajak_gdynia

Ja jeździłem uprząż + taka rozwijana smycz na pałąku na poziomie osi koła. Owczarek "słabo" się poddawał, ale z Huską to już była niezła zabawa.
A kiedyś pogonił mnie "piesek" (jakiś pit-cośtam-bul, koński pysk, ale duży), adrenalina przesunęła próg beztlenu o ponad 20km/h (pies zrezygnował dopiero przed 70km/h, albo raczej wtedy zauważyłem że został :)

gemsi

Cytat: mpalternatywa w Październik 12, 2010, 14:36:03
E tam, trening jak trening, ale te skoki w Łebie, Panie, pierwsza klasa. Gemsi, pływasz na desce?

niestety juz nie tak czesto jak kiedys, ale generalnie tak

kaczor1

No się zastanawiałem, czy wrzucać bo nie poziomo.

Ale do "Co się nie da?"
pasuje na pewno.  ;)

http://www.youtube.com/watch?v=3_tDYw9C8Ws

Neverhood

2 używane rowery + garaż, kilka rurek i jest nowy rower( nie poziomy, towarowy) http://tomscargobikes.com/BUILD_YOUR_OWN.php
E tam poziome, rower transportowy - to jest to!

Jakub S.

Cytat: Neverhood w Grudzień 05, 2010, 20:48:10
2 używane rowery + garaż, kilka rurek i jest nowy rower( nie poziomy, towarowy) http://tomscargobikes.com/BUILD_YOUR_OWN.php

Fajny patent na przeniesienie sworzni hamulca z widelca na widelec :)
Jakub Sałata