Zlot 2026 Międzynarodowy Zlot Miłośników Rowerów Poziomych
Dolina Baryczy, 1-5 lipca 2026

wraca karta rowerowa

Zaczęty przez comandor77, Kwiecień 07, 2016, 11:35:03

Poprzedni wątek - Następny wątek

oblivion

Rozumiem, że jak mam prawo jazdy, to nie muszę zdawać na kartę row.? ;)
www.tomekmistak.wordpress.com
www.facebook.com/tomek.mistak

storm

Sonda w tym artykuliku jest bezsensowna:
Cytat
Tak, powinni znać przepisy ruchu drogowego
69 %
Nie, rowerzysta zawsze jakoś sobie poradzi
31 %

Logika nakazuje zagłosować na tak - ale wiąże się to z jakimiś kursami, szkoleniami i egzaminami na rowerzystę.
Z kolei nie - "jakoś sobie poradzi". Typowe, polaczkowe podejście.

Brakuje opcji pośrodku - że rowerzysta powinien sam nauczyć się odpowiednich przepisów przed wyjechaniem na drogę.

A co do sprawców - nie wierzę w to. Znacznie częściej widzę kompletnie nieodpowiedzialne zachowania kierowców na drogach. Wystarczy obejrzeć "Polskie Drogi" i "Polscy Kierowcy" na jutubie.

@Oblivion - a czemu nie? Prawo jazdy na samosmroda to nie jest prawo jazdy na rower ;P

comandor77

CytatRozumiem, że jak mam prawo jazdy, to nie muszę zdawać na kartę row.? ;)

No nie wiem, władza ostatnio wymyśla przedziwne rzeczy, a racja że:
Cytat@Oblivion - a czemu nie? Prawo jazdy na samosmroda to nie jest prawo jazdy na rower ;P

Znam takich, co mają prawo jazdy, a na rowerze nigdy nie siedzieli :)

Na "motór" trza też mieć oddzielny paszport :)

gajowy

A jak 25 lat temu odbierałem prawko to obowiązkowo musiałem oddać kartę motorowerową. ;D
To teraz poproszę o zwrot tej karty. 8)

dziantek

Ja od lat jeżdżę na książeczkę wojskową.

bzaborow

Dla mnie to wszystko jest gnebieniem tych zlych i niedobrych cyklistow przez politykow konserwatywnych, ktorzy nie znizaja sie do poziomu siodelka rowerowego (ewentualnie rekreacyjnie, po parku z dziecmi).

Logika i statystyki wypadkow podpowiadaja, ze albo wszyscy obywatele musza znac przepisy ruchu drogowego (bo kazdy moze byc pieszym, czyli w tym ruchu uczestniczyc), albo uznajemy, ze kierowcy, jako operatorzy niebezpiecznych narzedzi, uwazaja na wszystkich niezmotoryzowanych, a ci, bezposrednio nieszkodliwi, powinni znac zasady, ale tylko na potrzeby niezginiecia. Pierwsze mozna rozwiazac obowiazkowym przedmiotem w podstawowce (niekoniecznie zdawaniem na karte rowerowa, po prostu zasady ruchu zakonczone klasowka/egzaminem). A drugie mozna uzasadnic tym, ze w praktycznie kazdym wypadku drogowym bierze udzial pojazd o napedzie mechanicznym, wiec jakby ich nie bylo na drogach to liczba wypadkow by spadla dramatycznie.
bartek maupa bzaborow.org

oblivion

Cytat: storm w Kwiecień 07, 2016, 14:21:05
@Oblivion - a czemu nie? Prawo jazdy na samosmroda to nie jest prawo jazdy na rower ;P
a spadówa, kodeks chyba ten sam :P
www.tomekmistak.wordpress.com
www.facebook.com/tomek.mistak

DeVilio

Kolejny sposób żeby wyciągnąć kasę od ludzi, nie wyobrażam sobie żeby teraz kilka milionów rowerzystów miało zakaz wyjechania rowerem gdziekolwiek bo karta rowerowa. A to pewnie za darmo nie będzie. Ciekawe co jeszcze te zjeby wymyślą.

