Zlot 2026 Międzynarodowy Zlot Miłośników Rowerów Poziomych
Dolina Baryczy, 1-5 lipca 2026

FWD ze stali

Zaczęty przez Garage_66, Luty 02, 2015, 23:09:54

Poprzedni wątek - Następny wątek

Neverhood

Witam kolegę. Pal licho te poziomki, ale towarówki nie przedstawisz?.
E tam poziome, rower transportowy - to jest to!

Yin

Po obejrzeniu filmiku aż zatęskniłem za moim zoxem :) Dorzuć jakieś błotniki - za jakiś czas roztopy to się przydadzą :)

szydziu

Mógłby mi ktoś wytłumaczyć dlaczego wszystkie filmy na yt są opisane w języku angielskim? Przecież na filmie widać polski wyrób. Jak ktoś jest zainteresowany to poradzi sobie z tłumaczeniem ;)
Dlaczego nie promujemy polskiej myśli technicznej?

Garage_66

szydziu faktycznie trochę dupowato zrobiłem. Z drugiej strony zbyt długo próbuję bezskutecznie promować polskie pomysły i nieszablonowe myślenie w naszym rodzimym kraju i można się zrazić mówiąc bardzo delikatnie. Innym powodem jest to, że mam sporo zagramanicznych znajomych i tam się chwalę. W każdym razie zaraz dodam polską wersję.

Neverhood towarowy nazywa się cargool i służy dzielnie już 2 sezon. Ogarnia zakupy w markecie, pikniki i grille a nawet butle do spawania ( nie mam samochodu i poza zimą mi go nie brakuje ). Zobaczyć można tu: https://www.youtube.com/watch?v=IiLhTNA_Cgc P.S. nie ja tym razem dobierałem muzykę, sorry ;)

Yin coś właśnie usiłuję wyszukać nie szpetnego, kwestia tylko czy iść w plastik czy w metal
Marcin

Buduję ramy rowerowe i inne konstrukcje ze stali, aluminium i tytanu.
Spawanie TIG i lutowanie palnikiem na mosiądz.

Neverhood

Jaki profil, jaka ładowność projektowana, a jaka wyszła w praktyce, jak rozwiązałeś stopkę, drążek kierowniczy.

Świat biegnie, robią moje pomysły, a ja stoję. Łeee.
E tam poziome, rower transportowy - to jest to!

live_evil

Cytat: storm w Luty 02, 2015, 23:58:34
1. Suport faktycznie za wysoko, dobrze ktoś napisał.
"Za wysoko" jest mocno subiektywne.
Ja w swoim SWB miałem chyba jeszcze wyżej a jeździło się doskonale.

tomek70

Cytat: live_evil w Luty 09, 2015, 10:03:33
Ja w swoim SWB miałem chyba jeszcze wyżej a jeździło się doskonale.
Jeździło by ci się lepiej jak byś miał niżej :) No śmigasz ładnie ,tylko rozpięta kurtka wprowadza duże zawirowania powietrza działa jak hamulec aerodynamiczny :)

live_evil

Cytat: tomek70 w Luty 09, 2015, 20:07:46
Cytat: live_evil w Luty 09, 2015, 10:03:33
Ja w swoim SWB miałem chyba jeszcze wyżej a jeździło się doskonale.
Jeździło by ci się lepiej jak byś miał niżej :) No śmigasz ładnie ,tylko rozpięta kurtka wprowadza duże zawirowania powietrza działa jak hamulec aerodynamiczny :)
Rozpięta kurtka, to się wkręca w koło albo w łańcuch. Ostatniego lata tak koszulę załatwiłem ;-)

Yin

Cytat: live_evil w Luty 09, 2015, 21:30:31
Ostatniego lata tak koszulę załatwiłem ;-)
Mój polar pozdrawia Twoją koszulę :) Pół rękawa sobie łańcuchem upiłowałem ;P

szydziu

Cytat: Yin w Luty 10, 2015, 00:24:03
Cytat: live_evil w Luty 09, 2015, 21:30:31
Ostatniego lata tak koszulę załatwiłem ;-)
Mój polar pozdrawia Twoją koszulę :) Pół rękawa sobie łańcuchem upiłowałem ;P
Dołączam do klubu ;)

Garage_66

Neverhood profil 60x60x2, celem było osiągnięcie 50kg ładunku + ja i się poniekąd udało. Do 40kg prowadzi się dobrze a później konstrukcja się zaczyna chybotać, da się jechać ale ostrożnie. Przy 20-30kg śmiga jak pusty. Stopka to pół wachacza z chińskiego mtb, rozgięte ze wspawaną poprzeczką. Wykorzystałem gotową już tuleję i łożyskowanie, dzięki temu można spokojnie załadowanego zostawić. Drążek kierowniczy to drążek do chińskiego quada przecięty i wspawany w rurkę ( kupiłem z przegubami za jakieś nieduże pieniądze ) Dziś oprócz zakupów z lidla woził profile na plazmę CNC, ciekawie się jechało przez miasto takim gabarytem :)

Jeśli chodzi o kwestię bezpieczeństwa ubraniowego to moja pomarańczowa pilotka zrobiona na szydełku ma +50 do obrony ;)
Marcin

hansglopke

W Long Johnie chybotanie pod obciążeniem minęło po wymianie drążką kierowniczego na grubszy.
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

Garage_66

Myślicie że ten blat nie będzie za mały? ;)

Swoją drogą nie wiem czy go nazwać Różowa pantera czy Purple haze...
Marcin

SAC

:) "różowa masakra tarczą przednią".

tomo

Ja bym raczej powiedział, że taki jagodowy jest..