Zlot 2026 Międzynarodowy Zlot Miłośników Rowerów Poziomych
Dolina Baryczy, 1-5 lipca 2026

Zlot w Bełchatowie 2018 - a polityka

Zaczęty przez storm, Listopad 04, 2016, 09:10:06

Poprzedni wątek - Następny wątek

storm

Może dodam o co biega:
Cytat
Rząd Prawa i Sprawiedliwości planuje odebranie funduszy gminom z kopalniami odkrywkowymi. Pieniądze miałyby zostać przeznaczone na stworzenie straży geologicznej, nowej uzbrojonej służby mundurowej. Górnicze miasta spodziewają się katastrofy.
Ministerstwo Środowiska planuje zabranie pieniędzy dziewięciu gminom w województwach dolnośląskim, łódzkim i wielkopolskim ? podaje "Gazeta Wyborcza". Resort chce przeznaczyć te środki na stworzenie Polskiej Służby Geologicznej, czyli uzbrojonej formacji pod nadzorem ministra środowiska.
[..]
Gminy spodziewają się katastrofy. Wśród nich jest m.in Kleszczów, nazywany "polskim Kuwejtem". Jego wpływy mają spaść o 90 proc. W Złoczewie niedaleko Bełchatowa trwają przygotowania do wydobycia pokaźnego złoża węgla brunatnego. Możliwe jednak, że zostaną z wielkim wykopem i bez pieniędzy. Burmistrz Sobańska z kolei podliczył, że zamiast 30 milionów dostanie tylko 3.

Chyba nie muszę pisać jak bardzo to jest po...tegowane.

john52

Wszędzie ten antypisowski bełkot
Czy przez te decyzje nie będziesz mógł jeździc rowerem? A tak naprawdę to pomyliłeś forum.

andrej

STORM przestań czytać  gazetę wyborczą, piszę z małej litery  i już.

zbiegusek

Storm! Czytaj dalej i nie przestawaj myśleć nie tylko o własnych 4 literach. Wybiórczą dłuuugo ignorowałem aż kilka lat temu się do niej przekonałem jako do ostatniego, obok GP, tytułu trzymającego przyzwoity poziom dziennikarstwa.
Czy będę mógł jeździć rowerem? Pewnie tak - szkoda tylko, że przez tę decyzję nie będę mógł jeździć bezpieczniej; w lepszych warunkach. Kasa pójdzie do centralnej czarnej dziury zamiast wykorzystać ją lokalnie na program budowy DDRów i remontu dróg.
Żeby nie było - Kleszczów już płaci kolosalne (proporcjonalne do swych przychodów) "janosikowe" do budżetu. I dzielą się po dobroci z sąsiadującymi (i nie tylko) gminami. Ale czymś trzeba załatać dziurę budżetową po rozdaniu kiełbasy wyborczej. :\
--
Pozdrrrawiam serrrdecznie!
zbYszek

storm

@John52 - dla Ciebie to może bełkot, dla mnie słowa ludzi, którzy w wielu przypadkach mają rację. I przynajmniej nie są tak zaślepieni nienawiścią wobec innych jak Jedyna Najważniejsza Partia KC PiS :P

@Andrej - z całym szacunkiem, ale udaj się do okulisty i zmień okulary ;)

@Zbiegusek - ja od kilku lat nie czytam już GW, za to w miarę chętnie czytuję właśnie Na Temat. Ale też zdarza mi się pisać "gorące" mejle do autorów niektórych wypocin i prostować bzdury jakie tam piszą. Zdarza się, że niektóre artykuły mają nieco naciągane, że niektóre tytuły są na wyrost (np ten dzisiejszy o niby rezygnacji z 40% podatku jednolitego). Ale na pewno jest to portal który pozwala spojrzeć na różne sprawy z różnych punktów widzenia. Np dzisiejszy artykuł o Uberze vs kilka innych jakie się pokazały jakiś czas temu po atakach cierpiarzy na Uberowców.

Do Moderatora/Admina: wątek stworzyłem po to, aby te kilkadziesiąt osób, które już były w Bełchatowie na Zlocie miało jasną informację o tym co się dzieje w tym rejonie Polski, który tak wielu z nas przypadł do gustu i które chciałyby to miejsce odwiedzić ponownie. Żebyście wiedzieli, że to miejsce może zostać przedwcześnie zniszczone przez KC PiS. (a nie przez koniec złóż węgla czy problemy z jego wydobyciem). A nie wiem jak Was - ale mnie mocno zaintrygowało co będzie dalej z tą Kopalnią i trochę mnie zaniepokoił fakt, że jej cały dochód może zostać przeznaczony na kolejną formę milicji obywatelskiej szMacierenki.

P.S. A może warto by stworzyć - wzorem podrozerowerowe.info - dział Hydepark?

john52

Jeśli wierzyć miejscowym przewodnikom, kosmonauci gołym okiem mogą dostrzec na Ziemi trzy rzeczy zrobione ręką człowieka: Mur Chiński, kolej transsyberyjską i kopalnię odkrywkową Bełchatów, zwaną największą "dziurą" w Europie. W tym ostatnim miejscu można poczuć się jak mrówka - niemal wszystko jest wielokrotnie większe od rzeczy, które spotykamy na co dzień. Właśnie tu pracuje jedna z największych koparek na świecie.

hansglopke

Cytat: storm w Listopad 04, 2016, 23:40:45
A może warto by stworzyć - wzorem podrozerowerowe.info - dział Hydepark?

NIE.

Tu są ludzie na poziomie.
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

john52

hansglopke.brawo,skończmy z polityką.

Yin

Cytat: john52 w Listopad 05, 2016, 19:06:07
skończmy z polityką.
Nie róbmy polityki, róbmy poziomki :) Działa ktoś nad czymś nowym? :)

szydziu

woojtek1

Cytat: Yin w Listopad 05, 2016, 21:03:17
Cytat: john52 w Listopad 05, 2016, 19:06:07

Nie róbmy polityki, róbmy poziomki :) Działa ktoś nad czymś nowym? :)
Nowym, nie. lecz w mojej m5 planuję zrobić bardziej leżący fotelik, odwrócić amortyzator tylny. W obecnym układzie mam trudny dostęp do wentyla, a chcę pobawić się ciśnieniem.
Kupuję zagłówek, no i idą do mnie nowe sakwy. Jedne już kupiłem - lecz były strasznie ciężkie i wymieniam.

Yin

A ja z sticka fwd ( https://plus.google.com/u/0/photos/116334729463325913479/album/5952891509696915857/5952891534053477442 ) robię swb rwd z pełnym zawieszeniem - trochę wydłużyłem rozstaw osi etc. Została do zrobienia jeszcze kierownica i mocowanie na rolki. Druga na warsztacie jest trajka fwd mbb - zawsze chciałem sprawdzić jak się będzie tym jeździć.

storm

Cytat: szydziu w Listopad 06, 2016, 15:34:54
O co chodzi z tytułem wątku?

O nic. Tak po prostu.

Swoją drogą myślałem, że znajdzie się tu trochę więcej osób, którym ostatnie miejsce Zlotu się podobało i którym byłoby żal, że zostanie zniszczone przez obecną władzę... Szkoda, że się myliłem - i że Wam tak naprawdę jest wszystko jedno.

klubowy

Zostanie zniszczone, czyli że co, będą burzyć Bełchatów?
Ja, nie wiem, co to jest sen.
Przeglądam forum, przez całą noc i dzień
Bo gdy admin wpadnie szał
Skasuje mi to com przeczytać bym chciał...