I nie zgodzę się z teorią, że większość zagrożeń na drodze wywołują kierowcy samochodów, po prostu jest ich najwięcej, dlatego też najwięcej się o nich słyszy, ale codziennie widzę jakiś zjebów genetycznych na rowerach, dla których światła na pasach to tylko migająca ozdoba, czerwone, zielone - nie ważne, jedzie. Tak więc uważać na drodze muszą wszyscy ale powrót do kart rowerowych - totalny bezsens.
Cayon XT Performante FOX 18,5`
FatFlevo - na sprzedaż

koncki

Pomysł jest idiotyczny. Na dzisiaj dzieci w wieku 10 - 18 lat muszą mieć kartę rowerową, a i tak nikt tego nie sprawdza. Czyli zapowiada się jedynie poszerzenie kolejnego martwego przepisu. Paradoksalnie skutkiem może jednak być istotny spadek zdarzeń z udziałem rowerzystów! Część machnie ręką na kartę i przestanie jeździć na rowerze, a część zdarzeń nie będzie zgłaszanych, bo rowerzyści będą się bać konsekwencji braku karty.
I jeszcze jedno - gdyby twardo wymagać od szkól wydawania uczniom podstawówek kart rowerowych w czwartej klasie, to za kilka lat każdy wchodzący w dorosłość miałby kartę i problem by się z czasem rozwiązał sam.

kaczor1

Cytat: koncki w Kwiecień 08, 2016, 10:16:22

I jeszcze jedno - gdyby twardo wymagać od szkól wydawania uczniom podstawówek kart rowerowych w czwartej klasie, to za kilka lat każdy wchodzący w dorosłość miałby kartę i problem by się z czasem rozwiązał sam.

Nie, problem by się dzięki temu nie rozwiązał, bo to nie brak karty jest problemem tylko:  źle zaprojektowana i wykonana infrastruktura,  niewłaściwy system edukacji, nieudolność organów ścigania w stosunku do uczestników ruchu faktycznie stwarzających zagrożenie.
Więc jeśli nic się nie zmieni a posiadacze kart rowerowych wyjadą na drogi w skutek wymiany pokoleniowej, to zniknie argument, a nie problem.

Jeden z kolegów dokonał takiej analizy, z której wynika, że:
CytatZagrożenie dla innych grup uczestników ruchu powodowane przez kierowców samochodów jest 35 razy większe niż pieszych i ponad 9 razy większe niż rowerzystów, jeśli liczmy wszystkie ofiary i 100 razy większe niż pieszych i 50 razy większe niż rowerzystów, jeśli uwzględnimy ofiary śmiertelne.

storm

@Kaczor - z tego wynika, że ludziki pracujący nad pomysłem kart rowerowych po prostu nie znają statystyk.
Typowe uszendaski. Znowu się biorą za nas osobniki, które kompletnie nie wiedzą o co tu chodzi i z czym mają do czynienia.

I co gorsza - jeśli dojdzie do wprowadzenia tego durnego wymysłu - grozi nam spadek ilości osób podróżujących po mieście na rowerach, a co za tym idzie - wzrost zanieczyszczeń i smogu. Ciekawe - kogo obarczą za to winą?

[BP,NMSP]
Swoją drogą zastanawiam się czym obecnie rowerzyści zawinili nowej Fłacy. Nieco ponad dwanaście lat temu, jakiś uszendasek od prezynadĘta Lecha Kaczyńskiego powiedział: "Warszawa to nie wieś, aby jeździć po niej rowerem". A tym razem co się stało? Ktoś rowerem przejechał po nóżce jakiegoś PiSowskiego partyjniaka? Czy też coś komuś się przyśniło? A może to rowerzyści zestrzelili swoimi pompkami Tupolewa w Smoleńsku??? :P
[/BP,NMSP]

Makenzen

Cytat: storm w Kwiecień 08, 2016, 12:20:47Swoją drogą zastanawiam się czym obecnie rowerzyści zawinili nowej Fłacy.
Jak to czym... Bo to lewaki wstrętne są, a jak jeszcze do tego wegetarianie... ;)

(fragment felietonu Marcina Mellera "Pedały i ja", "Newsweek" nr któryś/2016)

Jeśli pod twoim tyłkiem jawi się rower poziomy... to wiedz, że coś się dzieje!!! :P

tomek70

Gdzieś słyszałem że Polska podpisała jakąś konwencje. Która mówi że od kierującego rowerem nie można wymagać żadnych uprawnień. Chociaż po tej ekipie wszystkiego można się spodziewać.

tomek70

Przypomniałem sobie gdzie to słyszałem  w Tok Fm była audycja.