Zlot 2026 Międzynarodowy Zlot Miłośników Rowerów Poziomych
Dolina Baryczy, 1-5 lipca 2026

Indeks gorąca i dyskomfortu

Zaczęty przez storm, Lipiec 06, 2016, 20:35:54

Poprzedni wątek - Następny wątek

storm

Lub czegoś takiego, nie wiem jak to przetłumaczyć. Może komuś się przyda.
Wygląda na to, że Uczestnikom P1000J na pewno by się przydało.

klubowy

Ja, nie wiem, co to jest sen.
Przeglądam forum, przez całą noc i dzień
Bo gdy admin wpadnie szał
Skasuje mi to com przeczytać bym chciał...

storm

Poprawione, powinno być widoczne.

DeVilio

A to nie jest tak przypadkiem, że odczuwanie gorąca i zimna, oraz dyskomfortu z tym związanego jest bardzo osobiste? Mam znajomą, która dobrze się czuje przy temperaturach 25+ - wszystko co poniżej = zimno. Mam też kolegę, który przy 10 stopniach marudzi że mu za gorąco i przy -5 stopniach zasuwa w jesionce i podkoszulki gdy reszta świata sięga po grube zimowe kurtki... Ja sam przy temp. powyżej 20 stopni na rowerze płynę dosłownie i nie jest to dla mnie przyjemne.
Cayon XT Performante FOX 18,5`
FatFlevo - na sprzedaż

Makenzen

Cytat: DeVilio w Lipiec 07, 2016, 09:50:14Mam znajomą, która dobrze się czuje przy temperaturach 25+ - wszystko co poniżej = zimno.
Już masz dwie takie znajome ;) (w każdym razie - na razie - jedną wirtualną ;) )
Jeśli pod twoim tyłkiem jawi się rower poziomy... to wiedz, że coś się dzieje!!! :P

storm

Ja od kilku miesięcy czuję, że jest mi za gorąco. I podejrzewam, że to kwestia zahartowania organizmu, który spala więcej kalorii i bardziej dogrzewa organizm. Po co to robi - nie wiem...
I tak jak dzisiaj rano było koło 18^C - w teszircie rowerowym i krótkich spodenkach pojechałem sobie do Pruszkowa i z powrotem. Ludzie dookoła - długie spodnie. jakieś polarki. A osobiście szok przeżyłem przy biurze rachunkowym u siebie w miasteczku. Kiedy czekałem w kolejce, z biura wyszła jedna pani w płaszczu takim wiosennym, zapięta pod szyje, a po minucie druga w kurtce. Również zapięta na ostatni guzik. A ja stałem sobie w ww zestawie. I wcale nie było mi zimno! ;)

O co tu biega? ;)

P.S. I pomyśleć, że wg informacji na Gigantach Mocy, onegdaj średnia temperatura roczna w okolicach Polski sięgała OIDP 15-17^C - a dzisiaj rzędu 7-9^C. Dinos jednak miały cieplej, nie to co my, lodówę... ;)