Zlot 2026 Międzynarodowy Zlot Miłośników Rowerów Poziomych
Dolina Baryczy, 1-5 lipca 2026

Wariacje na temat MBB :)

Zaczęty przez tomek70, Czerwiec 24, 2018, 19:00:58

Poprzedni wątek - Następny wątek

tomek70

Nie mam bo jest na mój wzrost, a ja raczej nie Rosję :)

Mirek

Mam jeszcze pytanie. Zaczynam budowe roweru poziomego typu Cruzbaik na bazie ramy roweru pionowego z tylną amortyzacją. I mam dylemat jakie koła 24 : 24- 26 : 26 - 28 : 28? Czy testowałeś w poziomie z przednim napędem takie rozmiary? Jak się prowadzi rower z taką samą ramą a różnymi rozmiarami kół, jak z jego stabilnością, jaki jest zwrotny?

raffi

Cytat: Mirek w Sierpień 26, 2018, 20:22:01
Mam jeszcze pytanie. Zaczynam budowe roweru poziomego typu Cruzbaik na bazie ramy roweru pionowego z tylną amortyzacją. I mam dylemat jakie koła 24 : 24- 26 : 26 - 28 : 28? Czy testowałeś w poziomie z przednim napędem takie rozmiary? Jak się prowadzi rower z taką samą ramą a różnymi rozmiarami kół, jak z jego stabilnością, jaki jest zwrotny?

24 sobie odpuść, pojedziesz na wieś i w razie awarii nie dostaniesz opon, dętki, obręczy, nic. Pomijam już, że są 2 rozmiary kół 24" i potrafią być jazdy bo są niekompatybilne!
26 mam u siebie, jest ok. Wszędzie wszystko dostaniesz, do wyboru do koloru opon, obręczy, wszystkiego. Jeździ się spoko, przy korbie szosowej i kasecie MTB biegów mi nie brakuje.
28 będzie mniej sztywne, cięższe, dłuższe (trudniej manewrować) i tylko minimalnie szybsze (chodzi o prędkość maksymalną, bo przyśpieszać może wolniej), moim zdaniem nie warto, choć wiele osób jeździ i sobie chwali.
29 jak 28 - jak 28", tylko opony i dętki droższe, bo jest na nie moda.

live_evil

Cytat: raffi w Sierpień 27, 2018, 09:22:55

24 sobie odpuść, pojedziesz na wieś i w razie awarii nie dostaniesz opon, dętki, obręczy, nic. Pomijam już, że są 2 rozmiary kół 24" i potrafią być jazdy bo są niekompatybilne!

W zasadzie to są 3 wersje 24":
507 ETRTO - szalenie popularny - dętkę i oponę kupisz w praktycznie każdym sklepie, nawet w przysłowiowym GSie. Standardowe opony mają szerokość 47mm, ale można tez kupić lżejsze i szybsze Schwalbe Kojac 40-507, albo - jak ja - CST 32-507.
520 ETRTO - mało popularny rozmiar, tylko pod opony szosowe 23-520. Nie słyszałem o nikim w Polsce (oprócz mnie), kto by takiego rozmiaru koła używał
540 ETRTO - standardowa opona do wózka inwalidzkiego - zazwyczaj 37-540

darznur

Na temat cruzbike mogę coś powiedzieć bo parę ich zrobiłem i ujeżdżałem.
Wg kolejności budowy:
24" - mój pierwszy CB, ze względu na mój wzrost 180cm wyszedł mi za krótki. Do tego kiepsko z obręczami i wybór opon mały / drogi a ja amortyzację "robiłem" za pomocą opony i różnych ciśnień powietrza w nich;
28" - hmm, elegancki w trasę, po prostu płynął, w mieście już gorzej, duża masa nieresorowana + dziury=widełki pękły;
26" - towaru i pomysłów ile wlezie, tył amortyzowany a z przodu odpowiednia opona+ciśnienie i ok;
20" - mój ulubiony CB, niski zwinny, wygodny, szybki dzięki dużej patelni.

Pytań na które musisz sobie odpowiedzieć jest pare:
ile masz wzrostu, gdzie chcesz jeździć, jakie preferencje wysokości fotela, kiera - chomik, ubar, uss, gdzie go chowasz - waga, amortyzacja itp itd.
Na początek zbuduj sobie rower z części jakie masz dostępne.
Był bym baaardzo mile zaskoczony gdyby Twoja pierwsza konstrukcja była idealna - czego Ci życzę.   

Mirek

O nie spodziewałem się takiego odzewu, dzięki. Ramę mam 19 cali wzrostu 180, a więc za dużo tu nie poskacze. 28 i 20 chyba odpada rama oryginalne przystosowana na 26. Mam koła 26 od treningowego, ale myślę o 24 507 które też mam od innego roweru. Chodzi mi o tą zwrotnoś, zwinność, stabilność. Zrobić ósemeczke z założonymi rękami za głowę na drodze 5 - 6 m szerokości. Wiem przerobię ramę tak żeby można było przetestować 26 koła i 24, wtedy zobaczę która wersja będzie lepsza.

Danielasty

danzur... pokażesz cruza na 20-stkach? ;D Jak jest z przyspieszeniem na małym cruzie?

darznur

Danielasty, hmmm nie mogę znaleźć w "Galeria " a wstawiłem na 100%. Pamiętam że były tam zdjęcia jak wygląda złożony do transportu w aucie. Znikły?? Aaaa,  w galerii Yina jest (było) jedno zdjęcie.
Jak znajdziesz to wyślę Ci na priv.

Danielasty

yin, jestes kopalnią mądrości ... chciałbym zobaczyć jego rower bo ten co akurat pokazałeś an zdjęciu ma małą patelnie ...

Yin

Heh dzięki, fajnie by było gdyby tak było :) Anyway, nie wiek o który konkretnie rower chodzi ale zerknij tu:
https://get.google.com/albumarchive/113663826549422725409/album/AF1QipOmm73BfaQMRjykjqg7d908XijMDhjuN6F4VC4e

Z innych konstrukcji tego typu:
https://www.youtube.com/watch?v=zScIVuIQh5Q

https://www.youtube.com/watch?v=HVxTSM3CvLQ

I stosunkowo nieczęsty widok, cruz z kierownicą podsiodłową:
https://www.youtube.com/watch?v=G7dwo_QLdf4

Na forum takie rozwiązanie miał Karol i bodajże Gryffin na dawnym forum poziomym.

Danielasty

w 24 się nie pchaj - mój 1 cruz miał takowe kółko własnie ale udało się wcisnąć 26x 1,5 cala oponę. Aktualnie śmigam na kołach 26 i nie narzekam. Rama amortyzowana z pionowego może być wysoka jak dla pozioma - swojego czasu swb zrobiłem z takiej i 60cm nad ziemią było problemem, aktualnie mam 52cm i jest w sam raz, aczkolwiek znalazłem fajny projekt i gościa, który jest w stanie mi to zrobić :)