Zlot 2026 Międzynarodowy Zlot Miłośników Rowerów Poziomych
Dolina Baryczy, 1-5 lipca 2026

Filmik ze zjazdu

Zaczęty przez Piotrek333, Styczeń 06, 2018, 18:38:05

Poprzedni wątek - Następny wątek

Piotrek333

Zamieszczam filmik jaki nakręciłem na ostatniej wycieczce w Alpy.
Dla mnie jest on szczególnie ważny, bo pokazuje bicie mojego rekordu prędkości 8).
Z góry przepraszam za nie najlepszą jakość obrazu. Kamerka była zamocowana na sztywno do kierownicy, ale z powodu braku stabilizacji obrazu widać jak rower podskakuje na nierównościach.
https://youtu.be/3WqxGHXHZ-s

Inc0

Piękne widoki ... słuszna prędkość no i hamulce dostały nieźle po okładzinach XD
Lepsze jest największym wrogiem dobrego.

Yin

Jest konkret. V max z tego co widziałem 94 km/h? To chyba nowy forumowy rekord :)

kwazik

Konkret :)
Sporo wczesniej bym odpuscił - szacun :)

Jak się robi taki licznik z rzeczywistymi odczytami w filmie ?

Pozdrawiam
kwazik

Piotrek333

IncO - Piękne widoki w Alpach są wszędzie :)
Hamulce dostają ognia mocno. Po zjeździe z każdej przełęczy musiałem korygować pozycję każdego z 4 klocków. Na żywo nie słyszałem by hamulce hałasowały tak jak na filmiku. Może adrenalina??
Yin - 94 zgadza się. Czy to forumowy rekord to nie wiem. Jechałem z sakwami crosso które stawiają duży opór. Bez sakw lub z owiewką aero można by polecieć znacznie więcej.
Kwazik - Pewnie byś nie odpuścił, bo jak się człowiek przyzwyczai do większych szybkości to później potrzebuje jeszcze większych. ;D. Używam garmina 800 jako komputerka pokładowego. Przy pomocy "Dashware" nakładam plik z garmina na filmik.

live_evil

Cytat: Piotrek333 w Styczeń 06, 2018, 23:23:07
Yin - 94 zgadza się. Czy to forumowy rekord to nie wiem.
98km/h w 2005 roku na Słowacji, na trasie z Liptovskiego Mikulasza do Zuberca. W Czechach na poprzednim zlocie miałem 92km/h.

Yin

O ładnie, ładnie :) Zacznij śmigać z kamerą, będzie co oglądać :)

storm

@Piotrek - jakie hamulce? Chyba nie v-brakei? ;) Ale hałsują ostro, musiały nieźle dostawać w kość... Tarcze 160? ;)

Piotrek333

live_evil - tak sobie kojarzyłem, że byłeś bardzo blisko 100. Nie łatwo tą 100 przekroczyć.

storm - Z przodu bb7 160, z tyłu bb5 160. Przednia tarcza zmieniła kolor na ciemnobrązowy już po pierwszej przełęczy. Od tamtej pory hamulec był słabiutki i trochę hałasował. Wnioskuję, że z przodu potrzebne jest 180.

W poprzednich latach jeździłem na vbrake i były trochę słabsze od tarczówek, na dodatek śmierdziało gumą na zjazdach. Podobno jest wtedy ryzyko zrzucenia opony więc trochę strach.

A jakby się ktoś nudził to mam kolejny filmik  :D
https://youtu.be/6YQmp16Oflk

storm

Koło 26"? Ja bym spokojnie wsadził 203mm. I do tego hydrauliki. A BB5 chyba nie warto w ogóle brać pod uwagę przy kupnie mechanicznych, tylko i wyłącznie BB7 jak już. (większa powierzchnia klocków, to są te same klocki jakie wchodzą do hydraulików Avida)

A w ogóle - 26" na nieamortyzowanym widelcu na takich zjazdach? Masz odwagę... ;)

fdx

widziałem kiedyś w optimie condor goscia ktory wlasnie jezdzi po górach z przodu wlozone tylne koło z tarczą i nakręcony w miejsce wolnobiegu adapter pod hamulec tarczowy tak że miał dwie tarcze po obu stronach koła. wtedy oryginalne mocowanie jest po prawej a nakręcane po lewej stronie.

coś jak to

albo tutaj:
https://www.youtube.com/watch?v=Pvwj-WWlKkg
Poziomka... bo ostre koło jest zbyt mainstreamowe...

fdx

live_evil

Ja tam nie widzę żadnego pęknięcia.

Inc0

Tarcza ewidentnie spalona potrzebujesz większej... największej opcji 203mm ciśniętej hydraulicznie lub ...hm.. w zasadzie to uprawiasz "asfaltowy downhill" wiec może to ;) no ale taka fullopcja to wartość samochodu popularnej marki z 15letnim stażem ;) tańsza opcja przyspawać uchwyt mocowania zacisku IS do widelca , piastę trzeba by kupić albo wystrugać cnc z pt6 lub pt9 nie wiem co taniej wyjdzie no  i poszukać używanego/nowego hamulca do riksz/trajtek  klamka+ dwa zaciski ale tu pojawia sie kolejne wąskie gardło : czy przyczepność 1 opony zniesie dwie tarcze ?
Lepsze jest największym wrogiem dobrego.

fdx

Cytat: live_evil w Styczeń 13, 2018, 17:31:32
Ja tam nie widzę żadnego pęknięcia.
na tej czarnej czesci na godzinie trzeciej. jest jakas rysa ale moze to tylko rysa.